Skocz do zawartości

POSZĘ O PORADY -JAK EKSPLATOWAĆ 525TDS?- URUCHAMIANIE i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
DO TEJ PORY JEŹDZIŁEM 535i - teraz kupiłem 525TDS to istotna zmiana -ZAMIANA benzyny na olej napędowy! ----------------JAK SIĘ ZAPALA, GASI ROPNIAKA? --------------------JAKIE OBROTY LUBI TDS?-------------- CZEGO NIE LUBI?---------------- CZEGO NIENAWIDZI?------------ CO UWIELBIA? PROSZĘ O PORADY. POZDRAWIAM
Opublikowano
JAK SIĘ ZAPALA, GASI ROPNIAKA?

Normalnie :wink:

Żeby bardziej miękko startował w duże mrozy, można włączyć świece żarowe dwa razy.

Gasi też normalnie. Pod warunkiem, że normalne gaszenie poprzedzała normalna jazda. Jeśli nie była normalna, patrz niżej.

JAKIE OBROTY LUBI TDS?

Najprzyjemniej jeździ się między 2000 a 4000 obr/min.

CZEGO NIE LUBI?

Zbyt częstego korzystania z pełnej mocy.

Jazdy poniżej 1500-1600 obr/min.

CZEGO NIENAWIDZI?

Wysokich obrotów i dużych przyspieszeń tuż po zimnym rozruchu.

Wyłączania zaraz po większym wysiłku, bez 1-2 minut pracy na biegu jałowym dla schłodzenia turbiny (np. po zjeździe z autostrady na stację benzynową).

CO UWIELBIA?

Długie trasy, z umiarkowaną szybkością - nie mniej niż na 1/2 gwizdka, nie więcej niż na 3/4 gwizdka.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

• Moderatorzy
Opublikowano
DO TEJ PORY JEŹDZIŁEM 535i - teraz kupiłem 525TDS to istotna zmiana -ZAMIANA benzyny na olej napędowy! ----------------JAK SIĘ ZAPALA, GASI ROPNIAKA? --------------------JAKIE OBROTY LUBI TDS?-------------- CZEGO NIE LUBI?---------------- CZEGO NIENAWIDZI?------------ CO UWIELBIA? PROSZĘ O PORADY. POZDRAWIAM

A forumowicze nie lubią jak się na nich krzyczy.

Wyłącz CapsLock.

Pozdrawiam

Admin

Opublikowano
dzięki - ile sekund mam trzymać przy normalnej temperaturze, a ile gdy jest mróz?

Tak dokładnej recepty nie mogę dać. :naughty: :naughty:

Za dużo "zależy od..." :mrgreen:

Zależy od lepkości oleju w silniku.

Od temperatury zewnętrznej.

Od długości czasu wystawienia na mróz.

Tu musi działać twoje wyczucie. Generalnie czekasz aż dieselek przestanie głośno "wbijać gwoździe" i zacznie chodzić bardziej miękko, ciszej.

Z grubsza można przyjąć, że przy -15 st. C i oleju 10W/40 turbodiesel powinien pochodzić sobie około 2 minut. Przy 0 st. C wystarczy 30-40 s., latem minimum kilkanaście sekund.

Pierwsze kilkaset metrów zawsze powoluuuuutku, na niedużych obrotach, w tempie zimnego 126p. :wink:

Gdy się spieszę, mam nieekologiczny zwyczaj włączać silnik parę minut przed startem i np. wrócić po dokumenty, ubrać się, umyć szyby, itp. (Fakt, że garaż mam 1,5 metra od wyjścia i mieszkam w takiej okolicy, że samochód nie odjedzie bez mojej wiedzy :wink: ) Wsiadam, temperatura 60-70 st. C, od razu można jechać żwawiej, niż zwykle.

Szkoda, że w samochodach wyginął wskaźnik temperatury oleju, bo to byłby znakomity podpowiadacz.

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

-najlepiej potrzymaj na niskich prędkościach i obrotach do pozycji między dwoma kreskami, które masz wyskalowane;

-poczekaj przed każdym gaszeniem od 10-30sekund. Jeżeli szybko jechałeś i chcesz wyłączyć za raz to do 60s. Chodzi o to, żeby nie zajechać turbo.

-wymieniaj regularnie olej. Ja jeżdże na fabrycznym odpowiedniku: Mobile 1 SuperSync 0W40. Nie bierze oleju przy 233tys km.

-nie lubi szybkich startów, np. z piskiem opon itd. Delikatne starty.

-sprawdź pompę wody i termostat--> częsta awaria, która może zabić silnik :mad2:

Jeżeli tego będziesz przestrzegać to będzie :cool2:

Poszukujemy tunerów !!

Forum samochodowe, forum motoryzacyjne, forum tuningowe

http://samochody.kei.pl/zdjecia/logo_phpBB2.gif

Randki: dates

Opublikowano

Trzeba by zobaczyć co piszą w instrukcji 525tds o dolewaniu benzyny.

W większości starszych diesli można było bezpiecznie dolewać w sytuacjach awaryjnych (brak zimowego ON) benzynę niskooktanową.

Ale nie więcej niż 10-15 % objętości paliwa w baku.

Bezpieczniej dolać markowy preparat opóźniający zamarzanie ON.

Opublikowano
Trzeba by zobaczyć co piszą w instrukcji 525tds o dolewaniu benzyny.

W większości starszych diesli można było bezpiecznie dolewać w sytuacjach awaryjnych (brak zimowego ON) benzynę niskooktanową.

Ale nie więcej niż 10-15 % objętości paliwa w baku.

Bezpieczniej dolać markowy preparat opóźniający zamarzanie ON.

Do 524td BMW zalecalo dolewanie benzyny do ropy w przypadku braku dostepnosci do ropy zimowej lub przy temperaturze nizszej niz -20 stopni. Tlustym drukiem zabrania sie stosowania innych niz benzyna preparatow.

Oczywiscie bylo to ponad 20 lat temu a czasy i chemia zmieniaja sie szybko.

E24 628CSi 12/1982 Delphin-Metallic - wegetacja... :(

E28 524td 06/1985 Karminrot ze szpera :) i silnik nowka!!!

Nowe amortyzatory BILSTEIN B6, CZESCI UZYWANE

Kontakt: 0049-176-4889-3646, 0695039390, GG 244669 lub PW

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja, żeby uniknąć kłótni... odsyłam do instrukcji obsługi. Tam jest napisane, jakie dodatki można stosować (tylko benzyna) i w jakich ilościach. Są również uwagi odnośnie zapalania (na temat świec jest powiedziane), jazdy (nie deptać na zimnym, nie przeginać z obrotami ani w górę ANI W DÓŁ!), gaszenia (wyhamowanie turbiny).
Kai
Opublikowano
Witam, mam tez sprawdzony uszlachetniacz rekomendowany przez servis bmw. Jest to castrol TDA. Jedno opak. wystarczy na jakieś 500l ON
BMW E34 525 TDS 96' TOURING