Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
my tutaj nie rozmawiamy o całej ludzkości, tylko właśnie o tym promilu ludzi "myślących inaczej" czy raczej wymagających :lol:

Gdyby tak bylo jak piszesz to w galeriach zamiast 100szt 520-530d w mpaku mielibysmy 100szt M2 ;)

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No i miszcza elona tez dopadł problem łańcucha dostaw https://www.thetimes.co.uk/article/new-tesla-factories-are-burning-through-cash-says-elon-musk-w7ndhjpr6 po przeczytaniu tego artykułu tak się zastanawiam czy Chińczycy nie załatwia elona na amen przez zaangażowanie się w wojnę Ukrainy z Rosja. Elon ma u nich jedna fabrykę, pilnie potrzebuje od nich baterii oraz innych komponentów. Krotko mówiąc Chińczycy trzymają go za jaja i może się to dla niego złe skończyć.
Opublikowano

Adam, ale o co chodzi z tym 4x4? :D

Temat trochę mocno już przegadany wszędzie, najważniejsze to fakt, że konkurencja mocno ciśnie i każde RWD auto, np. 800 konne Ferrari 812 jest wolniejsze od 320xd na śniegu. Na mokrym styknie jakie Subaru WRX i też 812 objedzie - na prostej do 100, moze do 200, w mieście na 100%.

Druga sprawa, to wspomniane bezpieczeństwo - jakby nie było, w RWD bez prawdziwej szpery wystarczy że uślizgnie jedno koło napędowe i masz ZERO napędu, który Cię wyciągnie z sytuacji krytycznej. W 4x4 mogę przyczepność stracić 3 koła, a nadal czwarte będzie mogło nadać kierunek jazdy.

I pomimo tego, 812 ma napęd na tył, podobnie jak połowa lub więcej najszybszych aut na ziemi, bo to w większości są auta, którymi nie jeździsz w złych warunkach, a wtedy RWD ma zalety - nie bez przyczyny F1 ma tylko RWD.

Co do bycia wróżką - nie wiedziałem, że jesteś, skoro nie popierasz tego badaniami ;) Ja np. wiem, że M2, które jak na M-kę jest turbo popularne, osiągnęło swój sukces nie z powodu osiągów 0-100 czy 0-200 bo ma średnie; tzn są okej, ale bez szału. Jednym z top10 najpopularniejszych samochodów sportowych wszechczasów jest Mazda MX5 - ani to mocne, ani szybkie, ani super ładne. Ale daje mnóstwo funu.

Natomiast bez wątpienia przyznaję rację, że dla typowego Janusza czas 0-100 ma znaczenie, stąd wszystkie 320d i podobne mają skrzynie biegów tak zestawione, że do setki jakoś jadą, a powyżej w ogóle :D W specyfikacji technicznej auta wygląda to dobrze wtedy i udaje "postęp".

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Fajna odpowiedz Slawomir, taka dluga i zupelnie nie na temat ^^

Konkurencja cisnie, snieg i deszcz. No i zeby zadowolic Januszy, bo prawdziwy purysta ma wywalone na 0-100 i automat, liczy sie manual, czas na torze i

przyjemnosc z prowadzenia przeciez tylko :D

BMW klepie M3 od 30+ lat i nagle "snieg i deszcz" zaczal przeszkadzac, zupelnie nie ma znaczenia, ze z osiagami 0-100 doszli do sciany i byle diesle 4x4, hybrydy czy elektryki zaczely byc szybsze.

A to co Porsche z 911 robi to dopiero prawdziwa januszerka, w kazdej kolejnej generacji urywaja dziesiatki setnych sekundy 0-100 zeby zadowolic Januszy :cool2: :cool2:

Jeszcze raz spytam, jezeli te 0-100 jest takie pogardzane i niepotrzebne, to po co x-drive w M3, po co hybryda w SF90 - poprawiaja prowadzenie, poprawiaja handling na torze? Nagle kierowcy M3 zaczeli dbac o bezpieczenstwo zima? pfff, slabe te Twoje odpowiedzi, troche slonikowe ^^

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Adam a ja ci cały czas sugeruje wychyl trochę czasami nos z za excella i monitora. Po co komu xdrive? Bo klienci chcą 4x4.od kilku ładnych lat samochody z rwd sprzedają się słabo, klienci wybierają xdrive. U mnie wszystkie nowsze bmki, które jeżdżą po mieście maja xdrive, kiedyś w salonie handlowiec wprost powiedział, ze mało które bmw wyjeżdża bez xdrive, nawet w tych najsłabszych silnikach. Myślisz ze ktoś kto kupuje takie 320d martwi się czy będzie miał przyspieszenie 7,8 czy 7,9? Było tez wielokrotnie pisane ze 100-200 w xdrive jest dużo gorzej a ludzie jednak cały czas kupują. Sam zreszta pisałeś ze w Norwegii suvy bez 4x4 się nie sprzedają. Takie czasy, większość chce mieć napęd na 4 łapy.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Wróciłem właśnie z urlopu z nad morza.

