Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

https://autoblog.spidersweb.pl/mercedes-amg-gt-xx-premiera-moc-dane-maserati

nowy koncept amg, gt xxd. 1350km V max 360km/h. Ładowanie z nocą max 850kw pozwalające naładować auto 20-80 % w … 5 minut, 800v. Chyba posłuchali jednego kolegi tutaj na forum i zaprojektowali wszystko …: dokładnie odwrotnie 😀 cena pewnie będzie równie powalająca, ciekawe czy przebije gt one 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak patrze sobie na zapowiedzi Neue Klasse i nowej iX3 bo dealer mi wysyla zapowiedzi

https://www.press.bmwgroup.com/global/article/detail/T0450587EN/pioneering-technology-meets-pure-driving-pleasure:-testing-bmw-ix3-prototypes?language=en

Kontekst - Tesla model Y LR ma baterie netto 75kWh i deklarowane 586km zasiegu WLTP (na 19" kolach)

iX3 50 AWD - deklaruje 800km WLTP

Jak oni chca to osiagnac?

Gdyby uklad napedowy byl tak samo wydajny jak w Tesli model Y to akumulatory musialyby miec pojemnosc 800/586*75=102kWh netto wiec wiecej nawet niz w nowym Macanie (95kWh)

To auto bedzie na bank ciezsze o kilkaset kg od TMY (chociazby wlasnie ze wzgledu na te duze akumulatory) i nie chce mi sie wierzyc, ze bedzie tak wydajne jak TMY AWD

A jezeli uklad napedowy bedzie mniej wydajny od tego w Tesli to akumulatory beda musialy byc jeszcze wieksze zeby te 800km WLTP osiagnac...

Nijjak mi sie to nie dodaje.

Chyba, ze to bedzie jak w Porsche - bateria 95kWh netto, deklarowany zasieg WLTP 780km ale malymi literkami pisza ze to "dla miasta" bo "mieszany WLTP" to juz 612km a pozniej w praktyce wychodzi ze przejezdza mniej od TMY z 75kWh bateria..

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 minuty temu, klakierek napisał(a):

Zapaliłem świeczkę i złożyłem ofiarę na ołtarzyku Elona z tej okazji.

Nie wiedziałem, że z Ciebie taki wyznawca...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

To jest niesamowite że są jeszcze ludzie tacy jak @Kriss33 którzy we wszystkie szopy pokazane przez elona jeszcze wierzą.. pana w koszuli w kratę jeszcze rozumiem, mieszka w pierdziszewie, lepsze samochody ogląda  jedynie w internecie a te wypociny które wypisuje są dodatkiem do jego pensji więc pluje na wszystko co nie tesla a spadek 30 procent sprzedaży dla niego to znaczy że jest dobrze 😂 tymczasem real life to relacje kilku najwierniejszych fanboyow YouTuberow, nikt z niezależnej prasy albo chociazby zwykly człowiek z ulicy nie dopuszczony a do tego nawet co fanboye zdali relacje że nie obyło się bez wpadek. W tym samym czasie zoox jeffa bazosa właśnie uruchomił fabrykę autonomicznych taksówek które jeżdżą już testowo po pas Vegas a Waymo pokonuje jakieś 250 tysięcy kilometrów tygodniowo. Ciekawe czemu łysy pan zapomniał o tym wspomnieć 👍

mnie od strony technicznej zastanawia jedna rzecz. Ai to jest bardzo kosztowna operacja która przeważnie wykonywana jest na ogromnych serwerach. Czy wgrane fsd do tesli pokazanej jako robotaxi podejmuje decyzje lokalnie czy wysyła requesty do serwera 😀

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Zaczyna się dziać to czego się obawiałem.  Na IONITY jeszcze więcej jak 5-10 minut nie czekałem ale ev zaczyna przybywać lawinowo i myślę że w saczycie sezonu tak właśnie będzie to wyglądać dlatego min chce się z jednego ev ewakuować. Współczuję czekania w 40 stopniowym upaleIMG_4314.thumb.png.7915585efcb963d6ac486242585b7452.png

Edytowane przez słonik40
Opublikowano
9 godzin temu, słonik40 napisał(a):

To jest niesamowite że są jeszcze ludzie tacy jak @Kriss33 którzy we wszystkie szopy pokazane przez elona jeszcze wierzą.. pana w koszuli w kratę jeszcze rozumiem, mieszka w pierdziszewie, lepsze samochody ogląda  jedynie w internecie a te wypociny które wypisuje są dodatkiem do jego pensji więc pluje na wszystko co nie tesla a spadek 30 procent sprzedaży dla niego to znaczy że jest dobrze 😂 tymczasem real life to relacje kilku najwierniejszych fanboyow YouTuberow, nikt z niezależnej prasy albo chociazby zwykly człowiek z ulicy nie dopuszczony a do tego nawet co fanboye zdali relacje że nie obyło się bez wpadek. W tym samym czasie zoox jeffa bazosa właśnie uruchomił fabrykę autonomicznych taksówek które jeżdżą już testowo po pas Vegas a Waymo pokonuje jakieś 250 tysięcy kilometrów tygodniowo. Ciekawe czemu łysy pan zapomniał o tym wspomnieć 👍

mnie od strony technicznej zastanawia jedna rzecz. Ai to jest bardzo kosztowna operacja która przeważnie wykonywana jest na ogromnych serwerach. Czy wgrane fsd do tesli pokazanej jako robotaxi podejmuje decyzje lokalnie czy wysyła requesty do serwera 😀

@słonik40, Twoja głowa tego nie ogarnia, nie musi. Jak było naprawdę. Nie zakrzywiaj rzeczywistości.

Cyt. 

To co naprawdę się wydarzyło. 
Tesla sama dostarczyła się dzięki autonomicznej jeździe – prosto z fabryki pod dom klienta, około 60 km od Giga Texas.
Maksymalna prędkość, jaką osiągnęła, to 112 km/h na autostradzie.

Także to już wykracza poza wszelkie… dotychczasowe wyobrażenia o tym, czym jest zakup auta.
Nie było kierowcy.
Nie było zdalnego sterowania.
Nie było nawet osoby nadzorującej.
Auto samo odpięło się od linii produkcyjnej i pojechało pod wskazany adres.

Elon Musk twierdzi, że to pierwsza w historii pełna autonomiczna dostawa nowego samochodu klientowi – i że Full Self-Driving Tesli właśnie oficjalnie przekroczył granicę science fiction.

Regulacje? Jakie regulacje. Tesla robi swoje, a świat po prostu musi to nadgonić.
Kolejny krok to… autonomiczne robotaxi? A może po prostu przyzwyczaj się, że Twoje kolejne auto przyjedzie samo.

• Haha 1

Nie polemizuj z idiota bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
9 godzin temu, słonik40 napisał(a):

To jest niesamowite że są jeszcze ludzie tacy jak @Kriss33 którzy we wszystkie szopy pokazane przez elona jeszcze wierzą..

wg Ciebie takie wydarzenie nie miało miejsca, a film jest zmanipulowany?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
31 minut temu, Jac3kBMW napisał(a):

Także to już wykracza poza wszelkie… dotychczasowe wyobrażenia o tym, czym jest zakup auta.
Nie było kierowcy.
Nie było zdalnego sterowania.
Nie było nawet osoby nadzorującej.
Auto samo odpięło się od linii produkcyjnej i pojechało pod wskazany adres.

Ale Jacek, czym Ty sie w ogole podniecasz?

BMW juz 6 lat temu samo jezdzilo po miescie, po lasach etc

• Lubię to 1

.

Opublikowano

W LA w salonie Tesli można zobaczyć ichniejszego robota 😉 choć zanim one zaczną działać pewnie minie więcej czasu niż robotaxi wejdzie do powszechnego użytku

IMG_6526.thumb.jpeg.b42337413dc8d0575e7a8f6aa3c16b92.jpeg

Tesli Cybertruck jeździ całkiem sporo po ulicach. Całkiem spoko auto na biwak gdzie rodzice śpią na pace a dziecko na górze deski rozdzielczej. Z taką kiepską widocznością chyba bym się bał nią jeździć po polskich dość ciasnych drogach w porównaniu do tych w stanach. 
IMG_6527.thumb.jpeg.134c5b72179b02fbcea3d413a8d6509d.jpegIMG_6529.thumb.jpeg.d44c05ede51cc90c3d60c340f4336e4a.jpegIMG_6532.thumb.jpeg.2ce7d6c9251a2be8e4e8070ecb2b7ae5.jpeg

Kolejki w punktach ładowania też są tu. To stan na godzinę 22:30. W znaczniej części aut ludzie siedzą w środku i grają sobie w gry 😉

IMG_6416.thumb.jpeg.faa048c762cd517482725eefe6fe7e81.jpeg

• Lubię to 1

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na otwarcie salonu we Wrocławiu przywieźli Optimusa,  ale tylko stal

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

No właśnie, musk twierdzi tymczasem real life. W każda reklamę w tv też wierzycie? @adiki temat cybretrucka był grzany przez tesle kilka lat, ponoć miliony zamówień a tymczasem jest to soektakularna klapa. Sprzedaje się bardzo słabo.

