Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
44 minuty temu, słonik40 napisał(a):

Robi się coraz bardziej ciekawie jeśli chodzi o ceny. Dwuletni plaid, czerwony z powłoką ceramiczna, polski salon za niecałe 350kIMG_3543.thumb.png.0ac277eb80629af221b5f62ecaa3fd48.png

Rozumiem że to cena do negocjacji? 🙂 Z prostego rachunku to średnio ponad 100tys rocznie. BMW 7/Mercedes S nie powstydziłby się takiej deprecjacji. Grunt to mityczne trzymanie ceny 👍🏻

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cesja bez odstępnego, wyświetla mi się to ogłoszenie już ze dwa miesiące regularnie. Sprzedający będzie musiał chyba dopłacić żeby auta się pozbyć 😀

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Znów chcę dodać do dyskusji coś od siebie...

Nie wiem czy słusznie, czy nie, ale to o czym teraz myślę:

Wszystko co piszecie - o samochodach nowych.

Nie patrząc na to ile mam aut, zakładając że mam 1/2 - w sensie ja jedno, żona drugie. No i nawet gdyby trzecie - dla funu. Myślę że tak jest w przeciętnej polskiej rodzinie (ew. bez tego trzeciego).

Ok, są to auta ze średniej półki - BMW G30 z ~20-21 roku, BMW G20 z ~21-22 roku.

Zawsze były to auta używane, bo mam wiedzę/szczęście + dobre źródło (moim zdaniem).

Nie kupiłem nigdy auta nowego - trochę mi się to nie kalkuluje chyba, są inne wydatki, ostatnio podjąłem próbę ale handlowcy mnie nie zachęcali.

Do brzegu.

Obecnie, ktoś kto chce kupić używane auto 3-4 letnie jaki ma wybór? Widziałem jakieś Tesle S i 3 w cenach podobnych do BMW.

Zużycie baterii ok. 10% (SoH = ~90%). Akceptowanie.

Nie mniej jednak dużo ludzi boi się kosztów ew. napraw. Naprawy elektryków może rzadko się zdarzają, ale jeśli wystąpią - mogą być mega kosztowne.

Do czego zmierzam. Auta elektryczne owszem mocno sie rozwijają i każde nowe jest lepsze niż poprzednie. Błędem Państwa/UE jest tak silny nacisk - ludzie buntują się jak ktoś im każe coś zrobic, nawet jeśli to dobra rada/polecenie, po prostu nikt nie lubi byc zmuszany - to zła strategia ze strony UE. Powinna być zachęta, pokazanie korzyści -> realne korzyści, infrastruktura, a nie karanie czy zmuszanie. Obcięcie w mój elektryk firm wieloosobowych - bez sensu.

Natomiast rynek aut używanych - tutaj jest największy hamulcowy i najwięcej opini osób które się tylko 'interesują' a nie mają/mieli. A Ci co się interesują mają wiedze no... z internetu, a nie od osób które mają.

Wiem że mi elektryk by pasował, bo G30 jeźdzę w większości na prądzie. G30 mi się podoba, pasuje mi 530e. Boli jedynie mały zasięg - gdyby ten był o 30-40km większy jak w G20 2LCI - czego więcej chcieć - wtedy tylko problemem jest zbyt rozbudowane auto tj. bez sensu wozić silnik i narażać się na usterki jednego i drugiego jednocześnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@luk_byd jak masz gdzie ładować i kupujesz 3-4 letnie to polecam ci poszukać jakiegoś najmu. Jako drugie auto elektryk sprawdzi ci się w 100 procentach. Ruszył nowy program dopłat (do 40 tysia, realnie 30). Pokryje to ci praktycznie pierwszą wpłatę a za kilkaset złotych miesięcznie pobujasz się 2-3 lata nowym autem. To jest chyba najkorzystniejsza opcja na dziś.

@BMFunjak chcesz taycana to jest do zabrania cena 770 -> 490 4s st. Byłem wczoraj z córką jeszcze raz obejrzeć. Córka doradza mi klasyk 911 albo panamere 😀

IMG_3541.jpeg

IMG_3540.jpeg

IMG_3539.jpeg

IMG_3537.jpeg

IMG_3538.jpeg

IMG_3534.jpeg

IMG_3535.jpeg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Słonik albo Ci zona doradza, albo córka...a gdzie Ty w tym wszystkim.  Czy to się da pogodzić? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Działamy zespołowo 😀nie potrzebuje wolu roboczego do pracy, nie ma się co oszukiwać, auto w takiej cenie jest tylko i wyłącznie fanaberia i ma być efekt wow dla każdego kto będzie miał okazję nim jeździć 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
22 minuty temu, słonik40 napisał(a):

@luk_byd jak masz gdzie ładować i kupujesz 3-4 letnie to polecam ci poszukać jakiegoś najmu. Jako drugie auto elektryk sprawdzi ci się w 100 procentach. Ruszył nowy program dopłat (do 40 tysia, realnie 30). Pokryje to ci praktycznie pierwszą wpłatę a za kilkaset złotych miesięcznie pobujasz się 2-3 lata nowym autem. To jest chyba najkorzystniejsza opcja na dziś.

@BMFunjak chcesz taycana to jest do zabrania cena 770 -> 490 4s st. Byłem wczoraj z córką jeszcze raz obejrzeć. Córka doradza mi klasyk 911 albo panamere 😀

Słonik, to nad czym Ty jeszcze myślisz z taką ceną? 🙂  Mnie powstrzymuje najbardziej to, że bardzo lubię swoje auto i ciężko mi się z nim będzie rozstać i co najmniej do końca roku bym chciał nim pojeździć. Co do Taycan, to u mnie brak Burmestera to deal breaker 😉 chociaż wierzę że Bose jest też dobry.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Teraz wszystko jasne. 😀

• Haha 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@BMFun mnie powstrzymuje kilka rzeczy:

1. Brak haka

2. to ze jest to kolejny elektryk

3. to ze przez rok zostanę z 3 autami. Eqe obiecałem żonie a ix1 nie mogę sprzedać bo przez rezygnację z macana i potrzebę kosztów maksymalnie nadpłaciłem leasing i nie mogę go teraz skrócić.

ale kusi, nie powiem że nie szczególnie że jak dla mnie konfiguracja jest bardzo ładna.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Godzinę temu, słonik40 napisał(a):

jak chcesz taycana to jest do zabrania cena 770 -> 490 4s st. Byłem wczoraj z córką jeszcze raz obejrzeć. Córka doradza mi klasyk 911 albo panamere 😀

Ciekawe skąd 40% rabaty na tycana... pewnie dlatego że nikt tego kupić nie chce 🙂 

Córka mądrze gada 😉 

• Haha 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rabat zapewne wynika z przeogromnego zainteresowania klientów premium super nowoczesna technologia którzy hurtem porzucają śmietnik historii i walą do salonów drzwiami i oknami aby zakupić cud technologiczny jakim jest bev. Obstawiam że jest to najbardziej przeceniony model w historii marki 😀

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, słonik40 napisał(a):

@BMFun mnie powstrzymuje kilka rzeczy:

1. Brak haka

2. to ze jest to kolejny elektryk

3. to ze przez rok zostanę z 3 autami. Eqe obiecałem żonie a ix1 nie mogę sprzedać bo przez rezygnację z macana i potrzebę kosztów maksymalnie nadpłaciłem leasing i nie mogę go teraz skrócić.

ale kusi, nie powiem że nie szczególnie że jak dla mnie konfiguracja jest bardzo ładna.

Powiem tak: posiadając 3 elektryki, rozbijesz bank na forum i przykryjesz czapką wszystkich elektroentuzjastów gawędziarzy jeżdżących 1-2 elektrykami, wszak po czynach poznamy kto jest prawdziwym fanem EV 🙂 

Co do haka, to znajdź plusy w minusach. Mnie denerwuje że zakładając na hak bagażnik rowerowy, wyłączają mi się wszyscy asystenci bo auto nie wie czy mam rowery czy ciągnę 3,5t przyczepę. Może to rozwiązanie w Taycan nie wyłącza autonomicznej jazdy na autostradzie? A że nowy bagażnik na rower kosztuje 10k więcej, to cóż, odlicz od rabatu 😉 

Edytowane przez BMFun
  • Haha 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu nie o rower się rozchodzi ale o skuter wodny. Całe wakacje musiałbym się zamieniać z żoną na auto która nie chciała by aby pacjenci widzieli stojącego oczojebnego taycana pod gabinetem 😀 tak wogole nie przypominam sobie żeby rowery czy trumna na haku wyłączała mi autonomiczna jazdę na autostradzie. Chyba działała normalnie. Jedynie problem przy cofaniu bo nie ma widoku z kamery.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, słonik40 napisał(a):

ma być efekt wow dla każdego kto będzie miał okazję nim jeździć 

Zajebiste podejście. Podoba mi się. 

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, BMFun napisał(a):

Rozumiem że to cena do negocjacji? 🙂 Z prostego rachunku to średnio ponad 100tys rocznie. BMW 7/Mercedes S nie powstydziłby się takiej deprecjacji. Grunt to mityczne trzymanie ceny 👍🏻

@słonik40 Ta Tesla wisiała nie cały tydzień i już się sprzedała. Faceta pewnie przycisnęło, stąd ta cena. Pewnie miał komornika na leasingu i chciał się go szybko pozbyć. 😉

BTW, facet zjechał z ceny 20% za 2 letni samochód z 45tys przebiegu. Czy to duża utrata wartości? Sami sobie możecie odpowiedzieć. Jak ja zjadę za swojego 20% to musiałbym go wystawić za 330tys, myślę, że tak samo się sprzeda. 

Edytowane przez Jac3kBMW

Nie polemizuj z idiota bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak jak te które poszły z otomoto i pojawiły się spowrotem?

Opublikowano
1 minutę temu, słonik40 napisał(a):

Tak jak te które poszły z otomoto i pojawiły się spowrotem?

Wątpię, że facet wystawi ją ponownie, chyba że przejmujący nie dostanie leasingu. Poszła w tempie ekspresowym, 😉 dlatego że nie ma podaży i cena zrobiła swoje.