Łącznie 1900 km, jakieś 50% trasy S, 30% autostrady A1 i 20% krajówki.

Powiem Wam że nic tak nie poprawia bezpieczeństwa na drogach niż paliwo po 8+ pln :shock:

Jestem w ciężkim szoku, jakieś 70% osób jedzie zgodnie z przepisami, około 20% o 10-20 km/h wolniej niż można (!) a pozostałe jednostki szybciej o 10-20 km/h. Jeszcze rok temu jadąc zgodnie z przepisami ciężko się było wbić na lewy pas.

Ja jechałem sobie pomału (prawie cały czas 120-130 km/h, dwójka dzieci i mama z tylu między nimi :roll: ), spalanie 8,2. X3 30i załadowany po dach, 2+2 z dwoma ciężkimi isofixami.

Taki trochę trening przed elektrykiem wyszedł :)

D5-CB1-DD0-E104-4163-8746-F850-A292-A2-E6.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Natłukł zes tych kilometrów więcej jak Adam z Norwegii :D

Trochę kwiatków z forum tesli

Bosko. Miałem Odbierac y perf w kwietniu potem na koniec maja, na pewno do końca czerwca. Auta dalej nie ma ta sama pewnie Pani ze napewno będzie na początku lipca a już widze ze pewnie nie w lipcu

Jest kilkanaście akcji serwisowych na trójki i modele y, większość zagraża bezpieczeństwu jazdy,

W Chinach tesla zareagowała od razu, w USA na pol gwizdka, a w Polsce jak w lesie

Ale nowych z wadami już nie wydają jak widać

T3sr+ maja np. ProbleMy z przednim zawieszeniem, produkowane pod koniec sierpnia 2021, a wydawane na początku grudnia

Tesla wiedziała ze auta maja wadę, ale wydawali je klientom z ta wada.

Niemcy tak nie robią. Jak maja świadomość ze auto może mieć problemy z bezpieczeństwem, to auto stoi na placu dealera tak długo, aż nie zostanie wykonana akcja serwisowa.

Cześć!:)

Odbierał ktoś białą y performance?

U Mnie odbiór miał być dzisiaj ... na 10 ... przestawiłem na 12...

I sytuacja wyglądała tak :)

Jesteśmy z Częstochowy wyjazd pociągiem o 7 rano żeby być na 10 w Wawie ....

4km do celu - dzwoni uprzejma Pani z Tesli ...( myślałem że zapytać kiedy będę..) jednakże otrzymuje taką wiadomość:

Samochodu nie można wydać bo jest jakaś cześć do wymiany więc przesuwają odbiór:)

Ja to rozumiem :) szkoda tylko że poświęciłem cały dzień... no ale co zrobić Tesla to Tesla będę prosił o zwrot kosztów podróży chociażby.

Byłem z dziećmi i to miala być niespodzianka :) no i teraz na szybko trzeba było wymyślić kolejną niespodziankę...- dobrze że jest centrum nauki Kopernik. W międzyczasie sprawdzam ... chcę kupić bilety powrotne ... I co ? Brak miejsc

Dobrze ze miłościwa Pani konduktor dała Nam szanse i koczujemy na podłodze

Jak u Was ?

Ktoś odebrał?

Oczywiście na smieciowozie cisza, zajęci opluwaniem innych marek :D

Edytowane przez słonik40
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
W przyszłym roku jadę do Chorwacji bo prawie tyle samo km wychodzi :lol:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jako wieloletni mieszkaniec Trójmiasta zawsze mnie to dziwiło dlaczego ludzie z południa jadą nad polskie morze gdzie ciężko trafić z pogoda jak kilometrowo to samo a czasowo to i szybciej można dojechać do Chorwacji a tam przynajmniej pogoda gwarantowana. Dobrze ze chociaż teraz jest autostrada północ południe.
Opublikowano

Powiem Wam że nic tak nie poprawia bezpieczeństwa na drogach niż paliwo po 8+ pln :shock:

Nowy taryfikator mandatów od stycznia też trochę uspokoił fanów szybkiej jazdy...

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Jako wieloletni mieszkaniec Trójmiasta zawsze mnie to dziwiło dlaczego ludzie z południa jadą nad polskie morze gdzie ciężko trafić z pogoda jak kilometrowo to samo a czasowo to i szybciej można dojechać do Chorwacji a tam przynajmniej pogoda gwarantowana. Dobrze ze chociaż teraz jest autostrada północ południe.

