Skocz do zawartości

czy takie felgi nie uszkodza mi zawieszenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Czy po zalozeniu alufelg oryginalnych o oznaczeniu 8Jx17AH2 et20 z oponami o rozmiarach 235/45/17 nie byloby problemu z zywotnoscia zawieszenia?.Aktualnie jezdze na standardowych stalowych felgach :| Chcialbym zalozyc te felgi ale mam wlasnie obawy ze po jakims czasie beda problemy z zawieszeniem...co sadzicie?

dodaje link z alusami...

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB61&mospid=47370&btnr=36_0055&hg=36&fg=15

dziekuje za odpowiedzi i za wyrozumialosc ;)

Opublikowano
Możesz zakładać śmiało,235 na tył,sam mam na tyle 255x17 i nie mam żadnych problemów,na przód jednak radził bym troche węższe opony bo po naszych dziurawych drogach i koleinach troche nosi :)
Opublikowano
Im większe felgi tym szybciej zuzyje się zawieszenie - niestety.

Krzysiek.

Ale za to jak wygląda... :wink:

Tak na serio, jeżeli opony maja nizszy profil, są bardziej "sztywne", oznacza to, że w mniejszym stopniu amortyzują nierówności czyli zawieszenie musi tą pracę wykonać. Tyle teorii. Żeby zbadać ten aspekt w praktyce, trzeba by zrobić kilkadziesia tysięcy km na 15- tkach i na 17-tkach, na podobnej jakości elementach zawieszenia.

Przy małych przebiegach (15-25 tys.km/ rocznie) nie przejmowałbym sie tym; jeżeli robisz dużo wieksze przebiegi, przemyśl sprawę - nie jest to na pewno praktyczne rozwiązanie (noszenie na koleinach, wyższe ceny opon - poszukaj na forum) .

Pozdrawiam.

P.S.

Ja mam 17 cali na 8 i 235/45/17 - wygląda super :cool2:

Pozdrawiam

Opublikowano
Nie robie duzych przebiegow.Glownie poruszam sie po miescie, na trasie bardzo malo.Bede polowal na te alusy :8) bardzo ladnie sie prezentuja :twisted: