Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 godzinę temu, BMFun napisał(a):

Brak komentarza to w sumie dobry komentarz. 

Juz komentowałem czas ładowania Tesli Y Juniper. Uważam, że 10-80% nie powinno być dłuższe jak 20 min.

• Dziękuję 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chińskie marki rozjechały sprzedażowo w Europie tesle w kwietniu na dwóch największych rybka co czyli uk, czy Niemcy. Mi to wygląda na to że świat motoryzacyjny dzieli się na konserwatywnych, tych przywiązanych do sprawdzonych Marek oraz tych którzy chcą jak najwięcej za jak najtaniej. Najpierw rzucili się na tesle, teraz na chińszczyznę. W uk trzy chińskie marki wyprzedziły tesle a w Niemczech chinski byd sprzedał 3 czy 4 razy więcej aut i to wszystko w kwietniu kiedy odwieszony model y był juz sprzedawany. Sprzedaż chińskich Marek rośnie jak na drożdżach, niemieckie w miarę stabilnie a sprzedaż tesli mocno w dół czyli Chińczycy zdobywają rynek w Europie glownie kosztem tesli na dziś dzień.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, BMFun napisał(a):

Europejskiej motoryzacji za bardzo nie rozjechali, bo nadal Porsche ładuje się trochę szybciej. Podobnie Audi, a Mercedes i BMW z Neue Klasse już w tym roku wyjdzie z podobnymi czasami.

BMFun - ale po co dodajesz BMW pod takim filmikiem, zeby sie ogrzalo w blasku?

Czy Twoje iX3 sie tak laduje? (ktore kupiles 3 lata temu)

Czy moje i4 M50 sie tak laduje? (kupione pol roku temu)

Czy slonikowe iX1 sie tak laduje? (kupione rok temu?)

iX, i5?

BMW pasuje do takich filmikow jak piesc do nosa, bedzie za rok, za dwa czy na swietego nigdy, wtf?

To rownie dobrze tam Tesle mozesz dodac z ich robotaxi czy humanoidalnymi robotami, taki sam sens (bezsens) jezeli chodzi o blizej nieokreslona przyszlosc --> liczy sie tu i teraz.

13 godzin temu, słonik40 napisał(a):

Miałem okazje doświadczyć przezabawnej sytuacji z tymi xpengami w akcji we włoskim Brennero. Dwa xpengi (chyba nawet ten sam model co na filmie) na holenderskich blachach zapewne jadące na narty przyjechały na IONITY się naładować nie gdzie indziej jak do centrum handlowego. I wszystko było by pięknie gdyby nie fakt…. że oba miały trumny na dachu a ładowarki znajdowały się w hali tegoż centrum która była za niska żeby suv z trumna mógł wjechać. Sytuacje ratował trochę fakt że hala była na wpół otwarta, i dało się pod jej ścianę podjechać, ale dwóch Holendrów ciągnących że wszystkich sił kabel od ładowarki znajdującej się w hali tak aby dosiegnal do auta stojącego na zewnątrz bezcenny 😂😂

Nie klam.

Ionity stoja tylko przy autostradach (z bezkolizyjnym wjazdem i wyjazdem, 10m od autostrady zebys nie musial stac w korkach), do tego sa zadaszone, maja po 20 punktow ladowania, pelne gastro z restauracjami z gwiazdka Michelin a w toaletach jest perfumowany papier toaletowy.

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

No wlasnie spotkałem takie które nie są dlatego wracam do ice żeby było bardziej premium 😀 

chociaż w tym Brennero nie jest tak złe. Jest tam outlet markowych ciuchów i można kupić bluzę hilfigera za pół ceny.

Edytowane przez słonik40
Opublikowano

Dzisiaj był u mnie serwisant mobilny zdiagnozować i naprawić usterkę ze skrzypiącym siedzeniem z tyłu. Wszystko ogarnął i zero skrzypienia.