Ja zawsze byłem na nie ale moja żona ma jakiś sentyment do Bałtyku i trochę mnie nim zaraziła.

Druga sprawa to tematy pandemiczne + dzieci ostudziły nam troche zapał na eurotripy, mam nadzieję że jeszcze powrócimy na alpejskie przełęcze jak kiedyś ;)

Opublikowano

Ja zawsze byłem na nie ale moja żona ma jakiś sentyment do Bałtyku i trochę mnie nim zaraziła.

Druga sprawa to tematy pandemiczne + dzieci ostudziły nam troche zapał na eurotripy, mam nadzieję że jeszcze powrócimy na alpejskie przełęcze jak kiedyś ;)

Ja też tego nie rozumiem, ale jaki sentyment do Bałtyku? Ja widziałem w swoim życiu setki różnych plaż i nadmorskich i nad oceanem i nigdy w życiu nie widziałem tak złej jak w PL. Pewnie w Indiach jest gorzej, ale nie byłem :D Żona jak mówi, że jedzie nad morze, to jej odpowiadam zawsze to samo - jedź sama, ja dobrowolnie nie pojadę :D

Fajna odpowiedz Slawomir, taka dluga i zupelnie nie na temat ^^

Konkurencja cisnie, snieg i deszcz. No i zeby zadowolic Januszy, bo prawdziwy purysta ma wywalone na 0-100 i automat, liczy sie manual, czas na torze i

przyjemnosc z prowadzenia przeciez tylko :D

BMW klepie M3 od 30+ lat i nagle "snieg i deszcz" zaczal przeszkadzac, zupelnie nie ma znaczenia, ze z osiagami 0-100 doszli do sciany i byle diesle 4x4, hybrydy czy elektryki zaczely byc szybsze.

A to co Porsche z 911 robi to dopiero prawdziwa januszerka, w kazdej kolejnej generacji urywaja dziesiatki setnych sekundy 0-100 zeby zadowolic Januszy :cool2: :cool2:

Jeszcze raz spytam, jezeli te 0-100 jest takie pogardzane i niepotrzebne, to po co x-drive w M3, po co hybryda w SF90 - poprawiaja prowadzenie, poprawiaja handling na torze? Nagle kierowcy M3 zaczeli dbac o bezpieczenstwo zima? pfff, slabe te Twoje odpowiedzi, troche slonikowe ^^

Oj może w słońcu czytałeś tą moją odpowiedź i nie doczytałeś? Nie mam za bardzo czego dodać.

Ja to w sumie zawsze zastanawiałem się, jak kiedyś ludzie sobie radzili, nie mając nowoczesnych zimówek i 4x4 w Alpach :D Może kierowcy nie byli tacy głupi jak dziś? :roll:

qW2I9cD.jpg

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Sentyment to coś raczej niemierzalne więc ciężko odpowiedzieć ;) EOT
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wróciłem właśnie z urlopu z nad morza.

Łącznie 1900 km, jakieś 50% trasy S, 30% autostrady A1 i 20% krajówki.

Dzisiaj autostrada Alicante-Calpe-Valencia jechalem ~200km w Hiszpanii, ograniczenie 120 km/h. Jechalem 130-135km/h, wyprzedzilo mnie slownie szesc samochodow przez cala trase, ja wyprzedzilem z 200-300. Tyle na temat problemow 160-180km/h w EV i elektromobilnosci. Benzyna/diesel po 2.15 euro czyli ~10 pln.

Ps jechalem wypozyczona v-klasa z 2016r, matko Chrystusa, to GUI, ten naped dieslowski, te pulsujace pedaly gazu/hamulca w rytm silnika. To jest jak podroz ze 2-3 dekady do przeszlosci w porownaniu do jazdy elektrykiem :shock:

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Akurat jeśli chodzi o płazy to mamy dużo ładniejsze niż w wielu miejscach Grecji, Hiszpanii czy Francji, problemem jest brak pogody. @adam co mnie obchodzi jak szybko mozna jezdzic w Hidzpanii? Tam wiekszosc lata samolotem a na miejscu najlepiej wypozyczyc Skuter lub motor albo cabrio. Napisz może lepiej jak wrażenia z przyklejania się do ceraty i grzania w czachę w tak ciepłym kraju :D coraz więcej ludzi na polskim forum tesli na to narzeka. Kiedyś odkopię wszystkie wady które wypisałem po jeździe testowej które tak obśmiałes i pokaże na przykładach innych jak wiele się nie pomyliłem :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
matko Chrystusa, to GUI, ten naped dieslowski, te pulsujace pedaly gazu/hamulca w rytm silnika. To jest jak podroz ze 2-3 dekady do przeszlosci w porownaniu do jazdy elektrykiem :shock:

Chyba za mało jeździłem elektrykiem, bo nie rozumiem o co chodzi. Czy ktoś Was to dostrzegł co Adam pisze?

Opublikowano (edytowane)
matko Chrystusa, to GUI, ten naped dieslowski, te pulsujace pedaly gazu/hamulca w rytm silnika. To jest jak podroz ze 2-3 dekady do przeszlosci w porownaniu do jazdy elektrykiem :shock:

Chyba za mało jeździłem elektrykiem, bo nie rozumiem o co chodzi. Czy ktoś Was to dostrzegł co Adam pisze?

W zasadzie sam nie wiedziałem jak to skomentować, bo V-klasa aż tak się nie zmieniła od 2016 w stosunku do mojej z 2022. Nie potwierdzam ani jednej rzeczy co Adam pisze :D Mam też kilku znajomych i wszyscy wychwalają V-klasę, jeśli się uwzględni po co to auto jest, ja w mojej jestem zakochany jako w aucie użytkowo-rodzinno-turystycznym. W trasę wolę jechać tym niż np. Cayenne.

Edytowane przez Slawomir
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tez znam osobiście jedna osobe który po autach typu x5, gle, xc90 nabył v klasę i jest zachwycony.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja nie jestem pewien czy to ma znaczenie dla Adama, że jechał V klasą, wydaje mi się, że bardziej chodzi o to, że to było auto spalinowe. Zobaczymy jak się Adam odniesie. Dlaczego tak drążę ten watek? Otóż szukamy tutaj ciągle tej przewagi technologicznej elektryków nad spalinowymi, ale z moich doświadczeń wynika, że przy zmianie auta na nowsze, lepsze, tą różnicę najbardziej czuć jak już trochę pojeździmy tym nowszym, a potem przejedziemy się tym poprzednim autem. I właśnie na to stawiam, że o to Adamowi chodziło.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciezko oczekiwać od kilkuletniego vana zapewne o bardzo dużym przebiegu zeby prowadził się jak usportowiony sedan. Tak samo jak ciężko oczekiwać zeby w sedana wsadzić duża lodówkę w porównaniu z vanem. W vanie masz osobne wygodne fotele dla każdego a nie siedzisz jak na kibelku. Każde auto ma swoje zalety i sluza do czego innego, na dzień dzisiejszy elektrycznej konkurencji dla v klasy brak.
Opublikowano
No dla mnie jedyne wytłumaczenie, to że auto z wypożyczalni to po prostu najtańsza najbardziej bazowa wersja pod każdym względem.
Opublikowano

Mi się zdarzyło jechać kilka razy 1100km (w jedna stronę) nad polskie morze :) Polskie wybrzeże (poza sezonem) ma cos w sobie, do tego ciągle niskie ceny w porównaniu do wielu miejsc w Europie i dużo nowych hoteli, chociaż ja akurat mam swoje mieszkanie. Zależy tez kto jak często jeździ na wakacje, ja w tym roku planuje spędzić 2 tygodnie nad morzem w Polsce ale byłem już w tym roku 2x w Hiszpania, Brazylia, Dubaj, Chile wiec polskie wybrzeże to mila odskocznia.

Opublikowano
Ciezko oczekiwać od kilkuletniego vana zapewne o bardzo dużym przebiegu zeby prowadził się jak usportowiony sedan. Tak samo jak ciężko oczekiwać zeby w sedana wsadzić duża lodówkę w porównaniu z vanem. W vanie masz osobne wygodne fotele dla każdego a nie siedzisz jak na kibelku. Każde auto ma swoje zalety i sluza do czego innego, na dzień dzisiejszy elektrycznej konkurencji dla v klasy brak.

Jak to brak, a EQV to co? :D

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

Opublikowano
Przy jakimś poważnym zakładzie o flaszkę, to dałoby radę ;) 80km/h, szósty bieg i broń boże żadnego hamowania :D

Elektryki maja to swietna zalete, ze hamowanie im nie straszne :cool2:

1. Przy hamowaniu odzyskuja energie do baterii (w spaliniaku paliwo nie wraca do baku podczas hamowania ^^)

2. Do hamowania uzywaja silnika a nie klockow hamulcowych (poza oczywiscie hamowaniem awaryjnym, mocnym)

No tak, zapomniałem, że w elektrykach wystarczy rozpocząć hamowanie i od razu akumulatory się ładują, potem znowu przyspieszenie i hamowanie... i tak można do 100% baterie naładować :lol: