Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy miał ktoś do czynienia z zamiennikami pokrywy zaworów w BMW? Konkretnie silnik N54 ale nie tylko.

Moja jest pęknięta i cieknie olej, ktoś to próbował już kleić ale jak widać bezskutecznie. Nowy oryginał jakieś 1750 PLN i z opinii na forach nie grzeszy jakością, prędzej czy później pęknie znowu, więc nie widzę sensu przepłacać za kawał plastiku. Zamienniki dostępne są w różnych budżetach:

- chińczyki w granicach 500 PLN (NTY, maxspeedingrods z allegro, inne z amazon.de lub aliexpress)

- zamienniki firm obecnych w EU - Trucktec, Alanko (okolice 800PLN), Vaico, Febi, Metzger (1200-1500 PLN)

Wiem czego się ogólnie spodziewać po wymienionych kategoriach/markach, interesuje mnie czy ktoś ma konkretnie doświadczenie z wymianą i użytkowaniem plastikowej pokrywy zaworów na któregoś z tych producentów - ile udało się przejechać bez ponownej usterki?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
pokrywa nie pęka od tak.. skoro masz IS ze stanów to zapewne był dzwonek i stąd posztukowana pokrywa. Ori normalnie kupuj, jakość bdb, nie wiem kto ci takich bzdur naopowiadał

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano
Wystarczy poczytać amerykańskie fora (u nas tych aut jest znacznie mniej więc i nie słyszy się o tym), pękają tak samo jak padają termostaty, pompy wody, paliwa, wtryski, cewki, wastegate'y - bez wyraźnego powodu. Dzieje się to rzadziej ale nie jest to nieznane zjawisko, jedni mają szczęście a inni przejadą parędziesiąt tysięcy i wymiana.
Opublikowano

łukaszewski ma rację ,ori ma bardzo dobrą jakość i będziesz miał pewność że będzie pasował. Na e90 post ktoś kiedyś pokazywał "chiński" zamiennik i wyglądała okropnie.

Przy takim aucie lepiej nie dziadować i wydać więcej na właśnie ori lub ew. jakiś lepszy zamiennik jak febi. Zwłaszcza że nie ma strasznej różnicy cenowej.

Pękają przez to ,że użytkownicy (zwłaszcza w Stanach) nie zaglądają pod maskę albo im nie przeszkadza jazda przy cieknącym oleju.