Skocz do zawartości

czy jest możliwe że 318tds z 1995 r nie ma ABS?? odp. nie!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
jw, wydaje mi sie ze abs nie działa u mnie Edytowane przez sebos76
Opublikowano
wydaje mi sie ze abs nie działa u mnie

Hmm :think: to może najpierw się upewnij czyli spróbuj gwałtownie zahamować na jakimś mokrym, sypkim podłożu. Jak poczujesz kopanie w pedał hamulca to znaczy że masz ABS, jeżeli koła Ci się zablokują to pewnie ABS jest uszkodzony.

A tak swoja drogą to zapala Ci się kontrolka ABS-u po właczeniu zapłonu :?:

A co do pytania to na 99,9% ABS w tym roczniku był montowany standardowo, chyba tylko w pierwszych egzemplarzach e36 z 91 roku był opcją.

Opublikowano

Standardowo nie było ABS-u, a w tylne hamulce były bębnowe.

W opcji z ABS-em dodatkowo tylne hamulce były montowane tarczowe.

Sprawdź jakie masz hamulce z tyłu.

Jest też możliwe, że auto wyjechało z fabryki bez ABS-u i z hamulcami z tyłu bębnowymi, a potem ktoś zamontował z tyłu tarcze.

Aby upewnić się na 100% czy masz ABS musisz zlokalizować sterownik ABS, zespół pomp ABS oraz czujniki przy każdym kole.

Opublikowano

Nie prawda.Kumpel ma E36 318i z '92r ma bebny na tyle ale ABS tez ma!

A tak poza tym nie spotkalem jeszcze E36 bez ABS.

Opublikowano (edytowane)

a jak wygląda kontrolka od abs?

jest na niej napis ABS?

hamulce z tyłu bębnowe mam

auto jest dobrze wyposażone, dziwnym by było że jest klima 2 stref i podrzewane siedzienia a nie byloby abs??

Edytowane przez sebos76
Opublikowano

Nie prawda.Kumpel ma E36 318i z '92r ma bebny na tyle ale ABS tez ma!

A tak poza tym nie spotkalem jeszcze E36 bez ABS.

Ja piszę o tym z jakim wyposażeniem samochody wyjeżdżały z fabryki, a nie o tym kto co sobie nadłubał. A jeśli nie spotkałeś E36 bez ABS-u, to nie oznacza to jeszcze, że w każdej E36 musi być ABS.

Opublikowano
a jak wygląda kontrolka od abs?

jest na niej napis ABS?

hamulce z tyłu bębnowe mam

Tak jest na niej napisane ABS, powinna się zapalić po włączeniu zapłonu i zgasnąć po uruchomieniu silnika.

Opublikowano

Mozesz ew. przedzwonic lub podjechac do jakiegos aso BMW i popros o sprawdzenie wyposazenia, z jakim wyszlo Twoje autko.

A co ABS-u to nie kazde E36 mialo go w standardzie. Przykladowo moje - z 1992, ABS mam na liscie dodatkowych opcji.

Opublikowano
A co ABS-u to nie kazde E36 mialo go w standardzie. Przykladowo moje - z 1992, ABS mam na liscie dodatkowych opcji.

I jest to opcja o numerze 210.

Opublikowano
to kuźwa chyba nie mam takiej kontrolki

... daj foto komory silnika - lewą stronę pomiędzy pompą hamulcową a przednim pasem - zobaczymy czy jest pompa ABS zamontowana i wszystko się wyjaśni ....

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
zrobie foto komory, nawiasem mówiąć szwagier oglądał i widzaił jakąś pompe abs niby....
Opublikowano
zrobie foto komory, nawiasem mówiąć szwagier oglądał i widzaił jakąś pompe abs niby....

Popros Os-a w watku o rozkodowaniu VINow. Poda Ci liste wyposazenia auta, co mialo gdy wyjezdzalo z fabryki. Ale skoro nie masz kontrolki to raczej i ABSu tez nie. Zahamuj na piasku to sie przekonasz.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja mam 318 TDS z 94r z tyłu bębny nawet klimy nie ma :( ale ABS JEST!!! :) Moja propozycja jest taka.Jezeli nie pali Ci sie kontrolka ABS to wyjmij licznik (dziecinnie proste) i sprawdz żaróweczkę,napewno spalona.A najprosciej to rozpędz sie i gwałtownie zahamuj powinieneś usłyszeć trykanie i odczuć to na pedale jamulce i bedziesz miał pewnosc czy działa ABS bo na 100% jest,ale ja bym stawiał na żarówneczkę w liczniku.Pozdro
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

dziękuje wszystkim za odpowiedzi, jeździł bym pewnie w nieswiadomości- byłem przekonany że abs jest.

Potem pogodziłem sie losem, hmm pewnie nie ma no cóż , w poprzednim samochodzioe nie miałem i tez sie dało przeżyć

Ale...Okazuje że jest, tylko niesprawny: łajza, która sprzedawała mi samochód wykręciła żaróweczkę od abs!!!! :mad2:

Okręciłem licznik:patrzę: zaróweczki nie ma.... wkręciłem pali się jak byk na żółto kontrolka

czyli teraz do elektryka, sprawdzac czujniki, przekaźniki, itp... :mrgreen:

Opublikowano
... pompę abs-u masz na drugiej fotce , pod gniazdem diagnostycznym i pompą hamulcową a obok bagnetu - ma zieloną naklejkę na silniczku - szchodzą się do jej głowicy metalowe przewody hamulcowe .
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

1.Masz napewno ABS a świadczy o tym pompa (na fotce z zieloną naklejką)_

2.powinieneś mieć kontrolkę (pomarańczową) na zegarach od ABSu

3.roczniki 91 w E36 w niektórych wersjach nie miały ABSu,

4.co do bembnów z tyłu to nie zależy od tego ABS,bembny występowały w wersjach R4 czyli 316,318i , od 2,0 l w górę,czyli R6 z tyłu montowali tarcze.