Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

W BMW F20 116ed 2017r. od jakiegoś czasu zauważam ubytek płynu chłodniczego. Auto ma przejechane 100 000km.

Pierwsze ostrzeżenie o niskim poziomie płynu komputer wyświetlił w trackie fali mrozów (-15 stopni przez kilka dni). Pomyślałem, że jego objętość mogła się zmniejszyć w układzie z powodu niskiej temperatury. Jednak to nie to.

Od tego czasu ubytki płynu to ok 0.5l/1000km. Dokładnie oglądałem silnik, również od spodu, w poszukiwaniu miejsca wycieku, ale zupełnie nic nie znalazłem.

W zbiorniku wyrównawczym płynu nie widać śladów oleju. Nie ma też białego dymu z rury wydechowej, ani śladów płynu chłodniczego w wydechu.

Czy ktoś z Was miał podobny problem?

Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przeczytaj temat który kolega wkleił.

Na 99% masz uszkodzoną chłodnicę EGR. Zgłoś problem do ASO prawdopodobnie w ramach akcji serwisowej zostanie darmowo wymieniona chłodnica EGR. Nie mam zamiaru cię straszyć ale eksploatacja samochodu z tym uszkodzeniem (tym bardziej że płynu ubywa ci nie tak mało) w skrajnym przypadku może spowodować pożar samochodu.

• 4 tygodnie później...