Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dziś połączyłem się przez NCS Expert pierwszy raz, przez przypadek wgrałem jakiś program (wcisnąłem process car -> code car, cos w tym stylu), wydaje mi się, że nawet nie zdążyłem edytować żadnego dokumentu z komendami. Proces kodowania wyglądał tak, że ruszyło się prawe lusterko, potem dźwięki przekaźników z zegarów i deski rozdzielczej, następnie pojawiały się komunikaty na iDrive od różnych błędów (bodajże ABS, DSC). Efekt taki, że skasowały mi się dane typu średnie spalanie, przejechana trasa, stacje radiowe, język iDrive, data godzina. Jakieś porady? Myślałem, żeby przywrócić ustawienia fabryczne modułów (gdzieś wyczytałem, że się da), ale nie wiem jak

Opublikowano
z opisu wynika ze przekodowales cale auto, czyli wrociles do ustawien fabrycznych, oprocz modulu ktory akurat miales w w pliku .man . Zebys mial tak jak bylo wczesniej to trzeba auto zakodowac do nowych ustawien np srednie spalanie, wiec albo poczytasz albo poprosisz kogos zeby pomogl. Generalnie nic sie nie stalo, ale mozna duzo narobic balaganu przez wciskanie guzikow bez odpowiedzniej wiedzy.
to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
Opublikowano

Człowiek uczy sie na błędach :/

Wszystkich modułów mam nadzieje, ze nie musze kodować, jesli jedynym problemem jest ten niedziałający kontroler od iDrive?

I tu pytanie, jak nazywa się moduł od tego?

A odpowiedź dla kolegi tam wyżej: kodowanie pustym plikiem MAN nic nie zmienia, albo robię to źle

Opublikowano

Poradziłem sobie z problemem!

Wystarczyło przekodować w module CAPPL taką pozycję jak ZBE - IDRIVE CONTROLLER (ZBE) TYPE z wartości HIGH na LOW :)