Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wyśmiewana tu marką opon Nexen od 2017 roku jest montowana m.in. w Porsche (czyli przed wojną cenową). Obecnie na różnych egzemplarzach nowych Porsche można znaleźć tą oponę. Być może producenci premium tak twarde warunki stawiali że producenci aut dali szansę marce postrzeganej jako nie premium, żeby montować ich dedykowany model performanceowy.

https://przegladoponiarski.pl/art/13397/nexen-w-porsche.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
19 minut temu, słonik40 napisał(a):

@Kriss33 jako że nie poruszam się na codzień w korkach to jestem na nie dosyć wyczulony. Okolice dużego miasta to w godzinach szczytu gwarantowane korki a szczególnie trasy wjazdowe/wyjazdowe z miasta i okolice wszelkich dużych centrów handlowych. Tych miejsc powinno się po prostu unikać. Tesla jest dziadem (zresztą jak większość firm stawiających hpc), stawia ładowarki na cudzym terenie bez jakiejkolwiek architektury. Efekt jest taki że po pierwsze musisz nadrobić pare kilometrów często stojąc w korku, po drugie stoisz pod chmura co nie jest  przyjemne podłączając odliczając wtyczke przykładowo w deszczu, po trzecie na dużych, zatłoczonych parkingach stacje ładowania jest ciężko znaleźć, po czwarte są one często w dosyć sporej odległości od wejścia do centrum handlowego więc zanim do niego wejdziesz i chociażby znajdziesz WC to auto jest naładowane więc nawet sobie wody/batonika nie kupisz a po szóste w niedzielę oraz w nocy wszystko jest całkowicie zamknięte więc WC zostaje ci na trawniku. To jest po prostu mega słabe, wręcz uwłaczające właścicielom tych aut. Stacje hpc powinny wyglądać identycznie jak stacje benzynowe. Zaraz przy drodze, wjazd ibid razu wyjazd, zadaszone, z małym sklepikiem ewentualnie restauracja obok zaraz przy punkcie ładowania. Nie rozumiem jak można się z tego cieszyć?

Słonik jak się ze wszystkim zgadzam co tu napisałeś. Nie wiem kto się z czego cieszy, ale nikt normalny nie cieszy się z korków, a korki dotyczą wszystkich bez względu na rodzaj napędu. Ja się cieszę jak Tesla buduje nowe stacje, a jak będzie to robić tak jak choćby Ionity będzie jeszcze lepiej. Przez 1,5 roku posiadania elektryka nie odczułem żadnej niedogodności, o której wyżej piszesz. Nikt z mojej rodziny nigdy nie narzekał na ładowanie i niedogodności z tym związane. Przede wszystkim dlatego, że my nie jeździliśmy w tym czasie na wyjazdy powyżej 500 km na raz. Po poprzednich wojażach po kilka tysięcy km nikt nie chce tyle w aucie siedzieć, są od tego samoloty. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Kriss33 napisał(a):

Słonik jak się ze wszystkim zgadzam co tu napisałeś. Nie wiem kto się z czego cieszy, ale nikt normalny nie cieszy się z korków, a korki dotyczą wszystkich bez względu na rodzaj napędu. Ja się cieszę jak Tesla buduje nowe stacje, a jak będzie to robić tak jak choćby Ionity będzie jeszcze lepiej. Przez 1,5 roku posiadania elektryka nie odczułem żadnej niedogodności, o której wyżej piszesz. Nikt z mojej rodziny nigdy nie narzekał na ładowanie i niedogodności z tym związane. Przede wszystkim dlatego, że my nie jeździliśmy w tym czasie na wyjazdy powyżej 500 km na raz. Po poprzednich wojażach po kilka tysięcy km nikt nie chce tyle w aucie siedzieć, są od tego samoloty. 

