Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Do górki to chyba jednak baaardzo dużo brakuje co? Odważne założenie że będzie tylko rosło. Niech się pochwała wzrostami sprzedaży lol 

Edytowane przez słonik40
Opublikowano
2 minuty temu, słonik40 napisał(a):

Do górki to chyba jednak baaardzo dużo brakuje co? Odważne założenie że będzie tylko rosło. Niech się pochwała wzrostami sprzedaży lol 

Nikt nie powiedział że będzie tylko rosło. W życiu bym tak nie powiedział.

Jestem przekonany, że kwartał nie był taki zły jak go media malują. Już dochodzą takie sygnały, że to był bullshit. 

Nie polemizuj z idiota bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@Jac3kBMW masz prawo wierzyć i w konar drzewa. Na razie sytuacja wygląda tak że masz ZERO specyfikacji technicznej optimusa i fsd w Chinach tak jak u konkurencji rozdawane za DARMO. Akcje to będą śmierdzieć jak się ukaże że Optimus to bezużyteczny działający 15 minut na baterii gadziej a z fsd dochód będzie ZERO. Na razie masz wzrost po nagonce polityków na akcje bez żadnych podstaw ekonomicznych.  Pod koniec roku pogadamy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.03.2025 o 15:43, Jac3kBMW napisał(a):

A w Norwegii jakie jeszcze inne marki mają rozpowszechniony taki serwis ? 

Nie znam wszystkich marek ale te z ktorymi mialem do czynienia (BMW, VW, Toyota) sa zupelnie tradycyjne i nijak nie przypominaja "zdigitalizowania" Tesli i jej podejscia do klienta.

W dniu 24.03.2025 o 14:52, Randall napisał(a):

Heheh spoko, daj znać jak poszło. Kleiłem kiedyś lotkę do F30 i do G20 i stąd pamiętam że temperatura miała spore znaczenie 😄 

Facet dzisiaj przyjechal pod moj dom jak bylem w pracy, zobaczylem w apce, ze serwis sie zaczyna (service mode), zadzwonil po minucie i potwierdzil jeszcze ze rozpoczyna serwis auta.

Po moze pol godzinie zobaczylem ze koniec serwisu i tyle, koniec historii.

Przez tel. z ciekawosci spytalem czy duzo maja takich problemow z lotkami to powiedzial, ze w modelu Y jestem pierwszym klientem, wiele lat temu mowil byly takie zgloszenia jeszcze ze starymi modelami S wiec chyba po prostu jakis felerny egzemplarz z poczatku produkcji.

Po przyjechaniu do domu z pracy --> na parkingu moja Tesla z nowiutka lotka karbonowa juz.

Dla mnie, czlowieka ktory NIE CIERPI jezdzic po ASO, dogadywac sie z roznymi, czesto nierzetelnymi ludzmi, marnowac czas, taka forma serwisu jest po prostu GENIALNA i nie ukrywam bardzo sobie szanuje takie "cyfrowe" i mobilne podejscie do problemu Tesli - od zgloszenia przez apke, do rozwiazania problemu --> 2 dni (!) i wszystko zupelnie bez mojego udzialu, brawo Tesla.

Zrzut-ekranu-2025-03-26-173837.jpg

PS. Tak patrze, ze w sklepie Tesli ten spoiler kosztuje 4000 PLN, gruba odklejka, 500 PLN nawet by mi szkoda bylo na taki bezsensowny cyganski element

https://shop.tesla.com/pl_pl/product/2020-2024-_-spojler-z-wlokna-weglowego-dla-model_y

---------------------

Tesla obniza ceny na SC, poza szczytem (prawie caly dzien, oprocz bodajze 16.00-20.00 z tego o pamietam) 1,5 PLN/kWh, w szczycie 1,8 PLN/kWh

https://elektrowoz.pl/ladowarki/tesla-obnizyla-ceny-na-superchargerach-w-szczycie-18-zl-kwh-poza-szczytem-15-zl-kwh-plus-ladowanie-za-darmo/

Edytowane przez adamjttk
  • Lubię to 1

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po 1,4 zł sa juz niektóre SUC od dzisiaj  😀

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bez ładowania i tak oferta sztos. Poza tym nie wiem czy gość nie jest akurat  z zielonej góry a oferta dotyczy darmowego ladowania na kartę Ala BMW charging czyli w całej PL. Najem tego auta przy USG wychodzi w cenie orzeszków 

