Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O sztormie wspominałem kilka razy bo wiedziałem o tym od dawna ale miałem nadzieje że to nie ten statek…wypierali się cały że nic o tym nie wiedzą, jakieś 3tyg temu przyznał że faktycznie dostali teraz informacje o sztormie że kilka aut jest uszkodzonych i teraz wszystkie auta są „sprawdzane”  dlatego tak długo to trwa, z moją niby nic nie stwierdzili teraz oczekuje w kolejce na transport do salonu…ale z miernikiem i tak pojadę,  BMW powinno konkretnie powiedzieć co jest z autem a nie takie ukrywanie…

Opublikowano
2 minuty temu, Maroope napisał(a):

Ja zrezygnowałem bezproblemowo i zamówiłem inną. Nie chciałem brać auta po zalaniu. Pod koniec października zostało wyprodukowane, mam nadzieję, że w grudniu dostanę 

A w jakim salonie zamawiałeś? Dostałeś od nich jakieś konkretne informacje co było z autem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@_holek zdradzisz, gdzie można śledzić losy auta w transporcie morskim (który kontenerowiec, jakie warunki, etc)?

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
25 minut temu, maciek_w napisał(a):

@_holek zdradzisz, gdzie można śledzić losy auta w transporcie morskim (który kontenerowiec, jakie warunki, etc)?

Nie sądzę, że można. O kłopotach z tym feralnym transportem dowiedziałem się z forum a potem dopytałem o szczegóły jak odbierałem X1. 

Opublikowano
2 godziny temu, piotrpaulo napisał(a):

A w jakim salonie zamawiałeś? Dostałeś od nich jakieś konkretne informacje co było z autem?

Za bardzo nic nie chcieli powiedzieć, ale znalazłem jakiś kontakt co powiedział, że te auta co nie dotarły to coś z nimi po prostu było, bo niektóre auta z tego transportu już dawno jeżdżą po drogach. Nie chciałem mieć problemu, że elektronika bedzie wariować, bo gdzieś woda dotarła czego nie wymienią. Żałuję, że nie zrobiłem tego wcześniej. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, _holek napisał(a):

Nie sądzę, że można. O kłopotach z tym feralnym transportem dowiedziałem się z forum a potem dopytałem o szczegóły jak odbierałem X1. 

Ok

Opublikowano
W dniu 26.11.2023 o 17:39, _holek napisał(a):

Ojojoj idź na odbiór z czujnikiem grubości lakieru. Prawdopodobnie załapałeś się na naprawę "posztormową". Kilkanaście kontenerów się utopiło a kilkadziesiąt zostało uszkodzonych. Dealer na pewno to wie więc zwyczajnie zapytaj wprost czy o to chodzi.

Auta nie są wożone w kontenerach. Nie nowe. To nie prywatny import kilku sztuk. Auta są transportowane specjalnymi statkami, samochodowcami. Są zaparkowane na pokładach, jak na parkingach pod marketem.

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.11.2023 o 20:59, apzs napisał(a):

Auta nie są wożone w kontenerach. Nie nowe. To nie prywatny import kilku sztuk. Auta są transportowane specjalnymi statkami, samochodowcami. Są zaparkowane na pokładach, jak na parkingach pod marketem.

A widzisz - nie wiedziałem. Pewnie powiedział, że utonęło a ja sam sobie podświadomie dopowiedziałem, że kontenery utonęły. 

Moja X5M60i właśnie wypadła z produkcji z 1 tygodnia. Prawdopodobnie przez lakier indywidual chociaż przestaje już wierzyć w tłumaczenia sprzedawcy. Jestem tak zirytowany, że rozważam wzięcie czegoś z placu - albo MC albo najmocniejszego diesla. Tak wiem - zupełnie inne auta 😉

Edytowane przez _holek
Opublikowano
14 minut temu, _holek napisał(a):

A widzisz - nie wiedziałem. Pewnie powiedział, że utonęło a ja sam sobie podświadomie dopowiedziałem, że kontenery utonęły. 

Moja X5M60i właśnie wypadła z produkcji z 1 tygodnia. Prawdopodobnie przez lakier indywidual chociaż przestaje już wierzyć w tłumaczenia sprzedawcy. Jestem tak zirytowany, że rozważam wzięcie czegoś z placu - albo MC albo najmocniejszego diesla. Tak wiem - zupełnie inne auta 😉

Jesli masz opcję MC zamiast M60i, to szczerze doradzam (o ile pogodzisz się z brakiem pneumatyki) - nie będziesz przez cały leasing zastanawiał się, ze może warto było wziąć MC ;). Ot dla zdrowia psychicznego 😁.

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, BigCactus napisał(a):

Jesli masz opcję MC zamiast M60i, to szczerze doradzam (o ile pogodzisz się z brakiem pneumatyki) - nie będziesz przez cały leasing zastanawiał się, ze może warto było wziąć MC ;). Ot dla zdrowia psychicznego 😁.