Nie polemizuj z idiota bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Tesla dramatycznie sle

@Jac3kBMW tesla zalicza zjazd sprzedaży o niemal 50 procent. Po ostatnich ekscesach elona to jest wstyd jeździć tą marką, wręcz niebezpieczne bo zdarzają się już akta wandalizmu a ty dalej żyjesz w swojej bańce 😀Bev będzie miało całkiem dobre wyniki bo i5 m60 możesz mieć niemal w cenie karnetu na siłownię a Porsche z największym rabatem w historii marki ale to jest pokłosie tylko tego że samochody zalegają niechciane a producenci ja za pół darmo oddają 

ogłoszenie czerwonego plaids to jest ponowne ogłoszenie (specjalnie sprawdziłem) nic nie zeszło w trybie ekspresowym, auta nikt nie chcial

Edytowane przez słonik40
Opublikowano
20 minut temu, słonik40 napisał(a):

@Jac3kBMW tesla zalicza zjazd sprzedaży o niemal 50 procent. Po ostatnich ekscesach elona to jest wstyd jeździć tą marką, wręcz niebezpieczne bo zdarzają się już akta wandalizmu a ty dalej żyjesz w swojej bańce 😀Bev będzie miało całkiem dobre wyniki bo i5 m60 możesz mieć niemal w cenie karnetu na siłownię a Porsche z największym rabatem w historii marki ale to jest pokłosie tylko tego że samochody zalegają niechciane a producenci ja za pół darmo oddają 

ogłoszenie czerwonego plaids to jest ponowne ogłoszenie (specjalnie sprawdziłem) nic nie zeszło w trybie ekspresowym, auta nikt nie chcial

@słonik40 Wspaniale wyciągasz wnioski. Pewnie masz na myśli ten artykuł. Wiesz, że praktycznie nie było wydań TMY. Kwartał pokaże jak wygląda sytuacja.

Tak samo jak elektryki się nie sprzedają. Zobacz statystyki. W UE wzrost o 15%.

https://elektrowoz.pl/auta/rosnie-zainteresowanie-elektrykami-w-ue-15-proc-vs-109-proc-rok-temu-tesla-dramatycznie-zle-nawet-mazda-wyzej-acea/

Kolejny test. Mercedes EQS z najlepszym zasięgiem. Test, którego wynik był znany przed testem. Specjalnie ADAC nie przetestował TMS LR bo wynik byłby też znany 😉 Tak jak Niemcy gimnastykują się żeby udowodnić swoje to nikt inny. 

https://elektrowoz.pl/testy/auta-elektryczne-z-najwiekszym-zasiegiem-zima-adac-1-mercedes-eqs-2-lucid-air-gt-3-porsche-taycan-model-s-nie-znamy/

@słonik40 Ty masz chyba FOMO po zakupie EQE. Jeździsz Mercedesem ale siedzisz w ogłoszeniach TMS na Otomoto, czekasz na mega okazję i chcesz kupić po cichu, cwany lis jesteś. Mogłeś brać tego Plaida, dużo byś na nim już nie stracił. 

• Haha 1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Chyba cię ostro pokręciło. Jako że przeglądam regularnie różne oferty aut to Facebook mi wyświetla różne ogłoszenia. Za każdym razem jak widzę model s w śmiesznej cenie to przypominam sobie o twoich filozofiach. Na dziś dzień jedyny elektryk jaki byłbym chętny zakupić to jest wklejane przezrmnie wyżej Porsche. Co do modelu s to wychodzi z ciebie typowy użytkownik tesli który ma potrzebę posisdania wszystkiego co najlepsze. Model ten jest pomijany bo to stary dziadek a zainteresowanie nim jest niemal zerowe. Nawet elektrowóz pisał że kilka modeli s stojących na placu w PL pokrywa CAŁA sprzedaż roczną. Tego auta nikt po prostu nie chce i pora się z tym pogodzić.

co do modelu y to zgoda i wyniki sprzedaży mogą się poprawić ale skutek działań elona na pewno nie będzie niezauważalny.

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@Jac3kBMW spojrzałem jeszcze raz w test. Jedzie tam przecież nowa tm3  LR rwd o wltp praktycznie identycznym co model s na 19. Realny wynik w stosunku do kartonowych/papierowych wyników jak zwykle żenada. Chyba jeden przedstawiciel marki i to ten bardziej popularny praktycznie o najlepszym oferowanym zasiegu wystarczy co? No ale przecież dla tesla fanboja to te złe Niemce są 😀

Opublikowano
5 godzin temu, słonik40 napisał(a):

ma być efekt wow dla każdego kto będzie miał okazję nim jeździć

Przecież wiadomo że słonik kupuje samochód dla innych, sąsiada. Patrzcie wszyscy Słonik jedzie, światełka, błyskotki, ledy w środku, znaczki M. A co, przecież mogę. Rabat musi być wielki bo samochód cennikowo warty 700 kupiony za 400 zrobi mega prestiż na dzielni. 

Tombak na szyi, Versace na plecach i Balenciaga na nogach. Nowobogactwo aż kipi. 

• Dziękuję 1