Opublikowano

Jeżeli faktycznie jest tak, ze wpłata zostanie zwrócona z programu i jedynym kosztem jest rata 6XX pln, to nawet nie wiem jak to skomentować.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
1. Dziś ruszyły prace na SuC Odolion przy A1, będzie to największy w Polsce SuC 24-26 słupków. Na miejscu jest już towar, tablica informacyjna i pracująca ekipa.

image.png.7cb1d4250db2294aa56244df17e9192c.png

2. Jest oficjalne potwierdzenie lokalizacji w Gdańsku. Wpłynął już wniosek do GUNB - numer wniosku 116980. Zaznaczona lokalizacja na mapie niżej - Auchan Gdańsk Szczęśliwa, bardzo blisko lotniska.

image.thumb.png.39037838c35988c32dbbcfdc970ded9a.png

Edytowane przez Kriss33
  • Lubię to 1
Opublikowano
20 minut temu, Damianero74 napisał(a):

Co do Mini - można mieć BMW iX2 M Sport eDrive20 w najmie na 2 lata z ratą 950 zł brutto - to jest dopiero oferta. 

To muszę się jutro zorientować i pogadać z teściem. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@Kriss33 idealne miejsce w Gdańsku na supercharger. Mega korki przez cały tydzień a w niedzielę to nawet załatwić się nie będzie gdzie bo wszystko zamknięte jest na 4 spusty 👍 Odolion podobnie, główna droga zjazdowa dla Torunia i okolic . Właśnie min takie umiejscowienia hpc powodują że tym chętniej wracam do benzyny bo nawet 2-3 razy w roku przymusowe stanie w korkach mi się nie podoba. Już nie wspomnę o tym że np grzyb coś ostatnio wspominał że sporo suć w ząbkach daje maks 30kw (czyżby problem z dostarczana mocą?)

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Słonik jak dobrze,  że Ty Tesli nie masz 😀

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Szczerze to wolałbym octavie kombi a za różnice w cenie kupić paliwo i przeznaczyć na dużo wygodniejsza podróż 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
14 godzin temu, Kriss33 napisał(a):
2. Jest oficjalne potwierdzenie lokalizacji w Gdańsku. Wpłynął już wniosek do GUNB - numer wniosku 116980. Zaznaczona lokalizacja na mapie niżej - Auchan Gdańsk Szczęśliwa, bardzo blisko lotniska.

image.thumb.png.39037838c35988c32dbbcfdc970ded9a.png

rotfl, mam tam mieszkanie w blokach po prawej stronie doslownie kilkaset m obok, to chyba znak od Boga ze trzeba sie trzymac tej Tesli pomimo wariata Muska 😉

Lokalizacja wg mnie rewelacyjna bo przy samej obwodnicy, miejsc parkingowych milion, pelne zaplecze gastro etc

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5 minut temu, słonik40 napisał(a):

Szczerze to wolałbym octavie kombi a za różnice w cenie kupić paliwo i przeznaczyć na dużo wygodniejsza podróż 

I mi sie podoba takie podejscie, wspieraj europejska motoryzacje, Skoda ma pozytywny wydzwiek, nie prowokuje do niebezpiecznej jazdy/zachowania na drodze, do tego jest "simply clever".

Zona bedzie na pewno tez zachwycona bo nie bedzie sie rzucac w oczy na parkingu pod praca.

W jaki model celujesz?

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Adam, przecież jak Słonik by powiedział żonie, że będą w trasy jeździć Skodą to by go wyśmiała 😀

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
16 godzin temu, maciej_cie napisał(a):

To muszę się jutro zorientować i pogadać z teściem. 

Te oferty to prawda, wczoraj dealer mi potwierdził że ix2 przy wpłacie 50000 (30 wraca z dotacji) i deklaracją 10 tkm rata wynosi ok 650 pln.