Nad morze i na narty latacie samolotem? Ja np nad morze mam 500-700km zależnie od miejsca. Narty 1300-1400km

Edytowane przez BMFun
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Każdy wyjazd powyżej 300km w dwie strony jeśli jest spory udział autostrady jest związany z koniecznym ładowaniem. Nikt tu nie pisze o niewiadomo jak dużych wojażach. W praktyce osoby jadące na południe zalicza każdy suc od Gdańska, przez odolion po Radomsko jak powstanie. Ktoś kto jedzie nad morze z Torunia, Łodzi, Warszawy (a dużo osób wyjeżdża tak na weekend) w dwie strony nie obróci. I to jest właśnie dla mnie najgorsze. Benzynowy zatankuje dzień przed wyjazdem a później dwa dni po powrocie. Podczas wyjazdu o nic się nie martwię 

@BMFun nie wyobrażam sobie nart bez auta. Codzinnienmozna podjechać pod sam stok z własnym sprzętem 

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odległość nie ma znaczenia. Jak jedziemy gdzieś dalej to traktujemy to jako zwiedzanie po drodze, a nie wyjazd na czas do celu 1500 km. Ostatnio byliśmy na wycieczce 4 dni i zrobilismy 1000 km. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 minutę temu, słonik40 napisał(a):

Każdy wyjazd powyżej 300km w dwie strony jeśli jest spory udział autostrady jest związany z koniecznym ładowaniem. Nikt tu nie pisze o niewiadomo jak dużych wojażach. W praktyce osoby jadące na południe zalicza każdy suc od Gdańska, przez odolion po Radomsko jak powstanie. Ktoś kto jedzie nad morze z Torunia, Łodzi, Warszawy (a dużo osób wyjeżdża tak na weekend) w dwie strony nie obróci. I to jest właśnie dla mnie najgorsze. Benzynowy zatankuje dzień przed wyjazdem a później dwa dni po powrocie. Podczas wyjazdu o nic się nie martwię 

Słonik w tamtym roku jechaliśmy Wrocław - Gdynia. Ładowanie na Ionity Poznań - 20 min. Drugie na Ionity na A1 - 15 min. Na drugi dzień obróciłem jeszcze na tym pradzie na Hel i z powrotem do Gdyni. Jaki to problem. To bardzo krótkie postoje. Moja betaria sie ładuje 10-80% w 20 min, jak Porsche 🙂 

Tesla dual motor  ma inne baterie i ładuje się 10-80% w 34 minuty ! Porazka. Tak ma nowy Y jak i stary Y.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
27 minut temu, BMFun napisał(a):

Nad morze i na narty latacie samolotem? Ja np nad morze mam 500-700km zależnie od miejsca. Narty 1300-1400km

Nad morze mam 500 km, a na narty 150, nie 1500

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
24 minuty temu, słonik40 napisał(a):

@BMFun nie wyobrażam sobie nart bez auta. Codzinnienmozna podjechać pod sam stok z własnym sprzętem 

Ja tez, na Dolnym Śląsku też mamy góry, nie trzeba do Włoch doginac

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
1 godzinę temu, Kriss33 napisał(a):

Słonik w tamtym roku jechaliśmy Wrocław - Gdynia. Ładowanie na Ionity Poznań - 20 min. Drugie na Ionity na A1 - 15 min. Na drugi dzień obróciłem jeszcze na tym pradzie na Hel i z powrotem do Gdyni. Jaki to problem. To bardzo krótkie postoje. Moja betaria sie ładuje 10-80% w 20 min, jak Porsche 🙂 

Tesla dual motor  ma inne baterie i ładuje się 10-80% w 34 minuty ! Porazka. Tak ma nowy Y jak i stary Y.

Jaka predkość ustawiona na tempomacie?

Opublikowano
3 godziny temu, słonik40 napisał(a):

Codzinnienmozna podjechać pod sam stok z własnym sprzętem 

@słonik40, Nie wyobrażam sobie będąc na feriach w Dolomitach lub Alpach dojeżdżać na stok samochodem i codziennie ładować sprzęt. Często pada tam przecież śnieg, odśnieżać go. Masakra Słonik, o czym Ty piszesz? Jak jadę na Snowboard/Narty to wjeżdżam do garażu i wyjeżdżam w ostatni dzień.

Jak dla mnie to tylko hotele Ski In.Out, wychodzisz na stok z hotelu wracasz kiedy chcesz na obiad i z powrotem po obiedzie jeździsz. 

Nie polemizuj z idiota bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 godzinę temu, Rufio napisał(a):

Jaka predkość ustawiona na tempomacie?

140 do 145 na autostradzie, do 250 km przejadę wtedy. Ja wolniej nie umiem jeździć...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
9 minut temu, Jac3kBMW napisał(a):

@słonik40, Nie wyobrażam sobie będąc na feriach w Dolomitach lub Alpach dojeżdżać na stok samochodem i codziennie ładować sprzęt. Często pada tam przecież śnieg, odśnieżać go. Masakra Słonik, o czym Ty piszesz? Jak jadę na Snowboard/Narty to wjeżdżam do garażu i wyjeżdżam w ostatni dzień.

