Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panie i Panowie.

Mam problem z moim e46. Rocznik auta 2003. Silnik n42b20. Benzyna z gazem(BRC).

Problem jest następujący. Od dość długiego czasu męcze się z wypadaniem zapłonu na pierwszym garze. Samochód ogolnie źle odpala. Po postoju przez noc czy po wyjściu z pracy i po odpaleniu auto potrzebuje chwili żeby załapać obroty. No i standard to już wymiana świec i cewek co tydzień, dwa, bo właśnie wywala błąd silnika i samochód chodzi tylko na 3 cylindry. Coś je po prostu wykańcza.

Kończą się już pomysły co może być przyczyną, a jest to dość upierdliwa usterka.

Czy ktoś miał może podobny problem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakieś inne błędy, może być problem z wałkiem mimośrodowym.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Najpierw zamień cewki miejscami. Np. pierwszą z drugą. Jak przejdzie błąd, to znaczy że cewka. Jak nie to trzeba szukać dalej.Bo inna cewka nie znaczy dobra. Ja u siebie zmieniłem jedną cewkę na BERU. No i warto żebyś wrzuciła błędy z INPY.
Opublikowano

Inne błędy nie wyskakują. Co chwile tylko wypadanie zapłonu :mad2:

I pytanie czy jeśli faktycznie byłby to wadliwy wałek to czy zapłon nie wypadałoby też na innych garach? :roll:

Opublikowano
Najpierw zamień cewki miejscami. Np. pierwszą z drugą. Jak przejdzie błąd, to znaczy że cewka. Jak nie to trzeba szukać dalej.Bo inna cewka nie znaczy dobra. Ja u siebie zmieniłem jedną cewkę na BERU. No i warto żebyś wrzuciła błędy z INPY.

Cewki w pierwszej kolejności zamieniłam jeszcze sama. I dalej było to samo. Niestety.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

I pytanie czy jeśli faktycznie byłby to wadliwy wałek to czy zapłon nie wypadałoby też na innych garach? :roll:

Nie, tam wytarł się i dlatego tam wypada zapłon. Warto zmierzyć jeszcze kompresję, ile oleju wciąga?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Nie, tam wytarł się i dlatego tam wypada zapłon. Warto zmierzyć jeszcze kompresję, ile oleju wciąga?

Czyli wytarty wałek mógłby powodować takie zużywanie świec i cewek? Bo po wymianie 3-4 dni jest w porządku. A potem ta sama bajka do momentu, aż wywali błąd silnika i samochód pracuje na 3 cylindrach.

No i po podłączeniu komputera i usunięciu błędu samochód pracuje też normalnie. Z tym że na chwile.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesteś pewna, że wyjmujesz niesprawne cewki? :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL