Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej! Może komuś się przyda ta informacja.

Moje N53B30 zaczeło szarpać,szczególnie z niskich obrotów, kręcił do 5tyś z problemami, paliwa spalał nieziemskie ilości.

Postanowiłem zrobić diagnoze Inpą a tam armagedon. Od czegoś trzeba było zacząć. Priorytetową sprawą była wymiana Noxa, który był padnięty.

Po wymianie, adaptacji Noxa na Iscie i usunięciu starej adaptacji w Inpie i zaadaptowaniu na nowo, moje N53B30 wróciło do optymalnej kondycji. W spalaniu kolosalna różnica a co najważniejsze można już swobodnie deptać pedał gazu bez szarpnięć

Edytowane przez piotr_rosinski
Opublikowano

Powyższy przypadek opisuje problem kiedy silnik szarpie, dławi się z niskich obrotów na ciepło a na zimnym silniku jest "wszystko dobrze".

Kody błędów przy danej sytuacji: 30EA ,2A2C,2AB,29E1(mogą również pojawiać się błędy od sond)

Inpa: ../F5/Shift+F2/F1 oraz ../F9/Shift+F3/F1

Menu Noxa - ppm we wszystkich pozycjach wskazuje 0

Wtedy jest 100% pewność ze Nox jest padnięty. Zdecydowałem się na wymiane. Ja kupiłem nowy. Nox jest mało żywotny. Jezeli sprzedawca da wam dane z Inpy(co graniczy z cudem) ze jest sprawny wtedy można zaryzykować...ale kto daje wykres z Inpy???Są alternatywy usunięcia go odpowiednim oprogramowanie ale osobiście nigdy bym się na to nie zgodził. Może ktoś z was zaryzykuje i podzieli się tą wiedzą.

Ceny:

nowy Nox okolo 1500zł

używka około 400zł

Usunięcie oprogramowaniem 300zł

Opublikowano

Ja już mam NOXem kupiony z tej strony od ponad miesiąca, koszt nieco niższy niż ori NOx (chociaż i tak tanio to co pokazałeś, ori w sklepie kosztuje 2050 zł) i przede wszystkim rozwiązuje problem raz na zawsze. W Twoim przypadku, szczególnie jeśli przebieg zbliża się do 120,000 km, to katalizator NOx w końcu padnie i wyświetli błąd, że katalizator jest już przestarzały - tego błędu już nie wykasujesz. I wówczas o ile nie wymieniasz kata (8150 zł ori), to Twój wydatek na nową sondę NOx idzie w błoto. Zresztą, nawet w obecnej konfiguracji, katalizator NOx nie ma już za dobrej sprawności, więc jego oczyszczanie zamiast tak jak w nowym (co 50-55s), następuje znacznie częściej, co 15-20s. Każde takie częstsze wypalanie to dodatkowa dawka paliwa, więc i tak nie osiągniesz tak dobrego spalania jakbyś mógł. NOXem rozwiązuje i ten problem, wypalanie następuje możliwie najrzadziej.

Póki co jestem zadowolony, auto ma dobre osiągi i wyraźnie niższe spalanie.

icon3.png G30 530i xDrive

Opublikowano
Dzięki za komentarze ale nikt z was nie trafił bo też kupiłem Noxem i też go polecam. Z bimmerprofs tez korzystałem ale nie o to chodzi w tym poście tylko o rozwiązanie problemu. Uwierzcie zeby zebrać na forum informacje na ten temat to sa dni studiowania i nic konkretnego nie można znaleść.Szczerze gdybym nie odwiedził strony Bimmerprofs to do dzisiaj bym tego problemu nie rozwiązał albo inaczej rozwiązałbym ale przy okazji wydałbym przynajmnie 3 razy wiecej pieniedzy
Opublikowano
Ja już mam NOXem kupiony z tej strony od ponad miesiąca, koszt nieco niższy niż ori NOx (chociaż i tak tanio to co pokazałeś, ori w sklepie kosztuje 2050 zł)

Widzę,że cena juz poszła w góre - 2136,39 PLN ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Napisałeś, że kupiłeś NOX, a nie NOXem a to całkiem co innego. :mrgreen:

Nowy NOX BMW w serwisie kosztuje ~2100zł, po za serwisem różnie ale teraz można kupić za ~1500zł.

NOXem 359E z przesyłką - wychodzi ~1600zł

Opublikowano
Dzięki za komentarze ale nikt z was nie trafił bo też kupiłem Noxem i też go polecam. Z bimmerprofs tez korzystałem ale nie o to chodzi w tym poście tylko o rozwiązanie problemu. Uwierzcie zeby zebrać na forum informacje na ten temat to sa dni studiowania i nic konkretnego nie można znaleść.Szczerze gdybym nie odwiedził strony Bimmerprofs to do dzisiaj bym tego problemu nie rozwiązał albo inaczej rozwiązałbym ale przy okazji wydałbym przynajmnie 3 razy wiecej pieniedzy

Zgadza się, brakuje info o N43/N53, aż jestem w szoku, że istnieje taka strona, gdzie ilość informacji o relatywnie mało popularnych silnikach jest tak ogromna. Też studiowałem setki godzin.

Ja kupowałem NOXem 130 za €339 (bez tej szybkiej przesyłki, i tak dotarło w tydzień), czyli 1462 zł + 20 zł montaż u mechanika.

icon3.png G30 530i xDrive

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ja zdecydowałem się na wykodowanie nox koszt 500 zł wszystko działa jak należy, wiem będzie wyglądało jak reklama i nie wiem czy mogę podam numer tel w razie pytań 665771808