Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, czy temperatura plynu przy dzisiejszych temperaturach w :

- miescie 94-97 stopni

- za miastem 93-97

- autostrada 97-100

- przy wypalaniu dpf 100-105~

jest normalna? wszedzie czytam ze optymalna temperatura plynu dla tego silnika to 88-92 stopnie. wymienilem 3 termostaty, nowe wisko, klima dziala. w lecie na trasie do chorwacji i po samej chorwacji przy 35* bylo tak samo. temperatura sprawdzana w tescie nr.7

a jak jest u was? pozdrawiam

Opublikowano
temp robocza silnika to 90stopni w miescie w korkach moze byc troche wieksza lub przy butowaniu i wypalaniu dpf wiadomo wedlug mnie temp w normie :wink:

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>

Opublikowano

Wszystko masz w normie. Na forum w dziale E60/61 masz też szeroko opisany temat temperatury cieczy.

Pozdrowionka,

Im wolniej jadę, tym dłużej mnie widać...
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, odkopię temat. Może jestem przewrazliwiony ale, wymieniłem termostaty na ori z aso i tu zonk, temp jeszcze wyższa niż na zamiennikach. Układ odpowietrzony, węże nie są twarde, płynu nie wyrzuca, nie ubywa i jest czysty. Jedyne co zauważyłem to zmniejszone spalanie według komputera aż o jeden litr. (stała trasa od kilku lat) pytałem w ASO to temp 100 stopni to temp idealna i DDE zmniejsza w tej temp dawkę paliwa) nie zauważyłem żeby silnik był przegrzany, pracuje cicho, równo i Bez objawów gorącego silnika. Czujnik temp podmieniony i bez zmian. Wisko spina tylko w korku w letnich temperaturach lub dzisiejszych ale przy mocniejszym deptaniu od swiatel do swiatel ale a z reguły to jeżdżę jak emeryt.

Dać sobie spokój i temp 88-92 stopnie wsadzić w buty?