Oferta tylko dla osób fizycznych i JDG.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Cytat

rotfl, mam tam mieszkanie w blokach po prawej stronie doslownie kilkaset m obok

Ja mam 2 na myśliwskiej a do tego mieszkałem tam 10 lat. Kiedyś do Auchan była polna droga z myśliwskiej teraz jest to wszystko połączone. Wszystkie wioski i miasteczka  z okolicy wala tamta droga do Gdańska a później spowrotem do domu. Do tego enkapsulacja weekend pół Gdańska albo wyjeżdża albo wraca i to nie jest aż tak przy samej obwodnicy bo jest tam dosyć długi ślimak. Do tego to Twoje gastro to KFC i jakiś drugi fastfood, wszystko w niedzielę zamknięte na 4 spusty. Tobie przy bloku to by się ac bardziej przydało jak dc.

p.s z tego co piszesz zakładam że masz mieszkanie na wiszących ogrodach. Myślę że zrobiłeś bardzo dobry interes kupując tam chatę bo kiedyś było tam bardzo tanio a teraz dzięki nowym drogom jest bardziej attakcyjnie i PKm stosunkowo niedaleko

Cytat

Zona bedzie na pewno tez zachwycona bo nie bedzie sie rzucac w oczy na parkingu pod praca.

Żona to by mnie z domu wygoniła zarówno jakbym przyjechał skoda jak i tesla 😀 to był tylko przykład.

Edytowane przez słonik40
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

https://autoblog.spidersweb.pl/sprzedaz-samochodow-elektrycznych-europa-luty-2025-tesla

Cytat

Zbliżamy się do sytuacji podobnej jak w Chinach: liczy się efekt świeżości, wszyscy rzucają się jak opętani widząc nowy model, a potem zainteresowanie przymiera, bo wjeżdżają kolejne, jeszcze bardziej nowe pojazdy. Dlatego trzeba pokazywać dużo samochodów, nawet jeśli niespecjalnie ma to sens, bo można w ten sposób napędzić sprzedaż. Tesla twardo odmawia brania udziału w tym wyścigu, oferując obecnie w Europie realnie dwa modele – to na pewno też mocno wpływa na spadek sprzedaży, pomijając nawet polityczne odklejki Elona.
Cytat

Najlepiej z autami elektrycznymi idzie Volvo (Geely Cars), ale bardzo wysoki wynik ma również BMW. Już prawie co 3. nowe BMW kupowane w Europie jest elektryczne. 

Opublikowano
3 godziny temu, słonik40 napisał(a):

@Kriss33 idealne miejsce w Gdańsku na supercharger. Mega korki przez cały tydzień a w niedzielę to nawet załatwić się nie będzie gdzie bo wszystko zamknięte jest na 4 spusty 👍

Pełna zgoda, tragiczna lokalizacja.

Aż się prosi, żeby coś takiego postawić w Pruszczu Gdańskim przy bramkach na A1 na tych bezkresnych polach.

No ale jak widać są zwolennicy spędzania sporej części swojego życia w korkach.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 godzinę temu, klakierek napisał(a):

No ale jak widać są zwolennicy spędzania sporej części swojego życia w korkach.

Niewiarygodne jak można wyciągnąć takie wnioski

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

@Kriss33 jako że nie poruszam się na codzień w korkach to jestem na nie dosyć wyczulony. Okolice dużego miasta to w godzinach szczytu gwarantowane korki a szczególnie trasy wjazdowe/wyjazdowe z miasta i okolice wszelkich dużych centrów handlowych. Tych miejsc powinno się po prostu unikać. Tesla jest dziadem (zresztą jak większość firm stawiających hpc), stawia ładowarki na cudzym terenie bez jakiejkolwiek architektury. Efekt jest taki że po pierwsze musisz nadrobić pare kilometrów często stojąc w korku, po drugie stoisz pod chmura co nie jest  przyjemne podłączając odliczając wtyczke przykładowo w deszczu, po trzecie na dużych, zatłoczonych parkingach stacje ładowania jest ciężko znaleźć, po czwarte są one często w dosyć sporej odległości od wejścia do centrum handlowego więc zanim do niego wejdziesz i chociażby znajdziesz WC to auto jest naładowane więc nawet sobie wody/batonika nie kupisz a po szóste w niedzielę oraz w nocy wszystko jest całkowicie zamknięte więc WC zostaje ci na trawniku. To jest po prostu mega słabe, wręcz uwłaczające właścicielom tych aut. Stacje hpc powinny wyglądać identycznie jak stacje benzynowe. Zaraz przy drodze, wjazd ibid razu wyjazd, zadaszone, z małym sklepikiem ewentualnie restauracja obok zaraz przy punkcie ładowania. Nie rozumiem jak można się z tego cieszyć?

Edytowane przez słonik40