Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

To mój pierwszy post na tym forum - więc witam wszystkich!

Otóż po zakupie BMW F31 rok 2012 postanowiłem doposażyć swoje auto w podświetlenie klamek. Mój samochód nie ma żadnego pakietu dt podświetlenia, brak podświetlenia stóp, drzwiach itp.

Jak do tej pory narobiłem się i poświeciłem bardzo dużo czasu ale niestety utknąłem na kodowaniu.

Zamontowałam kompletną instalację, zamontowałem wiązki, wyciąłem miejsca na światełka w osłonkach klamek - wszystko pomontowane, wiązki poprowadzone zgodnie z :

U mnie w aucie w FEM nie ma niebieskiej wtyczki, więc ją też dokupiłem i zamontowałem instalację podświetlenia klamek do pin 52 niebieskiej wtyczki.

Instalacja elektrycznie sprawna. Sprawdziłem ją poprzez podpięcie do akumulatora i wszystkie lampki działają.

Teraz kodowanie.

Mam E-SYS i ENET. E-SYS wersja 3.28.1 i v.61.1_PSdZData_Lite.

Dopisałem do SALAPA Element kody 563 oraz 7AC zgodnie z instrukcją. Przeszedłem aż do punktu gdzie jest Write FA FP. Do tej pory bez błędów.

Teraz kiedy przechodzę do opcji kodowania czyli ostatnia strona instrukcji, robię tak:

Click on "Coding" button.

Read FA (VO).

Activate FA (VO).

Read SVT

Prawa myszka na FEM BODY

Select CODE. i wyświetla mi błąd:

FEM_BODY [40] [F652510]

readCPS o.k.

CAFD_00000794-018_070_003 Fehler:

File for "cafd_00000794-018_070_003" not found! [C012]

Nie wiem co dalej robić

Narobiłem się przy tym bardzo trochę wydałem pieniędzy teraz proszę o pomoc żeby to dalej pchnąć ..dzięki.

ps. wcześniej uzywałem psdzdata 50.3 full i takich komunikatów miałem dużo więcej więc ściągnąłem sobie najnowszą jaką udało mi się znaleźć czyli 61.1

Moje auto było w serwisie BMW w grudniu 2019 nie wim czy czegoś tam nie wgrali. A czytałm gdzieś że takie komunikaty mogą się pojawić jeśli psdzdata jest stara.

Czytałem też że mój FEM może być za stary i może to nie zadziałać ale ja optymistycznie podchodzę do tematu. Moja wersja FEM to ZB4

Help...

Edytowane przez nilhi81
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Za stara psdzdata.Ściągnij min.4.19.xx
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedz...bardzo bardzo..

Znalazłem taką bazę:

https://yadi.sk/d/Y0w0r5T1ElMVdA

Jest tam jeszcze nowsza bo 4.22.31

ale jest także v62.5 Lite.

Czy się różni jedna od drugiej?

Bo to z tego co rozumiem są jakieś dwie różne serie które są co jakiś czas uaktualniane, ale czy się one różnią?

I jeszcze jedno..które ECU mam kodować do podświetlenia lampek? Czy tylko FEM BODY?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

V62.5 to jeszcze z isty P,więc za stara.Ściągnij najświeższą,jeśli auto miało update ilevel w 2019r.

Zakoduj FEM i REM.

Opublikowano

Cześć

Dzisiaj podjąłem kolejną setną próbę kodowania. Sciągnąłem PSZdata 4.22.31. Teraz kodowanie FEM_BODY ora REM nie zgłasza błędów. Auto chyba się koduje.

Podświetlenie klamek nadal nie działa.

Obecnie wygląda to tak, że po wpisaniu do SALAPA oraz po wgraniu do FEM i REM kodu 563 (Light package) przestaje mi działać oświetlenie sufitowe (kierowcy oraz tylne) a podświetlenie klamek nadal nie działa.

Kiedy próbuję dopisać do SALAPA kod 7AC (Line Sport) to wyświetla mi się komunikat "Incoret Input" i niestety nie mogę przejść dalej. Efekt - do samochodu - do FEM i do REM mogę dopisać jedynie 563.

Po wpisaniu tego kodu na żadnym z pinów FEM 50-54 odpowiadającym za podświetlenie np ambient light,klamek itp w samochodzie nie ma zasilania.

Czy macie może jakieś pomysły jak się z tym uporać?

Opublikowano

Hej to znowu ja!

Kolejny kroczek do przodu...ale teraz to już stanąłem na dobre.

Znalazłem informację ze trzeba zakodować FEM i HU.

Zakodowałem 563 oraz 7AC na FEM i HU bezbłędnie.

Na Iconnect pojawiło mi się dodatkowe menu dt ambient light, czyli możliwość zmiany koloru biały na pomarańczowy.

Niestety ze złącza FEM 173*9B czyli tego z którego wyprowadzane są wszystkie sygnały sterujące ambient light nie wydostaje się żadne napięcie. Brak napięcia na pinach 50-54. Po za tym przestaje mi działać lampka sufitowa.

Jeśli mi nie pomożecie to będę musiał podłączyć podświetlenie lampek pod lamkę sufitową i na tym zakończę swój projekt bo skończyły mi się pomysły.

Tzn. mam jeden...wymiana FEM ze sterownikiem silnika oraz kluczykami (i tak muszę dorobić kluczyk, wymiana sterowników wraz z dwoma kluczykami to ten sam koszt części)

Pomoże ktoś?

Dzięki

Opublikowano
Nie zapomnij że przy wymianie na zestaw startowy trzeba zmienić VIN... 2 klucze, sterownik silnika i fem to koszt 800-1000? Dolicz do tego zmiane VIN w FEM i sterowniku silnika i programowanie tego u kogos ogarnietego... Masz naprawdę dziwne pomysły.