Jak dla mnie to tylko hotele Ski In.Out, wychodzisz na stok z hotelu wracasz kiedy chcesz na obiad i z powrotem po obiedzie jeździsz. 

Slonikowi raczej chodziło o samolot na narty vs auto

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@Kriss33 250 km zasięgu przy 140 w Twojej rwd to jest bujda na resorach. Z prostej matematyki trasę 1400km powinieneś pokonać przy 5 ładowaniach a wszystkie aplki podróż na narty pokazywały ich pierdyliard i 20 godzin jazdy.

@Jac3kBMW ski in/out nie zawsze uda się trafić bo Ja często rezerwuje na ostatnia chwilę. Dopóki dojazd trwa maks do 15 minut bynajmniej to dla mnie żaden problem Bo są świetne parkingi, często podziemne a padającego śniegu w dzień to ja juz z 10 lat nie widziałem. Narty wtedy zostawiam zawsze w aucie na cały tydzień przy położonym środkowym siedzeniu a jedynie każdy bierze pare swoich butów do przesuszenia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
48 minut temu, słonik40 napisał(a):

@Kriss33 250 km zasięgu przy 140 w Twojej rwd to jest bujda na resorach. Z prostej matematyki trasę 1400km powinieneś pokonać przy 5 ładowaniach a wszystkie aplki podróż na narty pokazywały ich pierdyliard i 20 godzin jazdy.

Słonik juz pisalismy o tym na forum. Apka Tesli pokazuje nieprawdę, dłuższe czasy ładowania niz w rzeczywistości. Ładowarki nie są co 250 km na trasie, więc nie da się tak idealnie dopasowac. To chyba jasne.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

https://youtu.be/i3yaXrufQd0?si=Y7e64bHNLOASpMjC

ciekawa hipoteza bjorna. Baterie tesli degradują się powyżej średniej ze wszystkich marek. Całkowity zacięg modelu y long rangę przy rozładowaniu 100-0, temperaturze -1 i oszałamiającej prędkości 120km//h to oszałamiające 280km. Samochód ma 150 tysięcy przebiegu więc nowy powinien przejechać aż 30-40km więcej. Przy doładowaniu 10-80 czyli 70 procentowym użyciu ile to będzie? Jest to jakiś matematyk?

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.03.2025 o 09:59, słonik40 napisał(a):

Ja mam 2 na myśliwskiej a do tego mieszkałem tam 10 lat. Kiedyś do Auchan była polna droga z myśliwskiej teraz jest to wszystko połączone.

Ta polna droga do Wrzeszcza jezdzilem dlugo prawie ~20 lat temu bo Kartuska potrafila byc zakorkowana na 1-1,5h a o Armii Krajowej jeszcze nikt nie slyszal.

Na mysliwskiej za to mieszkalem 2 lata na jakims kontrakcie w PL, swiat jest maly.

W dniu 28.03.2025 o 09:59, słonik40 napisał(a):

p.s z tego co piszesz zakładam że masz mieszkanie na wiszących ogrodach.

tak, cale osiedle na prawo to Wiszace Ogrody, dokladnie na ul. Sympatycznej

W dniu 28.03.2025 o 11:22, klakierek napisał(a):

Aż się prosi, żeby coś takiego postawić w Pruszczu Gdańskim przy bramkach na A1 na tych bezkresnych polach.

I czym to zasilisz?

Tesla z Auchan ewidentnie ma jakis uklad bo w wielu miastach sa SC przy Auchan, infrastruktura energetyczna gotowa do tego.

Slonik pisze o wadach lokalizacji glupoty - ladowalem sie przy Auchan bodajze w Szczecinie i chyba Lublinie? - w obu miejscach od ladowarki do wejscia bylo 5 krokow, oferta gastro na kazdy gust, cala infrastruktura na miejscu, banki, fryzjer, tipsy czy kreatyna, co tam kto potrzebuje 😜

ps. a w Europie cos dziwnie to zaczyna brzmiec jak pisalem 5 lat temu:

https://elektrowoz.pl/auta/mercedes-zacheca-pracownikow-administracyjnych-do-dobrowolnych-odejsc-nawet-ponad-500-000-euro-odprawy/

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

O mój ulubiony portal od pana w koszuli w kratę kreującego własna rzeczywistość 😀 pan chyba nie zauważył że zwalniani są ludzie z administracji to po pierwsze a to że Mercedes inwestuje w nowe fabryki w Europie w tym samym czasie (chociażby w Polsce) to nie raczył poinformować. Nie wspomnę już o kulturze zwolnień cywilizowana marka kontra psychol musk. Albo tutaj:

Cytat

To gorzej niż w podobnych mu współczesnych małych Teslach (Model 3, Model Y), ale lepiej niż w dużych Teslach z poprzedniej dekady (Model S, Model X).