@Jac3kBMW tam jest chyba mowa o 39 minutach jazdy przy dostarczeniu do klienta także musiała jechał że średnia 120km/h żeby przejechać 60km przez 39 minut 😀

IMG_4312.thumb.png.c574a07311a020d5b61881d86b4f7fe3.pngIMG_4311.thumb.png.9297b1b67d994ef26c3ea85429ec4447.pngIMG_4332.thumb.png.76f1d501cf20898ff67219f556fc081d.png

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

slonik, ja jestem gotowy pomyslec ze Ty chyba w Tesle zainwestowales bo sledzisz z nia newsy zwiazane lepiej od wszystkich tu w tym watku, lacznie ze mna, normalnie podejrzewam ze masz konto na elektrowozie, na forum Tesli na FB, czlowiek orkiestra po prostu, musisz strasznie duzo tego kodu kompilowac skoro masz tyle czasu na hejtowanie Muska 😄

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zgadza się, sporo pracy jest zautomatyzowanej i polega na czekadle. Ba, trochę kodu generuje mi ai. Praca w it polega na śledzeniu nowinek i jak najszybszym wdrazaniu ich w życie. Taka istota tego zawodu. Wracając do tesli, no Elon zadbał żeby się o niej dużo mówiło, wyświetla się tego pełno chociażby na fejsie. Na elektrowóz zajrzę raz na mówiąc coś tak jakby zajrzeć na TVP za czasów PiS coby trochę propagandy posłuchać. Tam to się dopiero taplają w błocie ludzie z ołtarzami elona z tymi bardziej sceptycznymi 😀ale to nie mój cyrk, ja do świątyń wyznawców sekt nie wchodzę 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na forum Mercedesa tez tyle przesiadujesz z racji posiadania EQE czy tam jest pustynia (jak u wiekszosci legacy) bo ich elektryki nudne jak flaki z olejem?

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To żeś tera walnął jak łysy grzywka o kant kuli 😀 Mercedes chyba nie ma żyjącego forum niezależnie czy to ev czy ice pomimo że marka zacna i wiele modeli jest w sferze marzeń (klasa g, modele gt, sl). Wracając do ev, no niestety są ta auta na dłuższa metę nudne, niemy teatr, coś jak mecz bez kibiców. Są za to praktyczne po mieście i w krótszych trasach, szczególnie po drogach lokalnych, mogą być też bardzo tanie w eksploatacji w pewnych warunkach. No i jeszcze pare lat temu była to nowość więc i ciekawość większa jak w przypadku wielu gadżetów. Myślę że każdy powinien spróbować i wyrobić swoje własne zdanie. Mój kuzyn dzięki przespanej przezemnje ofercie niedługo będzie odbierał x2. Świetna oferta żeby za pare stów miesięcznie spróbować nowej technologii. Ja w życiu jestem pragmatykiem i patrzę co jest tu i teraz ale jednocześnie monitoruje każda nowinkę bo wiele z nich niemal natychmiast jest wykorzystywana w świecie it, bo to wszystkiego wiele firm chce/musi dopisać tony softu chociażby żeby zintegrować własne usługi z innymi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, rkmi09 napisał(a):

"Już z powyższych pomiarów wynika, że jadąc symbolicznie poniżej 90 km/h uzyskamy zasięg sięgający 700 km w BMW iX xDrive60. Trzeba było to oczywiście sprawdzić. W tym celu wykonałem dwa kolejne testy. Pierwszy był próbą potwierdzenia zasięgu WLTP. Wybrałem się z Warszawy do Parku Narodowego „Bory Tucholskie”. To mniej więcej 350 km w jedną stronę. Finalnie, przejechałem 715 km i wciąż komputer pokłady wskazywał 11 km pozostałego zasięgu. Z pełną odpowiedzialnością można więc powiedzieć: reklama nie kłamie, BMW iX xDrive60 rzeczywiście jest stanie przejechać „do 701 km”, a nawet nieco ponad "

Niesamowity postep nastepuje z roku na rok w elektromobilnosci

Podmiejskie drogi i 700km zasiegu latem robi olbrzymie wrazenie biorac pod uwage, ze to +500HP auto

bmw_ix_xdrive60_06-1536x864.jpg (1536×864) (wysokienapiecie.pl)

A za cos takiego nie powinno byc wiezienia tylko powinni obcinac reke na miejscu, niektorzy ludzie sie nie nadaja do zycia w spoleczenstwie

ladowarka_greenway_zakopane-1536x864.jpg (1536×864) (wysokienapiecie.pl)

-------------------

tak patrze na te nowe niemieckie auta, kiedys synonimy piekna i luksusu, i nie wiem ktore jest obecnie brzydsze (!), to jest jakis celowy sabotaz?

