Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie forumowiczów!

Mam Bmw serii 5 i mam założone koła 19 calowe przód 245/40/19 j8 i tył 275/35/19 j9.

Chciałbym założyć na tył węższe opony. Np. 245 lub 255 i teraz moje pytanie. Czy to jest w ogóle możliwe? A jeżeli tak to jakie dokładnie rozmiary mogę założyć?

245/35 czy 40 lub 255/35 lub 40? Żeby nie było żadnych cyrków z abs itd.

Z góry bardzo dziekuje za odpowiedz :)

Opublikowano
oczywsicie ze mozna tylko pytanie po co nie masz gleby nie potrzebujesz naciagu :wink: wiec nie kombinuj zakladaj to co producent przewidzial :wink:

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>

Opublikowano
Hej. Nie ma gleby nie używam auta do driftu ani nic takiego, właściwie to w druga stronę kombinuje...mam zwykła 520d robię takie przebiegi ze opony na tył zmieniam co 8mscy. Przy moim stylu jazdy nie potrzebuje dodatkowej przyczepności a właściwie to szukam oszczędności. Węższe runflaty są dużo tańsze i ewentualna oszczędność na paliwie tez miłe widziana :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz zachować w miarę równą średnicę opon między przodem a tyłem, jeśli chciałbyś węższą na tył to tak samo musiałbyś dać węższą na przód aby wyrównać średnicę, pamiętaj że zmiana szerokości opony zmienia jej średnicę a to poskutkuje również obniżeniem samochodu.
Opublikowano
Właśnie o to mi chodzi żeby zachować wszystko co trzeba. Nie wiem jak sobie to obliczyć i dlatego pytam jaki rozmiar opony mógłbym założyć na tył żeby wszystko grało? Oprócz 275/35/19 oczywiście :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podam Ci 4 warianty które mógłbyś założyć ale zmieni się troszkę wysokość samochodu względem podłoża na + lub - w zależności który zestaw wybierzesz.

Fabryczny rozmiar: Przód 245/40 Tył 275/35 - średnica 679mm/675mm

1. Przód 235/40 Tył 265/35 - średnica 671mm/668mm

2. Przód 225/40 Tył 255/35 - średnica 663mm/661mm

3. Przód 225/45 Tył 255/40 - średnica 685mm/687mm

4. Przód 245/40 Tył 245/40 = ta sama średnica na obu osiach ale może to gorzej wyglądać bo tył będzie bardziej naciągnięty niż przód.

Opublikowano

Ok. A jak to wyglądało gdybym założył 255/40/19 na tył? A 245/40/19 zostały by na przodzie?

Opony chyba nie byłaby już za mocno naciągnięta tylko jaka średnica by wyszła?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wtedy tył miał by większą średnicę od przodu o 8mm a to jest 1,18% gdzie inżynierowie BMW dopuszczają różnicę do 1%, nie wiadomo jak by zareagowały systemy wspomagające (ABS,DTC,RDC) bo była by to różnica blisko granicznej ale jednak przekroczona.
Opublikowano

Dzieki Guzior2. Naprawde mi to fajnie wyjasniasz. I choc już prawie jestem przekonany by pozostać przy 275/35 to muszę zadać to finałowe pytanie hahaha

Jaka będzie różnica/średnica jak założę 255/35/19 ?

Opublikowano
dariusz ale sie uparles :wink: zakladaj opony jakie przewidzial producent jesli masz serie a jak ceny opon cie przerazaja zawsze mozna wrzucic januszowe 17cali takie nie za duze :wink: tu masz kalkulator ktory wszystko ci wyjasni https://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/#

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jaka będzie różnica/średnica jak założę 255/35/19 ?

Tu już była by tragedia bo różnica to 17,5mm = 2,58%

Opublikowano

Dzięki chłopaki! Bardzo mi pomogliście. Wiec po przeanalizowaniu tego co się dowiedziałem zostaje mi zakup opon 275/35 lub dokupić 2 takie same felgi jak mam w rozmiarze j8 i wtedy 245/40 na wszystkich kołach.

Dziękuje i miłej niedzieli życzę :)