Skocz do zawartości

e32 750iL bez wyłącznika ASC ?? czy to możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na początek powiem że nie jestem zaawansowany na tym forum.

Posiadam e32 750iL z 88r od dłższego czasu i jak do tej pory nikt nie potrafił odpowiedzieć mi na moje pytania.

Mianowicie niemam w samochodzie wyłącznika ASC który powinien znajdować sie koło dzwigni zmiany biegów (automat oczywiście). Samochód wydaje mi się musi mieć ASC i to cały czas włączone ponieważ nie sposób wprowadzić go w poślizg przy starcie lub zakrętach.

Chciałbym dowiedzieć się czy jest to jakaś przeróbka czy też wychodziły fabrycznie takie egzemplarze oraz czy jest jakaś możliwość odpięcia tego systemu lub zainstalowania owego wyłącznika.

Jeśli ktoś jest bliżej w temacie lub zna odpowiedź to bardzo proszę o posty.

Opublikowano
proponuje sprawdzic mniej wiecej czas od 0 do 100 km/h. Jak silnik pracuje? nie drga na D gdy stoisz? Jak zuzycie oleju? Normalnie 750 bez ASC wyrywa asfalt spod kol. Jelito nie masz racji ze automat to nie etc.... 750 bez ASC przy wcisnienieciu do dechy NIE RUSZY tylko zmasakruje opony.////

Prowadzę sklep z częściami do samochodów.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano
Samochód wydaje mi się musi mieć ASC i to cały czas włączone ponieważ nie sposób wprowadzić go w poślizg przy starcie lub zakrętach.

A nie latwiej zjechac na jakas nie utwardzona droge i to poprostu sprawdzic :doh: Chyba latwiej tak sprawdzic niz w zakrecie :)

Opublikowano

Na początek podam VIN: 810702218621

Tym samochodem po porstu niema możliwości zerwać przyczepności podczas ruszania jakkolwiek by nie próbując czy to na sporcie czy na econo ... oraz "M".

Wydaje mi się że jest jakis system za to odpowiedzialny ponieważ inaczej z opon bylaby masakra jak pisze stones1.

Co do silnika to zużycie oleju OK, silnik pracuje równo, gdy stoję na D tak samo.

Na nieutwardzonych drogach też zrywanie przyczepności znikome.

dzięki i czekam na dalsze posty

Opublikowano

Na początek podam VIN: 810702218621

Tym samochodem po porstu niema możliwości zerwać przyczepności podczas ruszania jakkolwiek by nie próbując czy to na sporcie czy na econo ... oraz "M".

Wydaje mi się że jest jakis system za to odpowiedzialny ponieważ inaczej z opon bylaby masakra jak pisze stones1.

Co do silnika to zużycie oleju OK, silnik pracuje równo, gdy stoję na D tak samo.

Na nieutwardzonych drogach też zrywanie przyczepności znikome.

dzięki i czekam na dalsze posty

Opublikowano
moj brat mial 750iL z 87. Nie mial ASC. I Ty tez nie masz. Tylko ze 750 bez ASC dewastuje opony przy nioostroznym ruszanuiu.....

A czemu ma niby nie miec? ASC było od poczatku produkcji opcją - 1987 roku dokładnie 1350 DM trzeba było dopłacic.

Poza tym były wersje bez wyłącznika ASC - na zamowienie. Widziałem w zyciu dwie takie w Niemczech , na szczescie w jednym przypadku mogłem porozmiawiac z włascicielem- pierwszym :D

Ale kontrolka od ASC była jak najbardziej.

Opublikowano

Witam

Nie jestem pewien czy zegary są oryginalne, niewiem jak to nawet sprawdzić a kontrolka choć niby jest to nigdy się nie świeciła.

Skoro wychodziły wersje z ASC bez wyłącznika to musi być sposób na jego zainstalowanie, może ktoś bedzie wiedział jak to zrobić?

dzięki

Opublikowano

Frank ale gdyby kolega mial ASC to byl mrugala kontrolka przy starcie na pelnym gazie prawda?

dokładnie- musi zapalac sie po właczeniu zapłonu, gasnac od razu i zapalac sie dopiero podczas wchodzenia ASC do akcji .

Opublikowano

Co do kontrolki ASC to nie widzę aby był tam jakiś trójkącik lub znak lecz po prostu lampka pomiędzy obrotomierzem a prędkościomierzem, a niemam teraz możliwości rozebrania ponieważ jestem na wyjeździe.

Przy okazji chcę zapytać czy można sprawdzić symbol skrzyni biegów np w ETK podając VIN?? czy ma kto śtaką możliwość?