Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Czy w moim aucie da się sprawdzić poziom oleju inaczej niż przez komputer? Wczoraj znajomy pokazał mi taki mały bagnet i wg niego mam za dużo oleju, komputer pokazuje 3/4 i ok. Mechanik do którego jeżdzę twierdził wcześniej, że nie ma innego sposoby jak elektronicznie... Co to za bagnet w takim razie? Nie widzę nic takiego w instrukcji obsługi.

Pozdrawiam

Edytowane przez moldero
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dlatego się pytam kolegi moldero, czy mówi o tym korku. Nic innego w tym aucie z korkiem i miarką, długości 10cm, nie przychodzi mi do głowy. Najlepiej wstaw fotę tego korka, albo pokaż gdzie sprawdzasz.
Opublikowano

To chyba było to. Jutro sprawdze i potwierdzę.

Druga sprawa. Jutro jadę w trasę ~700km, a auto bierze olej z powodu uszczelniaczy zaworowych (będą zrobione w następnym tygodniu). Obecnie komputer pokazuje poziom na połowie skali. Dolać teraz około 200ml które mi zostało czy czekać na komunikat o dolaniu +1?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak to ta miarka to kolega Stolar79 już ci napisał, że to zbiornik od płynu wspomagania i tam oleju nie dolewaj. Zresztą jak z kolegą doszliście do takiego wniosku, że zbiornik u góry silnika może pokazywać poziom oleju? :D

Te 200 ml możesz dolać teraz. Pewnie nawet się nie ruszy poziom na kompie, bo od minimum do max jest koło litra.

Opublikowano
Paaanie, tak to jest jak z sąsiadem w garażu "naprawiasz" z Balantyną w kielichach :) Nie mam pojęcia skąd on to wyciągnął. Jak z góry to faktycznie mistrz :D
  • 2 lata później...
Opublikowano

Orientuje się ktoś może dlaczego nie mogę sprawdzić poziomu oleju w bmw x3 g01 USA. Jak wchodzę w menu i klikam pomiar oleju to wyskakuje komunikat ze musi być na równym terenie, włączonym silniku i odpowiednim biegu ale nie da się kliknąć rozpocznij pomiar w ogóle nie podświetla tego. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Olej najlepiej sprawdza się po przejechaniu 20-25km w temp roboczej, w trasie na tempomacie.

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png