Skocz do zawartości

Przy dodawaniu i odejmowaniu gazu slychac pukanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ostatnio zauwazylem ze podczas dodawania i odejmowania gazu nawet lekko na 1,2,3 biegu slychac pukniecia (pojedyncze) tylko przy dodaniu lub odjeciu gazu nie wiem czy dochodza z tylu czy ze srodka. Co to moze byc podejrzewam ze cos z przeniesieniem napedu, ale co

Opublikowano

a zaglądałeś już pod samochód ?

Tam jest wiele elementów które mogły się po latach eksploatacji poluzować :wink:

--układ wydechowy

- układ przeniesienia napędu i smarowania (skrzynia)

Opublikowano

ee tam, ja stawiam na elementy metalowo gumowe tylnej belki. na 99,9%. na tym rysunku jeśli dobrze rozpoznaję to nr 3:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=1131&mospid=47257&btnr=33_0211&hg=33&fg=30

to takie klik-klik jakby, tak? jak się puści gaz na biegu? bo jak tak to raczej to.

a jeszcze dopisze: temat był, sam odpisywałem. :wink:

Opublikowano
a zaglądałeś już pod samochód ?

Tam jest wiele elementów które mogły się po latach eksploatacji poluzować

--układ wydechowy

- układ przeniesienia napędu i smarowania (skrzynia)

pod samochod zagladalem wszystko wyglada ok, ale tak jak pisze ujawnia sie to tylko podczas jazdy i dodaniu gazu

ee tam, ja stawiam na elementy metalowo gumowe tylnej belki. na 99,9%. na tym rysunku jeśli dobrze rozpoznaję to nr 3:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=1131&mospid=47257&btnr=33_0211&hg=33&fg=30

to takie klik-klik jakby, tak? jak się puści gaz na biegu? bo jak tak to raczej to.

a jeszcze dopisze: temat był, sam odpisywałem. :wink:

Tak dokladnie takie klik pojedyncze przy dodawaniu i odejmowaniu gazu a z drugiej strony jak ciezko znalesc cos poprzez ta wyszukiwarke ;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam.

odswierze temat gdyz u mnie tez sie dzieja podobne rzeczy. gdy na przyklad powoli ruszam lub na przyklad wykrecam gdzies, gdzie wrzucam pierwszy bieg i wsteczny slychac klikniecia. tak jakby gdzies byly jakies luzy. i to sie dzieje przy ruszaniu badz gdy wcisne sprzeglo podczas wolnej jazdy. tocze sie wlasciwie i wciskam sprzeglo i slychac "klik"...jezdze tak juz od dluzszego czasu i wkurza mnie to niemilosiernie...

kwestia podobne lecz u mnie tez to sie dzieje jak wciskam sprzeglo...

Opublikowano

Witam!

Chcialem rowniez wczesniej ten temat poruszyc ale juz mechanicy zdiagnozowali mi miejsca "puknieć". Tak jak wczesniej kolega napisal - najprawdopodobniej wyrobil sie element stalowo-gumowy / poduszka pod mostem.

W mojej e46 mam dokladnie ten sam objaw- podczas przyspieszania i puszczenia gazu slychac stlumione uderzenie (tak jakby puknac gumowym mlotkiem w cos twardego) Czasem podczas postoju i wrzucaniu biegu pierwszego lub wstecznego slychac to samo.

Z tego co mechanicy ogladali -w e46 bedzie duzy problem aby to wymienic, gdyz jest to mocno zabudowane innymi elementami.

Czy ktos wymienial juz ten element i wie jak najszybciej to zrobic??

Pozdrawiam

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
czesto delikatne pukniecia moga byc spowodowane luzem na krzyzaku badz tez sam most juz ma gdzies luz albo poloska

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
Jak dla mnie to jest to podpora wału do wymiany. Wejdź pod auto (jeśli masz taką możliwość) i poruszaj wałem lewo-prawo i góra-dół.
Opublikowano
Ja myśle że to własnie będą gumy na belce albo własnie podpora wału . Ja osobiście przerabiałem gumy na belce i takie własnie miałem objawy po wymianie wszystko sie uspokojiło :D
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam

objawy takie przy dodawaniu gazu i odejmowaniu, oraz przy wcisnieciu sprzegla swiadcza takze (tak jak u mnie bylo) o zerwaniu łącznika skrzyni z początkiem wału http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DL71&mospid=47545&btnr=26_0188&hg=26&fg=10

w linku numer 2 na rysunku

jest to część amortuzująca, gumowa, w której jest zatopione tworzywo jakieś tam i metalowe tuleje (u mnie 6), 3 śruby od skrzyni i 3 od wału do skręcenia. pada głównie od ostrego ruszania, ja zerwałem wszystkie naraz przy ruszaniu na naszych wspaniałych drogach, aż silnik zgasł..

serwis ok 350, kupiłem używke z dobrego żródła za 100 i po kłopocie.

530d na biegach