Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, w mojej 118i z 2005 mam problem z przednimi wycieraczkami, czasami przestają reagować na manetkę, w suche dni wystarczy zgasić i zapalić silnik. Gdy jest deszcz, niestety nawet to nie pomaga - wyczytałem, że winą może być uszkodzony przekaźnik i można zamienić go z tylimi wycieraczkami i wtedy zobaczyć czy nadal to się dzieje. Niestety, dostęp do tych przekaźników jest beznadziejny - w schowku mała rewizja, że ledwo moja łapa się przeciska, a przed samym przekaźnikiem jakiś pionowy plastik z wiązką kabli. Próbowałem go wyciągnąć pęsetą z bmw, niestety przekaźnik ani drgnie. Ręką - nie ma opcji. Kombinerki się nie mieszczą. :mad2: Zwątpiłem czy to jest plug and play czy jednak gdzieś trzeba go podważyć/odpiąć? Jakieś rady oprócz uzbrojenia się w masę cierpliwości?

20190429-180443.jpg20190429-173628.jpg

Dodatkowo pytanie, moje mają kolor niebieski, po numerze OEM znalazłem tylko zielone. Czy mogę kupować w ciemno przed wyciągnięciem starego i zobaczeniem oznaczenia czy raczej się wstrzymać?

https://allegro.pl/oferta/przekaznik-wycieraczki-bmw-e70-e71-e81-e87-e90-f10-7785137725

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/61_3903-przekaznik-wycieraczek-2-k37/vPY22329

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Aktualnie produkowane są zielone. Ciągniesz i musi wyjść, poproś kogoś z mniejszą łapą o pomoc lub rozbieraj wszystko :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dzięki wielkie za informację :) Póki co jak tym poruszałem i docisnąłem na koniec problem ustał, wstrzymam się więc do kolejnej podobnej sytuacji a może do tego czasu uzbroję się w większą ilość cierpliwości :mad2:
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Dorzucę swoje 3 grosze do tematu na własnym przypadku w e87 2006r:

Jeśli masz problemy:

- dziwne działanie "automatycznej wycieraczki" np zawieszanie się całkowite po chwili działania

- "odbijanie" wycieraczek po powrocie na ok 5cm od dołu tak że zasłaniają lekko widok przez szybę

Winowajcą jest właśnie w/w omawiany przekaźnik - jest on 2 obwodowy i ze starości się zawiesza powodując spadki napięcia, można chwilowo podmienić z przekaźnikiem tylnej wycieraczki ale najlepiej kupić nowy - koszt ok 12zł nie musi być z asso :D

pozdrawiam.

Edytowane przez myqel