Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

piszę z pewnym problemem. W zeszłym roku wymieniałem u siebie obie półosie ponieważ strasznie stukały (jak dzięcioł) przy skręcaniu, osłony od przegubów były popękane a przez to zmieliło mi przeguby.

Dziś postanowiłem pojechać poślizgać się na parkingu jako, że trochę śniegu spadło :8) Standardowo wyłączyłem kompletnie kontrolę trakcji (co by można się było nawet na xDrive pobawić) i zrobiłem parę ślizgów bokiem. W trakcie słyszałem kilka razy dokładnie takie samo stukanie jak przy uszkodzonych półosiach. Przy następnych razach wsłuchałem się i stuki dochodzą ewidentnie z przedniej osi. W sumie nie sprawdzałem, czy to samo dzieje się przy kręceniu bączków w drugą stronę. Podczas normalnej jazdy żadnych stuków nie słyszałem. Miał ktoś może podobny problem w podobnych okolicznościach?

Poniżej filmik, problem słychać od 11 sekundy i w ok. 25 sekundzie:

G31 520d xDrive 1330859-1.png

ex: F11 530d xDrive http://images.spritmonitor.de/1114474.png

Opublikowano
Zaobserwowałem u siebie dokładnie te same odgłosy. Słychać tylko na śniegu przy "bączkach". 3 lata temu stukało jakby bardziej, potem wymieniałem olej w VTG i teraz stuka mniej. Myślę że to jednak xdrive niedomaga, tak logicznie.
Opublikowano

Możliwości są dwie

przeguby/półosie lub dyfer przód

Mam takie same odgłosy i ostatnio po zakopaniu w śniegu stracił napęd na przód .

Postał dwa dni i działa wszystko ?

Czekam na wizytę u doktora zobaczymy

Opublikowano

Witam

Też u siebie zauważyłem ostatnio podobne stukanie, nie tyle przy bączkach ile przy gwałtownym ruszaniu na skręconych kołach, i jakby dużo bardziej przy skręcie w lewo.

Co to może być?

Przegub zewnętrzny czy wewnętrzny, czy dyfer przedni?

Jest jakaś metoda by dokładniej określić co dolega autku?

Opublikowano

U mnie wyszedł przegub zewnętrzny lewy

Kupowałem go kiedyś jako sam przegub ale wytrzymało może 10tys km

Znalazłem po około 1000zł kompletne półosie ( tej samej firmy co idzie na pierwszy montaż -Lobro )

Zmieniłem prawy plus Lewy i jest cichutko

Opublikowano

pkjunior a czy ten przegub co kupiłeś był to oryginał BMW czy dobry zamiennik czy tańszy zamiennik?

Gdzie półosie dostałeś w takiej dobrej cenie?

• 1 rok później...