Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
CZY MA MOŻE KTOŚ NAWIGATORA MAPA POLSKI WSPÓŁPRACUJĄCEGO Z LAPTOPEM I ODBIORNIKIEM GPS? WSZELKIE PODPOWIEDZI BĘDĄ DLA MNIE CENNĄ WSKAZÓWKĄ BO SĄ TO DOŚĆ DROGIE MAPY A NIE ZAWSZE MOZNA TRAFIĆ W DZIESIĄTKE! CO SĄDZICIE WOGÓLE O WOŻENIU LAPTOPA NA KOLANACH? MOŻE DA SIĘ COŚ WMIARĘ TANIEGO ZAMONTOWAĆ W AUCIE? CHOCIAŻ POMYSŁ KUPNA ODBIORNOKA GPS ZA 300PLN. OBNIŻA KOSZT NAWIGACJI GPS!?
Opublikowano

Bez sensu jest wozenie laptopa na kolanach. Lepiej chyba jest kupic jakis przenosny gps ktory mozna wykorzystac w innym samochodzie.

Inna opcja bardziej zaawansowana jest np wbudowanie w samochod np stacji dokujacej z osobnym monitorem w ktora wkladamy laptopa lub po prostu stosujac tego typu uchwyt

%5B500%3A480%5Dhttp%3A//www.midlandmounts.com/mount2.jpg

%5B437%3A480%5Dhttp%3A//www.jottodesk.ca/includes/images/desks/f315l.gif

Opublikowano

ja np. jak jade w dluga trase w polske to na przednim fotelu laptop + gps wraz z mapą polski i to mi wystarcza.trafiam do celu tak jak na maly PDA tyle ze mam wiekszy i czytelniejszy obraz a do tego moge poogladac sobie filmy w czasie dluzyszych przerw.

ogolnie jestem zadowolony z tego rozwiazania

Opublikowano

a gdzie mozna kupic taki uchwyt do kompa jak pokazany wyżej na zdjęciu, właśnie sie zastanawiałem bo lubie takie wynalazki w aucie w szczegolnosci jak sam jade, PDA do nawigacji lub filmik, a na laptopie aplikacje internetowe, to taki bajer ale wlasnie szukałem takiego uchwytu i nigdzie nie mogłem trafić na cos takiego, ile to kosztuje. Kurcze statek kosmiczny :mrgreen: :norty:

A i jak zasilacie laptopy w aucie , macie jakies przetwornice z 12 na 220, bo na bateriach to 2 godzinki i kapa :duh: przy nowej baterii, .....

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
a gdzie mozna kupic taki uchwyt do kompa jak pokazany wyżej na zdjęciu, właśnie sie zastanawiałem bo lubie takie wynalazki w aucie w szczegolnosci jak sam jade, PDA do nawigacji lub filmik, a na laptopie aplikacje internetowe, to taki bajer ale wlasnie szukałem takiego uchwytu i nigdzie nie mogłem trafić na cos takiego, ile to kosztuje. Kurcze statek kosmiczny :mrgreen: :norty:

:search: http://search.ebay.com/search/search.dll?sofocus=bs&sbrftog=1&from=R10&satitle=laptop+car+mount&sacat=-1%26catref%3DC6&sargn=-1%26saslc%3D2&sadis=200&fpos=07013&ftrt=1&ftrv=1&saprclo=&saprchi=&fsop=1%26fsoo%3D1&coaction=compare&copagenum=1&coentrypage=search&fgtp=

A i jak zasilacie laptopy w aucie , macie jakies przetwornice z 12 na 220, bo na bateriach to 2 godzinki i kapa :duh: przy nowej baterii, .....

Niektore firmy produkujace laptopy sprzedaja rowniez zasilacze samochodowe.

Przetwornica lezaca pod siedzeniem tez jest dobrym rozwiazaniem.

Opublikowano

uniwersalny zasilacz do laptopow pod zapalniczke to koszt 100zł, moge podac adres na priwa, natomiast z moich dotychczasowych doswiadczen, bardziej sprawdzal mi sie palm, co z duzego wyswietlacza laptopa jak i tak trzeba patrzec na droge a nie na lcd ;]

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżdżę z laptopem przypiętym pasem na siedzeniu pasażera - jest ok. GPS działa idealnie z mapą Nawigator (Europa i Polska działają).

Odnośnie zasilania, to kupiłem przetwornicę 12DC/230AC/150W za 70zł na Allegro, przekopałem ją, daje 250W stabilnie, więcej nie testowałem. Takie rozwiązanie uważam za bardziej praktyczne, zawsze można lampkę lub lutownicę albo inny sprzęt (ładowarki komórki, kamery, aparatu) podłączyć.

Kai
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Jeżdżę z laptopem przypiętym pasem na siedzeniu pasażera - jest ok. GPS działa idealnie z mapą Nawigator (Europa i Polska działają).

Odnośnie zasilania, to kupiłem przetwornicę 12DC/230AC/150W za 70zł na Allegro, przekopałem ją, daje 250W stabilnie, więcej nie testowałem. Takie rozwiązanie uważam za bardziej praktyczne, zawsze można lampkę lub lutownicę albo inny sprzęt (ładowarki komórki, kamery, aparatu) podłączyć.

ja widziałem na Allegro uniwersalne samochodowe zasilacze do Laptopów po 44,90 :)

Kai powiedz mi co musze kupic do Laptopa zeby miec nawigacje ? antenę ? orginalna mape ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ja widziałem na Allegro uniwersalne samochodowe zasilacze do Laptopów po 44,90 :)

Kai powiedz mi co musze kupic do Laptopa zeby miec nawigacje ? antenę ? orginalna mape ?

Możesz zapłacić 44,90zł za "uniwersalny" zasilacz do laptopów, ale jak coś mu pójdzie nie tak, to zapomnij o gwarancji laptopa :/ Nie no, jasne, takie coś też działa, jednak ja wybrałem uniwersalniejsze rozwiązanie z 230V AC w aucie.

Do laptopa dokupujesz moduł GPS i... to wszystko. Moduły są różne, od 170 do 300 zł są sensowne na USB. Są również takie na Bluetooth, ale nie wiem, czy masz Bluetooth w laptopie. Ponadto ich cena jest z deczka za wysoka.

Do tego instalujesz mapę Nawigator (oczywiście tylko oryginał :) ) lub inną wspierającą GPS i już. Żadnej anteny.

Kai
Opublikowano
Ja zawsze zabieram laptopa poza miasto , mam gps i navigator mapa europy ale rzadko z tego korzystam no chyba że jadę tam gdzie mi CB nie pomoże , co do zasilania to ja mam matryce 17'' oraz procek duo core i wydajną grafikę więc bateria trzyma 1h - kupiłem przetwornicę i drugi zasilacz na 220v / nie było i nie ma ładowarek sam. z taką wtyczką jak ma mój HP / - wożę go w zasadzie dlatego że mam dostęp do neta w aucie - inaczej darował bym sobie