Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Jestem tu Nowy i niedawno zmieniłem auto na 318GT M 2016.

Zastanawiam się nas zmiana wyświetlacza z 6.5 na 8.8. Czy może ktoś podpowiedzieć który z aftermarketowych będzie pasował jako wymiennik? Nie myśle nad Androidem ani innym zamiennikiem, tylko OEM.

Info o samochodzie

318GT LCI F34 2016 rok

Obecnie mam 6.5 wyświetlacz.

Wersja nawigacji Road Map Euro Route RL_EntryNav_Nav

Head Unit EntryNav

606 Business Nav

Wersja softu NBT albo Evo id4 ?

Vin G748581

Samochód wersja Angielska

Możecie Panowie i Panie pomoc znaleść odpowiedni part number wyświetlacza.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano

Hej

Dzięki za info. Sprawdzałem na realoem ale, właśnie nie rozumiem za bardzo, który z tych wejdzie do mojego.

Czy 65506822626 czy te dwa następne 65509387453 (ten chyba jest chyba LCI) czy 65509292248 (pre LCI)

Z tego co czytałem to 2626 chyba nie za bardzo. Czy najlepsza opcja jest, wiec 65509387453 ?

Z góry dziękuje za info.

Opublikowano
Każdy wyświetlacz będzie Ci działał, ewentualnie będzie potrzebne kodowanie. Nowsze, dotykowe wyświetlacze, mają niższe napięcie zasilania, wtedy dodatkowo potrzebujesz regulator napięcia. Jeżeli kupisz nie-dotykowy, powinien być plug&play.
Opublikowano

Dzięki za odpowiedz.

Screen dzisiaj zainstalowany 65509387453 i poszedł do kodowania. Screen jest ok i pasuje ale niestety tylko połowa (lewa strona) wyświetla. Wyglada to tak jak by tylko wyświetlało lewa stronę split screena a po prawej jest czarno. Chłopaki mówili, ze nie mieli wcześniej takiego problemu, sprawdziliśmy również inny screen, który mieli ma stocku i dokładnie ta sama sytuacja!

W przyszłym tygodniu będziemy próbować zflashowac cały soft w headunit i wgrywać nowy.

Miał ktoś wcześniej taki problem czy są jakieś inne rozwiązania ?

Próbowaliśmy większość funkcji w EntryNav + wszystkie rozdzielczości.

Niestety nie zrobiłem zdjęcia :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko kodowanie nie potrzeba flaszować.
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano

Ok, tylko co Twoim zdaniem trzeba zmienić w kodzie ?

Jeśli zachowuje się tak samo przy, przynajmniej dwóch wyświetlaczach 8.8 a jest ok przy 6.5 to gdzie leży przyczyna?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Każdy wyświetlacz będzie Ci działał, ewentualnie będzie potrzebne kodowanie. Nowsze, dotykowe wyświetlacze, mają niższe napięcie zasilania, wtedy dodatkowo potrzebujesz regulator napięcia. Jeżeli kupisz nie-dotykowy, powinien być plug&play.

Odwrotnie. Ekran APIX1 z NBT zasilany jest ok. 8V. Ekran APIX2 z NBT EVO zasilany jest 12V

Ok, tylko co Twoim zdaniem trzeba zmienić w kodzie ?

Jeśli zachowuje się tak samo przy, przynajmniej dwóch wyświetlaczach 8.8 a jest ok przy 6.5 to gdzie leży przyczyna?

Jest kilka linijek do zmiany. W jednej trzeba ustawić, że mamy "Widescreen". W innej właściwą rozdzielczość, a jeszcze innej rozmiar ekranu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

CID_RESOLUTION

CID_DISPLAY_SIZE

CID_ DISPLAY_RES

DISPLAY_SIZE_RESOLUTION

Generalnie to są opcje od rozdzielczości wyświetlacza powinno być 8,8 lub 1280x480 .

Opublikowano

Mały update, dla potomnych ;)

Nowy screen już lata ale niestety zwykle kodowanie nie rozwiązało sprawy.

Postanowiliśmy zrobić full soft update. Update miła trwać 1:10 a trwał 26h !!!

Po flashu, kodowanie, te same, standardowe wartości oblatany jak złoto.

Dzięki wszystkim za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To niezłych speców tam masz. :))) Zmienia się dwie linijki i musi działać. 26 godzin to byś zupdatował całą flotę miejskiej policji a nie jedno auto. :))
  • Moderatorzy
Opublikowano
To niezłych speców tam masz. :))) Zmienia się dwie linijki i musi działać. 26 godzin to byś zupdatował całą flotę miejskiej policji a nie jedno auto. :))

Nie wiem jak to jest w F bo nie robiłem jeszcze ale może robili update NBT przez OBD a nie światłowód :D

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem jak to jest w F bo nie robiłem jeszcze ale może robili update NBT przez OBD a nie światłowód :D

W Fxx i Gxx nie używasz MOST do aktualizacji. Wszystko idzie po OBD. Z tym, że od serii Fxx pojawił się ethernet

Jak poszło to po UDS, a czasem tak się zdarzy, że navi nie chce współpracować i nie przestawi się na HTTP, to tak wolno potrafi to iść

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W serii E tez mozesz sie polaczyc z CIC ethernetem przez OBD.

Co nie znaczy, że zrobisz jego aktualizację w ten sposób