Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@Jac3kBMW tesla fanboy aż z ciebie kipi. Napisałem jasno że efekt wow ma być dla tych co tym samochodem będą jeździli czyli całej rodziny dlatego takie decyzje podejmujemy rodzinnie. Nie mam potrzeby jezdzenia czymś najlepszym, dlatego znaczki, błyskotki muszą być bo to ja mam się czuć w towarzystwie auta dobrze i ma być mi w nim wygodnie. Sąsiadom nic nie muszę udowadniać bo samochód już od ładnych kilku lat nie jest żadnym symbolem bogactwa, chyba że ktoś na kolekcję lambo, Ferrari, bentley ale to nie moje progi.

Opublikowano

Ale kocur ten taycan jeśli chodzi o specyfikację. Swojego czasu na taki zestaw kolorystyczny chorowałem przy plebejskim śmierdzącym g20,ale znalezienie takowego na rynku wtórnym było zadaniem prawie niemożliwym w moim budżecie na tamten moment. 

szkoda,że Panamera już nie występuje w sport turismo to wtedy nie miałbyś w ogóle słonik dylematu. Mnie osobiście nowa Panamera odpycha plastikowym wnętrzem. Jasne cała branża mocno poleciała w dół z niemieckim premium na czele,ale ten żenujący przycisk zamiast stacyjki po lewej stronie mogli sobie darować. Ogólnie spadek jakości w Porsche jest a żeby wyglądało to sensownie to trzeba baaaaardzo dużo klikać opcji. 
Dlatego słuchaj córki i jak Porsche to 911… ewentualnie Cayman. 

Ciekawymi alternatywami rodzinnymi z dobrymi silnikami są na ten moment g61 550e/540d jak i e klasa od merca 450/450d. 

Suvy ignoruję bo są dla mnie bezsensownym wyborem. Więcej palą, szybciej zużywają opony,hamulce… 

wracaj do tego co dobre i skoro g30 bardzo chwaliłeś no to jakiś turasek wróciłby Ci radość z jazdy. 

Opublikowano
2 minuty temu, eSzet94 napisał(a):

Ale kocur ten taycan jeśli chodzi o specyfikację. Swojego czasu na taki zestaw kolorystyczny chorowałem przy plebejskim śmierdzącym g20,ale znalezienie takowego na rynku wtórnym było zadaniem prawie niemożliwym w moim budżecie na tamten moment. 

szkoda,że Panamera już nie występuje w sport turismo to wtedy nie miałbyś w ogóle słonik dylematu. Mnie osobiście nowa Panamera odpycha plastikowym wnętrzem. Jasne cała branża mocno poleciała w dół z niemieckim premium na czele,ale ten żenujący przycisk zamiast stacyjki po lewej stronie mogli sobie darować. Ogólnie spadek jakości w Porsche jest a żeby wyglądało to sensownie to trzeba baaaaardzo dużo klikać opcji. 
Dlatego słuchaj córki i jak Porsche to 911… ewentualnie Cayman. 

Ciekawymi alternatywami rodzinnymi z dobrymi silnikami są na ten moment g61 550e/540d jak i e klasa od merca 450/450d. 

Suvy ignoruję bo są dla mnie bezsensownym wyborem. Więcej palą, szybciej zużywają opony,hamulce… 

wracaj do tego co dobre i skoro g30 bardzo chwaliłeś no to jakiś turasek wróciłby Ci radość z jazdy. 

Zapomnij, że Słonik kupi ICE. Z elektrownią na dachu nie robi się takich rzeczy. On kupi tylko kolejnego elektryka. Przez lata pluł tu na elektryki a obecnie ma dwa 😜

Ja bym zresztą zrobił tak samo jeżdżąc praktycznie z darmo cały rok dwa razy w roku można się podładować. 

Nie polemizuj z idiota bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

No właśnie z tym mam teraz problem bo za 450-500 k jest albo e klasa z 3 litrowym dieslem albo 540d touras albo ten kocur ze zdjęć i jak bardzo nie pasuje mi kupić auto teraz tak bardzo coś do tego kocura mimo wszystko trochę ciągnie 😀 ten kocur ma nawet alkanyare na dachu i na rolecie bagażnika.

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, słonik40 napisał(a):

@Jac3kBMW spojrzałem jeszcze raz w test. Jedzie tam przecież nowa tm3  LR rwd o wltp praktycznie identycznym co model s na 19. Realny wynik w stosunku do kartonowych/papierowych wyników jak zwykle żenada. Chyba jeden przedstawiciel marki i to ten bardziej popularny praktycznie o najlepszym oferowanym zasiegu wystarczy co? No ale przecież dla tesla fanboja to te złe Niemce są 😀

Slonik o czym Ty piszesz? Zachowujesz się czasami jak te prostaki co dieslami jeżdżą i jedyna różnica między autem spalinowym, a elektrycznym to zasięg. Doskonale wiesz, że Tesla ma baterię 60 kWh, a auta przed nią o połowę większą pojemność. 

image.png.c0cbd0abc72c77bd65aeccf5ede3d124.png

image.png.54b4575ac1f0d14f2142862e034305e8.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 minutę temu, słonik40 napisał(a):

IMG_3547.thumb.png.4ef8aced1112d681ef4317aeb83e29ff.png

Aaaa, dobra, nie zauwazylem, że to LR. No to sorry, zwracam honor. Tu się zgadzam, ten zasięg na 700 km to paranoja. Pełna zgoda. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Spoko, nic się nie stało. W oznaczeniach można się czasami pogubic.

