Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. W mojej Bmw coś syczy zaraz po zgaszeniu silnika. Coś jakby uciekające powietrze z koła. Trwa to mniej więcej 5s i przestaje. Wydobywa się to z okolic turbo. Co to może być? Wiem że podobne przypadki są w golfie 4 i jest to zaworek n75 ale nic nie wyczytałem o tych objawach w BMW. Pomocy!!
Opublikowano
Witam. W mojej Bmw coś syczy zaraz po zgaszeniu silnika. Coś jakby uciekające powietrze z koła. Trwa to mniej więcej 5s i przestaje. Wydobywa się to z okolic turbo. Co to może być? Wiem że podobne przypadki są w golfie 4 i jest to zaworek n75 ale nic nie wyczytałem o tych objawach w BMW. Pomocy!!

Ja bym sprawdził, czy nie masz przypadkiem uciekającego powietrza gdzieś z dolotu, szczególnie części za turbo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, to może być przetwornik ciśnienia sterujący turbiną, nagraj ten dźwięk.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Wiec dźwięk jest identyczny jak spuszczanie powietrza z koła. Trwa 5s i maleje. Nie mam jak teraz nagrać. Czy to może być powodem że auto "ciągnie" dopiero od 3tys?
Opublikowano
Maniek to napewno z tego przetwornika o którym wspomniałeś. Teraz to sprawdziłem. To z jego okolic się wydobywa ten dźwięk. Wymiana? Co robić dalej
Opublikowano
Problem rozwiązany... Wąż który idzie do gruszki od strony turbo nie był wgl podłączony. Sparcial i się poluzowal. Teraz czuję się jakbym wsiadał do boeinga :) autko ładnie ciągnie od 1700 obrotów do samego końca. Na kostce 3 biegu gubi trakcję (aż dziwne, ale poprzedni właściciel wspominał że był chip ). Dodam że syczenia już nie ma dzięki chłopaki
  • Moderatorzy
Opublikowano

Na zdrowie :cool2:

Musisz wymienić wszystkie wężyki, bo za chwilę znowu będziesz szukać kwadratowych jaj :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dlatego chciałem nagranie :wink: uszkodzony przetwornik wydaje charakterystyczny dźwięk. Wymień wszystkie przewody na silikonowe 3 mm i będzie spokój na resztę życia auta.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.