Pogadaliśmy o modelu S. Po podwyżce ceny było około 12 sztuk w PL z darmowym dożywotnim ładowaniem. Podobno sprzedały się wszystkie w tydzień. Jeden gościu wziął 5 sztuk na firmę, jeżdżą po całej Europie i robią sporo kilometrów. Praktycznie od miesiąca nie ma już nic na stocku.

Nie polemizuj z idiota bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W Polsce też już się wstydzą jeździć autami muska. Dzisiaj cyknięte.IMG_4017.thumb.jpeg.a3f5adb019ad0372d0608312fe8da7c2.jpeg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, słonik40 napisał(a):

W Polsce też już się wstydzą jeździć autami muska. Dzisiaj cyknięte.IMG_4017.thumb.jpeg.a3f5adb019ad0372d0608312fe8da7c2.jpeg

Moze on sie nie wstydzi tylko po prostu aspiruje do klasy premium a go po prostu nie stac jeszcze? 🤣

PS. Ja dzisiaj widzialem pickupa chinskiego Maxusa i nie wygladalo to za dobrze - silnik elektryczny wisial niczym nieosloniety doslownie z 10-15cm nad ziemia, jakikolwiek wiekszy kraweznik czy gorka i bedzie tym ryl o ziemie, mega slabo to wygladalo, jak jakis agrotuning z "szybkich i wscieklych"

IMG-4237.jpg

Tutaj to w sumie lepiej widac:

9f353fa1-1e9a-4689-ac10-df87ce32c0f6

449e5db9-eb26-4ff2-854f-60094b172d61

Edytowane przez adamjttk
  • ??? 1

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

@adamjttk jak chciał się do premium upodobnić to powinien jeszcze kola ma szersze zmienić bo kapcie są tak wąskie jak w jakimś lanosie i tu zapewne jest ukryta tajemnica niskiego zużycia 😀

btw całkiem ładny ten pick-up z wyglądu jest 

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ćwierć mili niemal tyle co w plaid, do tego nie puchnie po chwili i utrzyma bardzo wysoka prędkość autostradowa. Gratis dźwięk v8. W mieście z kolei będzie jeździć prawie że bezemisyjnie i tanio. Ma to auto jakiś sens. Osiągi do wykorzystania w warunkach drogowych praktycznie jedynie na autostradzie gdzie masa ma sporo mniejsze znaczenie. Ostatnio miałem okazje pojeździć 911 carrera. Bazowa wersja 911, teoretycznie najwolniejsza, przyspieszenie może nie jest powalające ale byle depnięcie a 180km/h pojawia się momentalnie. Dźwięk jednak robi szalona robotę, dużo bardziej chce się deptać, ev nie jest w stanie dostarczyć ułamka emocji. Masa 1500kg i silnik z tyłu sprawia że bardzo pewnie się prowadzi. Fajna zabawka, prawa jazdy można się pozbyć w pare sekund😀 @BMFun jak masz miejsce w garażu to polecam przetestować. Jak ktoś gada że taycan prowadzi się lepiej albo tak samo jak 911 to według mnie po prostu bredzi.

Opublikowano

Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W sumie biorąc pod uwagę że w m5 oraz panamerze jest podobny tech i m5 realnie kosztuje z 50 procent mniej jak nie więcej to można powiedzieć że zakup m5 to okazja.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, słonik40 napisał(a):

50 procent mniej jak nie więcej to można powiedzieć że zakup m5 to okazja

Z niczego to nie wynika przeciez.

Srodek M5 wyglada tandetnie jak sie tylko da w porownaniu do mega szlachetnej i swietnie wykonczonej Panamery a z zewnatrz to trzeba miec bardzo mocna psyche zeby sie nie wstydzic tej Kia/Skoda-designowatosci.