Opublikowano
9 godzin temu, słonik40 napisał(a):

@luk_byd jak masz gdzie ładować i kupujesz 3-4 letnie to polecam ci poszukać jakiegoś najmu. Jako drugie auto elektryk sprawdzi ci się w 100 procentach. Ruszył nowy program dopłat (do 40 tysia, realnie 30). Pokryje to ci praktycznie pierwszą wpłatę a za kilkaset złotych miesięcznie pobujasz się 2-3 lata nowym autem. To jest chyba najkorzystniejsza opcja na dziś.

@BMFunjak chcesz taycana to jest do zabrania cena 770 -> 490 4s st. Byłem wczoraj z córką jeszcze raz obejrzeć. Córka doradza mi klasyk 911 albo panamere 😀

IMG_3541.jpeg

IMG_3540.jpeg

IMG_3539.jpeg

IMG_3537.jpeg

IMG_3538.jpeg

IMG_3534.jpeg

IMG_3535.jpeg

No jest to headturner w tej specce, piękny egzemplarz. 

@słonik40 jak tak Cię ciągnie równocześnie do Taycana i Diesli, to może Taycan na daily + 540d/E450d na trasy w Alpy, a EQE SUV pod młotek? Choć podejrzewam, że w takim wypadku 540d/E450d głównie by stał, więc pytanie czy ma to sens ekonomiczny.

Opublikowano
8 godzin temu, BMFun napisał(a):

Słonik, to nad czym Ty jeszcze myślisz z taką ceną? 🙂  Mnie powstrzymuje najbardziej to, że bardzo lubię swoje auto i ciężko mi się z nim będzie rozstać i co najmniej do końca roku bym chciał nim pojeździć. Co do Taycan, to u mnie brak Burmestera to deal breaker 😉 chociaż wierzę że Bose jest też dobry.

Dogadamy się, oddaj mi twoje X5 i kup porsche, dam Ci się przejechać X5 raz na jakiś czas 😉

Sorry za brak polskich znakow ale mi sie nie chce ALT naciskac

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@Damianero74 chciałbym jednak zostać przy dwóch autach a 540d w tourasie żona nie będzie chciała jeździć. Za duży, no i dla niej ev sprawdza się w 100 procentach dlatego chce eqe. @Jac3kBMW ma trochę racji, z jednej strony szkoda prądu z 10pv instalacji, z drugiej coraz bardziej obawiam się kolejek na ładowarkach. Autostradzami co godzinę przejeżdżają tysiące samochodów i nawet jak raz czy dwa razy w roku utknę na kolejce na godzinę czy dwie to jest dla mnie niepotrzebny stres, kłótnie z rodziną i deal breaker. Diesel z dużym zasięgiem pozwala mi się niemal całkowicie odizolować od wszelkiego rodzaju tłumów, smrodów, niepotrzebnego marnowania czasu i kilka razy w roku wyspania się bo wrócić do domu o 22 a po 1 albo wyjechać o 3-4 rano a o 21 wieczorem to jest szalona różnica.

Opublikowano

Mając PV to chyba bym się nawet nie zastanawiał. Jeździć Porsche za 0 PLN / 100km, fajna sprawa - taniej niż PKSem.

W korkach też możesz stać w ICE i się frustrować - w sezonie kolejki na stacje paliw przy autostradach też czasem sięgają pasa wjazdowego, a stacje ładowania na tym samym MOP puste 🙂 Oczywiście, to kwestia czasu aż przybędzie EV na drogach, natomiast analogicznie będzie powstawać coraz więcej hubów ładowania. Choćby z takiego Szczecina do Koszalina są 2 huby IONITY po 6 stanowisk każdy, a to tylko 170 km odległości. 

Opublikowano
45 minut temu, słonik40 napisał(a):

@Jac3kBMW stop loss na 300 zadziałal czy dalej lecisz w dół?IMG_3552.thumb.png.081c7f51af95c491e3a5cd1515c3ae61.png

@słonik Kupiłem kolejne 10 sztuk po promocyjnej cenie za oszczędności na paliwie 😜

Już nie raz pisalem, to dotyczy każdych akcji. Jak jest tanio to ludzie nie kupują a  później marudzą i kupują jak jest 100% drożej. 

Nie polemizuj z idiota bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tanio to będzie jak wartość się urealni o będą po 20. Jak dla mnie są nadal nieadekwatnie drogie w stosunku do zdolności zarobkowych firmy.

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, słonik40 napisał(a):

Tanio to będzie jak wartość się urealni o będą po 20. Jak dla mnie są nadal nieadekwatnie drogie w stosunku do zdolności zarobkowych firmy.

Przecież zawsze wiadomo było że era Trumpa to będzie rollercoaster na giełdach. To dopiero początek zabawy 🙂

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trzeba się tylko zastanowić jak takie testy przekładają się na codzienne stanie w korkach oraz jazdę na wprost po autostradzie. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
25 minut temu, karbo napisał(a):

Trzeba się tylko zastanowić jak takie testy przekładają się na codzienne stanie w korkach oraz jazdę na wprost po autostradzie. 

To pytanie to na serio?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

serio, może wybieranie takich drogich aut nie ma żadnego sensu.

• Haha 1