Opcja jest na stole i od ręki. Każdy dealer chce sprzedać jak najwięcej sztuk do końca roku coby wskoczyć na wyższy poziom na rok 2024 😉 Wiadomo, że cena nie będzie ta sama ale przepaści nie ma. Dwie rzeczy, które mnie powstrzymują to fotele M zamiast komfortów oraz właśnie brak pneumatyki. NIech mnie ktoś przekona, że nie ma się czego bać 🙂

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ja z całego serca polecam fotele M. Zamówiłem takie w “mojej” M60i. Powody są trzy: po pierwsze są tak samo wygodne jak komforty (nic nie tracisz), po drugie są niżej osadzone niż komforty (miałem o tym wątek na forum Bimmerpost i jakiś koleś pojechał do dealera i zmierzył), a po trzecie wyglądają jak milion dolarów 

W kwestii zawieszenia, wiadomo, działają osobiste preferencje i trochę emocje. Każde X5 z pneumatyką, którym jeździłem, wydawało mi się mocno rozbujane. Objawieniem była dla mnie przejażdżka X5 M50i mojego przyjaciela, w której zamontowane jest zawieszenie adaptacyjne m professional na kołach 22”. Jechała jak obniżone G31 540i mojego brata (możesz go spytać, masz po sąsiedzku, też jeździł). Co więcej, pod względem komfortu w NICZYM nie ustępowała mojej 7er (która była na pneumatyce i 21” runflatach). Wręcz miałem wrażenie, że z kocimi łbami lub połamaną kostką daje sobie dużo lepiej radę niż moja siódemka 

Edytowane przez maciek_w

Opublikowano

AAAAAAAAAAA!!!!!!

Czy ja potrzebuję samochodu za 830 tysięcy złotych??!! Gdzie jest granica szaleństwa? 😉

I żeby nie było offtopu za dużego to dodam, że jest ich w cholerę dostępnych od ręki teraz. Te dwa, które rozważam podobno nie płynęły feralnym statkiem 😉

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bierz bierz!

choćby po to, aby pośmiać się z mojego udawanego M w bieda wersji 60i, kiedy zaparkuję gdzieś w pobliżu, nocując u brata 🤣🤣🤣

• 3 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

zamowienie 30.10.2023 z produkcja '24 i odbiorem ok 30.04.2024. I tu mega wku... na Inchcape i BMW Polska bo bez uzgodnienia zmienili produkcje na '23, wydanie w lutym 2024. Jako alternetywe dali anulowanie i zamowienie nowego albo marne 5k znizki na opony ktore i tak na miescie mozna bylo taniej kupic.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dopłynął 16.04 do Niemiec, do wczoraj jeszcze nie wjechał do kraju. Myślicie, że coś z nim nie tak po transporcie czy raczej standardowy czas oczekiwania? 🫠

Opublikowano

Data produkcji wyznaczona na tydzień 15 (8-13 kwietnia), niestety dalej nie ma VIN, co oznacza, że auto też nie zostało wyprodukowane. Dealer mówi, że "po majówce coś powinien wiedzieć". Odbiór i tak mam zaplanowany na lipiec, więc jestem jeszcze spokojny. Liczę tylko, że obsuwa w produkcji nie wpłynie na datę odbioru..

Opublikowano
W dniu 26.04.2024 o 10:43, PanTom napisał(a):

Dopłynął 16.04 do Niemiec, do wczoraj jeszcze nie wjechał do kraju. Myślicie, że coś z nim nie tak po transporcie czy raczej standardowy czas oczekiwania? 🫠

standard

W dniu 26.04.2024 o 17:48, buster12 napisał(a):

Data produkcji wyznaczona na tydzień 15 (8-13 kwietnia), niestety dalej nie ma VIN, co oznacza, że auto też nie zostało wyprodukowane. Dealer mówi, że "po majówce coś powinien wiedzieć". Odbiór i tak mam zaplanowany na lipiec, więc jestem jeszcze spokojny. Liczę tylko, że obsuwa w produkcji nie wpłynie na datę odbioru..

To oznacza, że nie wpadł w status 150 - poprosiłbym dealera o zrzut ekranu z SA3 z pokazanym numerem ORDER oraz statusem. Jak 111 lub 112 to lipiec jeszcze nie zagrożony. Jak 105 to już bym zaczynał wątpić.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A więc zamówione w pod koniec grudnia 2023, Vin pojawił się 5.03.24, produkcja 12.03, 16.04 Niemcy, odbiór opóźniony przez majówkę 8.05.2024 🙂

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PanTom napisał(a):

A więc zamówione w pod koniec grudnia 2023, Vin pojawił się 5.03.24, produkcja 12.03, 16.04 Niemcy, odbiór opóźniony przez majówkę 8.05.2024 🙂

a jakie auto i gdzie sie produkowalo?

ja zamowilem 27 grudnia, m340i, produkcja wg vin 12 luty, ale wyprodukowal sie gdzies w polowie marca, teraz niby plynie zobaczymy ile mu to zejdzie...

Sorry za brak polskich znakow ale mi sie nie chce ALT naciskac

Opublikowano
16 godzin temu, Ratm napisał(a):

ja zamowilem 27 grudnia, m340i, produkcja wg vin 12 luty, ale wyprodukowal sie gdzies w polowie marca, teraz niby plynie zobaczymy ile mu to zejdzie...

zapewne nie 12 luty a 12 tydzień roku czyli połowa marca 😉 płynie 6-8 tygodni i później kolejne 4 na dotarcie do dealera

Opublikowano
W dniu 9.05.2024 o 21:42, Ratm napisał(a):

X5 40i. To jest też ciekawe, że 3 dla świata robiona jest za oceanem, ale 3 na rynek niemiecki w Niemczech 😄 chyba, że już się zmieniło.