Samochód

bjorn wspomina o tesla vs inne marki  a propaganda wielkiego redaktora co większość ev w internecie widział cenzuruje informacje żeby były zgodne z jego tuba propagandowa.

apropo przyłączy to jest dobry temat. Ciekawe czy Auchan zapewni wystarczająca moc bo z tego co mi ostatnio mignęło na jakiejś rolce grzyba w ząbkach np suc po jednej stronie potrafią dawać max 30kwh.

Opublikowano
52 minuty temu, słonik40 napisał(a):

O mój ulubiony portal od pana w koszuli w kratę kreującego własna rzeczywistość 😀 pan chyba nie zauważył że zwalniani są ludzie z administracji to po pierwsze a to że Mercedes inwestuje w nowe fabryki w Europie w tym samym czasie (chociażby w Polsce) to nie raczył poinformować. Nie wspomnę już o kulturze zwolnień cywilizowana marka kontra psychol musk. Albo tutaj:

bjorn wspomina o tesla vs inne marki  a propaganda wielkiego redaktora co większość ev w internecie widział cenzuruje informacje żeby były zgodne z jego tuba propagandowa.

apropo przyłączy to jest dobry temat. Ciekawe czy Auchan zapewni wystarczająca moc bo z tego co mi ostatnio mignęło na jakiejś rolce grzyba w ząbkach np suc po jednej stronie potrafią dawać max 30kwh.

Ale o co chodzi?

Co do SC to są już pozwolenia na SC w Odolionie, Gdańsku, Legnicy i Wroclawiu. W sumie dla mnie to już praktycznie wystarczy. Napewno te SC powstaną do końca roku a część może przed wakacjami. 

Moja TMS ma zuzycie baterii 10% co jest normą podczas pierwszych 2 lat i 45tys km. Po pierwszych 10% podobno zuzycie się zatrzymuje i to znacznie.

Nie polemizuj z idiota bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chodzi o to że według bjorna na podstawie pomiarów zużycia bateriie tesli degradują się szybciej niż średnia rynkowa. Czyli albo tanio albo dobrze? 10 procent zużycia po 45 tys km to jest dużo, grzyb testował Eqe po przebiegu niemal 200 tysięcy i zużycie było kilka procent.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, słonik40 napisał(a):

na podstawie pomiarów zużycia bateriie tesli degradują się szybciej niż średnia rynkowa

bzdura do kwadratu

PS. Zerkam na gielde

- Porsche - all time low, w sumie juz freefall

P911.jpg

- Mercedes - tutaj juz w ogole nie wiadomo czy sie smiac czy plakac.

Firma ma kapitalizacje 50B, zyski rzedu 10B za ostatni rok, PE 5 (!!) i 8% dywidendy.

Wydaje sie jak okazja zycia a jednak inwestorzy cos krzywo patrza 😉

Edytowane przez adamjttk

.

Opublikowano
4 godziny temu, adamjttk napisał(a):

Wydaje sie jak okazja zycia a jednak inwestorzy cos krzywo patrza 😉

To jest bardzo proste. Jeśli utożsamiasz się z firmą i tym co robi oraz uważasz, że w dłuższym okresie czasu osiągnie sukces i będzie produkowała produkty pożądane przez klientów to kupuj akcje, będzie na emeryturę jak znalazł.

To samo dotyczy każdych innych akcji. Kupuj akcje firm które są Ci blisko serca 😉

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja ci mówię bierz akcje tesli póki śmierdzą na ulicy. Sprzedaż BMW, Porsche, Mercedesa przecież freefall uprawia za to tesli rośnie co roku 50 procent aż do 20-30 milionów.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5 godzin temu, adamjttk napisał(a):

bzdura do kwadratu

Powiedz to bjornowi bo przecież wiesz lepiej. Film masz zalinkowany kilka postów wyzej