Zrzut-ekranu-2025-05-11-111948.jpg

hq720.jpg?sqp=-oaymwEhCK4FEIIDSFryq4qpAx

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Widziałem wielokrotnie nowa 5 zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz i w fajnych kolorach potrafi wyglądać naprawdę dobrze wiec Całkowicie nie podzielam twojego zdania.  Jak ty widzisz podobieństwo do skody to ja nie wiem. Paramere oczywiście można sporo lepiej doposażyć ale wtedy robi się grubo ponad bańkę. Oba auta są fajne na swój sposób i raczej każde znajdzie swoich właścicieli.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
6 godzin temu, słonik40 napisał(a):

nowa 5 zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz i w fajnych kolorach potrafi wyglądać naprawdę dobrze

Dla mnie to auto wyglada z zewnatrz ok jedynie w mocno ciemnych lakierach, najlepiej w czarnym.

W jasno niebieskim tak jak tu wyglada jak jakis azjatycki potworek albo Skoda; Panamera czy te stare Audi wygladaja agresywnie, spojnie, imho o wiele lepiej.

Ta nowa 5-er przejela design z 1-er czy 2-er, aut obiektywnie po prostu brzydkich, do tego jest po prostu nieforemna przez uniwersalna platforme - za wysoka do tej szerokosci.

Swoich klientow oczywiscie znajdzie, nie przecze.

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, słonik40 napisał(a):

Bardzo ciekawe teorie na temat serii 5 bo jednak liczby sprzedaży mówia zupełnie co innego 

https://www.bmwblog.com/2025/05/10/bmw-global-sales-q1-2025-detailed/

IMG_4034.thumb.jpeg.325d96ee80bf5ddbeee5f0fe5d8a6834.jpeg

Przecież jasno napisali że porównują do poprzedniego modelu. Znajdź pierwsze kwartały z lat 2019-2022 i porównaj sprzedaż. Wtedy będzie można wyciągać wnioski. 

Edytowane przez Jac3kBMW

Nie polemizuj z idiota bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

https://www.press.bmwgroup.com/global/article/detail/T0289883EN/bmw-group-remains-world’s-leading-premium-automotive-company-in-2018?language=en

330 Ty’s w 2018 roku czyli jakieś 80 tysięcy kwartalnie, teraz 70 więc liczby jakoś rażąco nie odbiegają.  Szczególnie że suvy cały czas zyskują na popularności. Debiut g30 był w 2016 roku, start sprzedaży 2017, lifting  2020 a nowa 5 w 2023. Mamy już rok 2025 więc naturalna koleją rzeczy że w 2026 powinien pojawić się lift.

Edytowane przez słonik40
  • Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ostatnio byl w Tesli jakis update przez OTA i tak sobie czytam co tam sie pozmienialo.

Wiekszosc tego to oczywiscie drobnostki/glupoty ale uwielbiam (od pierwszego dnia!) w tej marce to, ze gdzies tam daleko za oceanem, jest sztab ludzi, ktorzy kminia calymi dniami co by tu jeszcze mozna bylo w aucie usprawnic zeby sie w nim lepiej wlasciciel czul. Dla mnie to jest cos co odroznia i odroznialo od pierwszego dnia Tesle od calej reszty producentow. 

@BMFun - czesto pytales co tam w tym OTA zmieniaja, generalnie jakbym poszukal to bym Ci mogl wkleic grube dziesiatki takich detali ktore sa w Tesli a nie ma ich w np BMW i4 M50 w GUI - i sporo z nich nie bylo jak kupowalem pierwsza Tesle, pojawily sie po czasie, po hintach uzytkownikow w internecie etc.

I najlepsze jest to, ze to sa takie wygodne detale, ze kierowca po prostu ich nie zauwaza nawet jak korzysta z auta bo uwaza to za cos "normalnego", otrzezwienie przychodzi jak sie trzeba przesiasc do innej marki gdzie tego najczesciej nie ma.

I tak jak zawsze powtarzam - podczas krotkiej, godzinnej jazdy testowej autem - 90% tych szczegolow czlowiek nie zdazy zaobserwowac i stad czesto jest pozniej "o co takie halo z ta Tesla".

IMG-4243.png

IMG-4242.png

Edytowane przez adamjttk

.