Audi wyglada na ostatnim zdjeciu jak Mondeo sprzed 15 lat za 80k PLN

24c11886-fbfc-4308-a283-db363f6827f1

f785f9ac-1a26-4a46-82fc-f1b18457db63

Zrzut-ekranu-2025-07-02-231825.jpg

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@adamjttk nie wyświetla mi się zdjęcie ale jeśli jest na nim obcięty kabel ładowania na ładowarce dc to wygląda na to że jest już to plaga w polsce. Kable odcinane są pod biedronkami, Lidlami i w różnych miejscach, co parę dni ludzie wrzucają foty. Kable są grube, miedziane, sporo warte na złomie. Łakomy kasek i to nie tylko u nas. W stanach tesla chyba też ma z tym problem. To jest niestety pokłosie stawiania ładowarek w przysłowiowych krzakach bez żadnego nadzoru.

Opublikowano

Umówiłem się na testowanie Jeepa Avengera na weekend - jutro popołudniu odbieram i w ciagu dnia w poniedziałek oddaję.

Tani, dla żony do miasta teoretycznie w sam raz.

Zobaczymy. 

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, słonik40 napisał(a):

@adamjttk nie wyświetla mi się zdjęcie ale jeśli jest na nim obcięty kabel ładowania na ładowarce dc to wygląda na to że jest już to plaga w polsce. Kable odcinane są pod biedronkami, Lidlami i w różnych miejscach, co parę dni ludzie wrzucają foty. Kable są grube, miedziane, sporo warte na złomie. Łakomy kasek i to nie tylko u nas. W stanach tesla chyba też ma z tym problem. To jest niestety pokłosie stawiania ładowarek w przysłowiowych krzakach bez żadnego nadzoru.

Wklejam jeszcze raz z tego artykulu

Przeczysz sam sobie, piszesz ze obcinaja pod Lidlami/Biedronkami a pozniej piszesz ze problem wynika ze w krzakach stawiaja ladowarki DC. Nie rozumiem. To gdzie je maja stawiac - pod budynkiem policji?

Chocby je stawiali w szczerym polu - takiemu skur^&**** powinni reke przy samej dupie uje**** za cos takiego, to jest zachowanie ktore mi przypomina lata 90-te, jakas istna patologia, niszczyc sprzet za setki tysiecy PLN zeby na zlomie dostac kilkaset PLN za miedz. Takich ludzi bym deportowal na Marsa, nie nadaja sie do zycia w spoleczenstwie jak widac.

Capture.jpg

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@maciej_cie nie wiem ile się liczy avenger ale jak chcesz tanio to wklejałem kiedyś ofertę najmu mini. Pierwsza wpłata z dofinansowania a później przez dwa lata bodajże 300-500 zł miesięcznie. Jak masz gniazdko to tyle co zaoszczędzisz na paliwie wydasz na ratę.

@adamjttk nie przeczę. Pod biedronką w nocy i w niedzielę psy duoami szczekają. Nikt tego nie pilnuje, to nie są ładowarki biedronki i mają na to wywalone. Na stacji masz kamery i przedewszystkim obsługę.  Niedawno ładowałem się na IONITY pod Mediolanem.  Bodajże 18 stanowisk, zadaszone ładowarki, kibelek postawiony. No i niby wszystko pięknie praktycznie przy autostradzie ale totalne ubocze, że śmietnika nawalone naokoło. Otolczone wysoka trawa, no nie jest tam bezpiecznie. Wracając do kradzieży też stanowczo nie pochwalam ale to się dzieje nie tylko u nas, także w USA. Problem jest na tyle duży że tesla chce stosować kable brudzące farbą w przypadku odcięcia.

Opublikowano

Pamiętam jak wklejałeś, w praktyce wychodzi prawie 1000 zł, bo trzeba dodać ubezpieczenie, które tanie nie jest w tym przypadku.

Ze 2 miesiące temu przymierzałem się do iX1 lub iX2 i całkowicie gołe wersje wychodziły łącznie ponad 1000 zł, a sensownie skonfigurowane w granicach 2000 zł.

Tego Avengera możemy mieć za 500 zł już ze wszystkim.

Elroq też ze wszystkim wychodzi niecałe 1000 zł brutto.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem jak pod względem ev ten avenger ale z zewnątrz mi się podoba. Jeśli za 500 wychodzi ze wszystkim to i tak dobra cena