Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów !

Od 2 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem F30. Ale od początku...

Po 6 latach jeżdżenia Mercem W211 E270 przyszedł czas na zmianę. Zaczęło się standardowo, myjnia, pucowanie, odkurzanie, fotki podrasowane i na OLX. 3 tygodnie czekania i bach ! Trafił się klient. Przyjechał, z mechanikiem.. Standardowe marudzenie, wytykanie małego purchla rdzy w narożniku dolnym drzwi, a to że ręczny słabo trzyma a to że duży przebieg i pewno dużo roboty.. Pojechali na diagnostyczną, a tam Pan pracownik po oględzinach samochodu mówi w moją stronę "ja bym nie sprzedawał" :nienie: Miny kupujących - bezcenne...

Po powrocie na podwórko całkiem inna gadka. Od razu do konkretów, ile jestem w stanie opuścić, a ja mając asa w rękawie (dobra opinia Pana z diagnostyki) mówię że max na paliwo bo sami widzicie jaka perełka przed Wami !

Za 3 minuty pisaliśmy umowę :8)

No i teraz z gotówką w ręku mogłem zasiąść do przeglądania setnej strony na allegro polując na coś co wpadnie mi w oko.

Pamiętam że F30 już siedziało mi w głowie kiedyś, ale jeszcze cena była zaporowa dla mnie wtedy, teraz po 2 latach patrzę że całkiem przyzwoicie się zrobiło. No i zacząłem wiercić w tym temacie.

Czytanie o modelu, o silnikach, wadach, zaletach, przeróbkach, rozrządach, olejach itd.

Wiedziałem mniej więcej co potrzebuję i na czym mi zależy. Celowałem dość ostro w młody rocznik i mały przebieg, jako że W211 wybiło 400.000km :mad2: to miałem ochotę powiedzieć kumplom że w nowym aucie przebieg to okolice 100.000 km :P

No i trafiła się, po miesiącu szukania dość ciekawa opcja. Podjechałem i już byłem zakochany...

Było więcej jak oczekiwałem... Trafiłem F30 w m-pakiecie zewnętrznym jak i w środku.

Oczekiwanie na wymianę lampy i zderzaka trwało dość długo ale w końcu mam ! Odebrałem.

Pierwsze kilometry dziwnie, inaczej, bardziej twardo jak w kanapowcu w211.

Ale z każdym kilometrem lepiej, banan z ust nie schodzi... I tak coraz bardziej zakochiwałem się w aucie.

Autko jest z 07.2015. 318d 143km 77,000km na liczniku.

Nowością pachnie w środku, nic nie zmęczone, nie wytarte. Siedzonka M bardzo ładnie i wygodnie otulają. Czarna podsufitka robi wrażenie. Kierownica M leży w dłoni jak ulał.

W skrzyni automatycznej szybko się zakochałem... Zabawa idrivem, trybami samochodu, sterowaniem z kierownicy bajeczka.

Na dzień dzisiejszy 3000km za mną. Uwielbiam jazdę i wsiadam do dzisiaj z uśmiechem jak za pierwszym razem.

Na forum czytam, czytam i czytam... O wszystkim.

Po zakupie wymiana oleju, wszystkich filtrów. W planie kodowania różnych opcji. Samemu ramka klimatronika LCI. Jakiś chip-tunning w okolice 320d zrobić. I oby służyło równie dobrze jak mesiu :D

Poniżej parę fotek mojego oczka w głowie na tą chwilę ! :8)

TtbXjj.jpg

BOnTl5.jpg

CdshES.jpg

OeYgDG.jpg

EN3j0X.jpg

3GMCHr.jpg

jYddb2.jpg

Fh1UkA.jpg

U8ad2Y.jpg

d61FLo.jpg

zjlezm.jpg

Opublikowano

Piękny kolorek, będzie co modować i rzeźbić.

Alu 18 cal wrzucaj lub 19 czarne pod te felgi najlepiej AEZ ;)

Szyby czarne, lampy tył led i konkret

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano
Tutaj wersja zimowa alu jest ;) 17' ale wersja letnia jest 18' w graficie z M-pakietu to prezentuje się duuuuzo ciekawiej ;) edit na wiosnę ! :8)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Widać, że jesteś zauroczony autkiem, bo jest naprawdę fajne. Niech dobrze i bezawaryjnie służy :cool2:

Fajna wersja wizualnie i świeża używka ci się trafiła, a to najważniejsze.

