Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mam problem

Po wymianie dolu silnika kpl nie mogę ustawić rozrzadu.

Mój stary to n52 25 A dół to n52 30 .

Czy to jest przyczyną przestawiania się rozrządu.

W między czasie błędy valvetronica wymieniony na używany 3 krotnie, błędy solidonidow wymienione oba na nowe. Nowy olej.

Po odpaleniu po wymianie nowego rozrzadu auto chodzlo przez chwilę ok. Potem blad nie pokrywanie się wałków.

Czy winą jest ten dół?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesli vanos nie trzyma badz rozrzad byl zalozony przy nie zablokowanych odpowiednio vanosach, to rozrzad bedzie sie przestawial co chwile.
Opublikowano

51c878ea445097f8938bae48bef0

Blokada używaną taka A dokładnie ta srebrna do tego nowe sruby m10 posmarowane gwinty klejem. Wal dobrze zablokowany tym czarnym kluczem.

Jest jakaś możliwość mechanicznie sprawdzenia vanosow. Nowe to koszt 550 szt A regeneracja 700 za kpl.

Opublikowano

Dziś ponownie składany rozrząd . Vanosy mają lekkie luzu. czy tak się objawiają ich zużycie. Zostały skręcone. Efekt auto nie równo pracuje na niskich obrotach. Błędy brak synchronizacji z wałkiem korbowym A wylotowym.

Czyli vanos do wymiany ???

Opublikowano

Auto po odpaleniu na zimno chodzi idealnie równo 10 minut. Sprawdzanie 3 razy i zawsze po 10 minutach zaczyna nim telepac. Blad to brak synchronizacji walka korboego z wydechowym. Czujniki ok. Valvetronik mam 2 i obydwa mają bardzo małe napięcie Ale niby chodzą.

Czy można przełożyć vanos wydechowy na ssacy i zobaczyć czy blad przejdzie na ssacy ?

Opublikowano
Czyli zostało albo kupno obydwu vanosow lub nowego valvetronica. Ciekawe czy serwis potwierdzi na 100 % co go boli. Bo ja już przerobilem 3 elektryków. I 2 mechaników. Tyle że serwis za diagnostykę 500 zl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie potwierdzi. VVT nie ma nic wspolnego z rozrzadem. Rozrzad moze sie przestawiac tylko od vanosow badz slabej pompy oleju. Cala reszta jest nie istotna.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jesli widac łancuch przez wlew oleju, to zagrzej silnik i pozgaszeniu auta obracaj wałem korbowym , obserwując czy łańcuch ciągnie oba wałki czy też jest moment gdzie wałek wydechowy czeka...

Jesli nie widać łańcucha to musisz zdemontować dekiel zaworów

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dziś wymieniłem nowe vanosy. Auto chodzi normalnie auto po 10 min rowne pracy znowu zaczyna skakać na niskich obrotach. Blad 2a99. Rozrządu na pewno dobrze ustawiony i nie ma opcji się przestawić.