Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem w swoim e91 silnik 2.0 wersja 163 km.

Przebieg na budziku to 221tys,rok 2007.

Auto jest 3tys kilometrów po serwisie olej, filtry.

Owy problem polega na tym, ze auto ma dużo mniejsza moc jak na 163 km, momentu jest kiepski a zaczyna dopiero iść od 2.7 a pelna moc to 3 tys obrotów. Gdzie ten silnik wedle katalogu 2-2.7.

Auto nawet z miejsca bez kontroli nie chcę zgubić trakcji, tak jakby coś go dławilo.

Ciekawe jest to że auto powyżej trzeciego biegu jak nie dostanie redukcji na 3 tysiące obrotów to wgl się nie rozpędza a nawet zwalnia, a do tego przy całym pedale w spodzie spalanie potrafi pokazywać 10/15 a nie zamyka licznika od spalania

Byłem na komputerze i żadnych błędów.

Dpf powinien być przepalony patrząc na mój styl jazdy.

Także chłopaki jakieś pomysły? Może Egr ale czy w tym modelu można go samemu wyczyścić czy dostęp jest utrudniony i raczej do mechanika.

Robilem amatorki pomiar to do 100 w 16 sekund także prawie dwa razy wolniej.

Jakieś pomysły Panowie?

Opublikowano

Apka btool bądź ista odczyt live data i będzie wszystko jasne. Tak na szybko odepnij przeplywke zobacz czy będzie jakaś poprawa. Ekonomizer powinna zamykać 3 bieg but w podłogę i powinno być na nim 20l. Kolejna sprawa to nieszczelność w dolocie nie słychać żadnego syczenia uciekającego powietrza? Przyczyn może być wiele komputer powinien wykazać objawy.

Sprawdź :

-Doładowanie oczekiwane/rzeczywiste

-Korekcje wtryskiwaczy

-Ciśnienie na listwie wtryskowej

-Ciśnienie pompki podającej paliwo ze zbiornika

-Masa powietrza oczekiwana/rzeczywista

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Chyba mam winowajcę, po godzinnej podróży teraz temperatura silnika wynosiła 67 stopni.

Czyżby zawaliło dpfa?

Opublikowano
Zapewne tak. Musi mieć 75stopni żeby wypalanie się rozpoczęło w ogóle. Wymień od razu dwa. Najlepiej ori i będzie spokój na lata. Dobrze odpowietrz układ i zobacz wtedy czy się wypala lub wymus wypalenie