Benzyna zamiast krwi...
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Najlepszy kolor, mocno odmładza auto ;)

Polecam wymienić lampy z tylu na lci led.

Opublikowano
Najlepszy kolor, mocno odmładza auto ;)

Polecam wymienić lampy z tylu na lci led.

A najlepiej smoked LED :)

Estoril zdecydowanie najładniejsza, ale czarna też ma to coś

07.2015 był lift, musiała się dosłownie "minąć" z następczynią

Bezproblemowego połykania kilometrów :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i po dłuuugim kompletowaniu części, czytaniu forum i wszelakich poradników, wziąłem się za mod który od samego początku uznałem za must have.

Roboty wyszło z 1h. Starałem się być max ostrożny, żeby nic nie uszkodzić czy ułamać i na szczęście się udało :mrgreen:

Było:

EWH3xu.jpg

a jest

uzB9FD.jpg

Ramka wygląda extra. Moim zdaniem dużo dodaje prestiżu w wnętrzu samochodu oraz bardzo go odmładza. Połysk i ambient bardzo współgrają z całym kokpitem.

Dodatkowo, w przeddzień montażu wpadłem na pomysł aby dorzucić panel klimy LCI, żeby za jedną robotą i jednym rozkładaniem to zrobić, bo nie będę kłamał...

Ten bursztynowo-pomarańczowy, z czcionką rodem z 3310 kuł w oczy niemiłosiernie...

Po 2 dniach panel był w domu i bum !

9CcWN8.jpg

Pasowało plug&play. Nic nie kodowałem, ponieważ białe podświetlenie jest extra. W nocy nie drażni oczu i wygląda bardziej LUX ! :norty:

Opublikowano
Jak masz ten panel od klimy to chetnie odkupie lub wymienie na cos

Kupię:

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano

Najlepszy z możliwych modów dla tero auta to będzie program dla silnika.

400 nm i ok 180 km.

Naprawdę warto.

patrząc z perspektywy czasu teraz to by było pierwsze co bym zrobił w takim aucie.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Korzystając z chwili wytchnienia od pracy spowodowanej perturbacjami w okół wirusa wziąłem się bardziej za autko.

Na aucie wylądowały felgi M-pakiet 18' model 441

def9df346ca58225gen.jpg 31f98d5dca456670gen.jpg

Do tego doszło wgranie mapy na ~190 km i 400nm - czyli wyszła taka 320d. Różnica odczuwalna mega ! Spalanie raczej bez zmian. Za to komfort jazdy jeśli chodzi o pedał.. dużo większy ;)

Dokodowane zostały takie bajery jak:

-logo powitalne M-pakiet

-logo cyfrowe na zegarach M-Performace

-doświetlanie zakrętów halogenami

-podświetlane klamki przy biegu wstecznym

-wskaźniki sportowe

-wyłączenie START/STOP

-aktualizacja sterowników całego samochodu

-aktualizacja danych nawigacyjnych na 2020

-wyświetlana temperatura opon obok ciśnienia opon

Powiem szczerze że dużo ciekawych rzeczy i bardzo mi się to podoba.

Na koniec nie mogłem wytrzymać i założyłem duży ekran zamiast małego :D

Prezentuje się o niebo lepiej !!

3cff82f22af22c15gen.jpg

Co teraz dalej... ;)

Edytowane przez lak1990
Opublikowano
zmien sobie jeszcze te wajche od biegów :) i będzie pikobel

Kupię:

- Listwy hexagon wnętrza

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na aucie wylądowały felgi M-pakiet 19' model 441

Te felgi wychodziły tylko jako 18-tki.

Jakoś mega dziwna koza.

Opublikowano

Na aucie wylądowały felgi M-pakiet 19' model 441

Te felgi wychodziły tylko jako 18-tki.

Jakoś mega dziwna koza.

Słuszna uwaga ;) aż poszedłem do garażu sprawdzić :D

Już poprawione ;)

Opublikowano
Drogo wyszedł Cię zabieg zmiany wyświetlacza ?

Ja zamknąłem się w 900 zł.

Teraz tylko stary mam do sprzedania i ramki i panel klimy... Żeby było na nowe mody :D

Opublikowano
Dlaczego nie android, bo chyba się nad nim zastanawiałeś?

No mega długo myślałem o nim. Długo walczyłem ale jakos nie przekonało mnie to że wyjdzie to dużo drożej a spektrum korzyści jakoś nie przemawia do mnie az za taką cenę. Ekran trochę większy a ten i tak już duży. Google mapy zawsze na tel na uchwycie i tak mi wygodnie. Podobało mi się rozwiązanie że kamerę cofania można łatwo dołożyć do tego ale narazie nie zdecydowałem się jakoś na to ;) może jakieś grube promo wejdzie na ComfortMedia :D

Poświęce ten budżet na resztę zmian ;) tylko nie wiem do teraz :D

Opublikowano

Teraz tylko stary mam do sprzedania i ramki i panel klimy... Żeby było na nowe mody :D

Trzeba zmieniać modul, czy wystarczy odpowiedni zakodować i "wstawić" większa nawi ? Robiła ci jakas firma, czy sam robiles ?

Podpytuje, bo rozgladam sie za F20/30 i moze akurat kupie z ta mala nawi, bo stawiam na stan techniczny, a wtedy chcialbym zrobic taka podmianke jak Ty.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawa nie jest zero jedynkowa. Zależy z którego roku auto i co chcesz osiągnąć.

Wymieniając sam ekran (możliwe tylko w jednostkach NBT, bodajże od 03/2014) żadnych nowych funkcji, poza możliwością podziału ekranu nie zyskasz. Sprawa bardzo prosta. Kilka śrubek i przekodowanie darmowym programem.

Chcąc zyskać nowe funkcje, trzeba wymienić ekran, jednostkę centralną oraz iDrive'a. Tu trzeba się liczyć z kosztami ok. 4k PLN.

Inną opcją jest montaż androida, cenowo ok. 1,5k PLN przy samodzielnym zamówieniu z aliexpress.

Opublikowano

Trzeba zmieniać modul, czy wystarczy odpowiedni zakodować i "wstawić" większa nawi ? Robiła ci jakas firma, czy sam robiles ?

Podpytuje, bo rozgladam sie za F20/30 i moze akurat kupie z ta mala nawi, bo stawiam na stan techniczny, a wtedy chcialbym zrobic taka podmianke jak Ty.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=163&t=303420

Opublikowano
Inną opcją jest montaż androida, cenowo ok. 1,5k PLN przy samodzielnym zamówieniu z aliexpress.

No właśnie ja kupując na Ali nie poradziłbym sobie sam z tym raczej. A już nie mówiąc jak by się coś skopało to leże i kwiczę. Dlatego zależało mi żeby mieć od kogoś kto się tym zajmuje i w razie co mam się gdzie zgłosić a nie do firmy krzak co kontakt się urwie po kupnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Montaż jest bardzo prosty.

W comfortmedia za zestaw z kamerą i montażem trzeba zapłacić chyba ok. 4k PLN. Za to samo bezpośrednio z Ali 1,5k. Jak dla mnie różnica w cenie jest ogromna i warta ryzyka.

Gdybym miał wydać 4k, to na pewno bym się na to nie zdecydował. Mnie cała impreza, łącznie z kamerą wyniosła ok.1,1k (kupiłem używaną jednostkę w PL).

Pod względem możliwości ori system BMW nie ma startu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Trochę wziąłem się za wygląd zewnętrzny autka bo narazie tylko środek był grzebany :P Wleciała podwójna końcówka i dyfuzor bo bardzo mi się spodobał I tak to wyszło.

było:

16a1203606991875gen.jpg

a jest

9d496f48542da319gen.jpg

711e6e3516ac2006gen.jpg

Wziąłem się też za zaciski. Kolor pod auto :norty: nie chciałem czerwonego czy tam żółtego. Za bardzo by się rzucało mi w oczy :8)

5dcfdfad9a69cc2egen.jpg

Co dalej robić... :mad2: