Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy w branży RTV/AGD czy też są restrykcje i problemy z produkcją sprzętu ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, nawet apple zmniejsza produkcję nowych iphonów przez tez tą całą sytuację.

Opublikowano

Ceny nowego MacBook Pro zaczynaja się od 10 790 zł, jakieś 50% więcej niż za poprzedni model, a najbardziej wypasiona wersja to już 33 000 zł :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ceny nowego MacBook Pro zaczynaja się od 10 790 zł, jakieś 50% więcej niż za poprzedni model, a najbardziej wypasiona wersja to już 33 000 zł :duh:

No i?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
pytam bo ostatnio byłem w dużym sklepie RTV/AGD , półki uginają się pod różnorodnym sprzętem- dużym i małym- nowoczesnym , napchanym elektroniką , procesorami , półprzewodnikami i Bóg wie jeszcze co , i nie widziałem żeby był jakikolwiek problem z produkcją czy dostępnością ! :?
Opublikowano
pytam bo ostatnio byłem w dużym sklepie RTV/AGD , półki uginają się pod różnorodnym sprzętem- dużym i małym- nowoczesnym , napchanym elektroniką , procesorami , półprzewodnikami i Bóg wie jeszcze co , i nie widziałem żeby był jakikolwiek problem z produkcją czy dostępnością ! :?

Zamawialem w sierpniu dla pracownikow laptopy Lenovo Carbon X1. Poczatkowy odbior byl na polowe pazdziernika. Pare dni temu data dostawy - 23.12.2021. Wiec moze RTV/AGD to tak, ale rynek laptopow i serwerow jest w takim samym stanie jak rynek samochodow...

Opublikowano

Ktoś gdzieś tłumaczył że w automotive się używa jakiś starych technologii sprzed ponad 10 lat bo są tanie i wystarczyly do tej pory natomiast przez spadek zamówień przy początku COVID i wzrost zamówień na "Nowe" chipy firmy rzuciły się do produkcji innych i nie opłaca im się rozbudowywać linii do produkcji starych techniczny

Opublikowano

Największe problemy są z kartami graficznymi, gdzie na dzień premiery były dwa razy tańsze niż teraz po roku. Chciałem kupić RTX 3080 (na premiere był za ok 3,5 tys.) ale teraz za ponad 7 tys... no to czekam :mad2:

Opublikowano

Największe problemy są z kartami graficznymi, gdzie na dzień premiery były dwa razy tańsze niż teraz po roku. Chciałem kupić RTX 3080 (na premiere był za ok 3,5 tys.) ale teraz za ponad 7 tys... no to czekam :mad2:

Karty graficzne to trochę z innego powodu podrożały.

Bitcoin sam się nie wykopie :wink:

https://wccftech.com/rgb-lit-bitcoin-mining-rig-78-geforce-rtx-3080-graphics-cards-comes-operational/amp/

NVIDIA-Ge-Force-RTX-3080-Ehtereum-Bitcoin-Mining-Rig-With-RGB-LEDs-2-1030x579.jpg

Opublikowano
Gdzie sprawdzić jaką dokładnie ma się wersję silnika? Chodzi o B48 prod 2021.

Może jakiś VIN decoder? A jak nie, to zajrzyj tam

Screenshot-20211023-220803-Chrome.jpg

Super, o to mi chodziło, dzieki wielkie :D

Opublikowano
Ja wymieniłem po 2000 i 10000km olej z aso 0w30. Teraz przy 15000 zmieniłem na ravenol 0w30. Z racji tego że 90% to jazda po mieście kolejne wymianą będą co 8kkm.

W aso do którego jeżdżę leją to co im dasz lub u nich kupisz ( w granicach rozsądku oczywiście -nikt nie naleje 20w30), gość z serwisu powiedział mi że fajnie jakby olej miał aprobaty bmw, ale to żaden przymus, nikt nie ciśnie że ma to być 0w30 i nic innego.

Dzięki, czyli taki bedzię ok?

https://automator.pl/olej-shell-helix-0w30-ultra-ect-1l-bmw-ll-04-mb-229-51--608161s

Opublikowano
Ja wymieniłem po 2000 i 10000km olej z aso 0w30. Teraz przy 15000 zmieniłem na ravenol 0w30. Z racji tego że 90% to jazda po mieście kolejne wymianą będą co 8kkm.

W aso do którego jeżdżę leją to co im dasz lub u nich kupisz ( w granicach rozsądku oczywiście -nikt nie naleje 20w30), gość z serwisu powiedział mi że fajnie jakby olej miał aprobaty bmw, ale to żaden przymus, nikt nie ciśnie że ma to być 0w30 i nic innego.

Dzięki, czyli taki bedzię ok?

https://automator.pl/olej-shell-helix-0w30-ultra-ect-1l-bmw-ll-04-mb-229-51--608161s

Tak ten jest ok