Skocz do zawartości

328i czy potrzebny jest system w tłumiku końcowym?? ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

chodzi mi o system, dokładnie o tą klapke ktora zamyka jedną z dwóch rur wylotowych w tłumiku w e36 328i powyzej 4 tysiecy obrotów zostaje otwarta druga rura. Czy to jest potrzebne bo zauważylem ze po olączeniu czujnika kalpka jest otwarta caly czas i auto lepiej zbiera sie z niższych obrotów, co sie stanie jak bede jezdzil na calkowicie odłaczonym czujniku i klapce w pozycji otwartej przez caly czas??

Opublikowano

wlasnie wczorajodlaczylem prad od tego czujnika w bagazniku na probe.

Ladnie chodzi teraz - ma taki rasowy pomruk

Podobno traci sie troche Nm na niskich obrotach czego ja nie odczulem narazie

Moze ktos sie jeszcze wypowie

[email protected]

gg 1041

PROJEKT SZYBKA ETA STAGE 2

http://img516.imageshack.us/img516/8284/113863664644f590e20953anv7.jpg

Opublikowano
Klapka znajdujaca sie w koncowce wydechu nie ma nic wspolnego ze strata momentu obrotowego czy mocy. :nienie:

Jedynym jej zadaniem jest redukcja wydobywajacego sie dzwieku przy niskich obrotach.

Lukasz chyba nie za bardzo. Chlopaki na streetracing opisywali ze klapka jest domknieta do ok 3.8 - 4tys obr wlasnie po to aby zwiekszyc moment obrotowy na nizszych obrotach dzieki przydlawieniu spalin.

Ale pytalem w kilku serwisach ;) i nikt nie jest tego pewien ;)

[email protected]

gg 1041

Opublikowano
Slawo ma rację. System ten jest zastosowany w celu polepszenia przebiegu krzywej momentu obrotowego przy niskich i średnich obrotach. Możliwe że przy okazji konstruktorzy upiekli dwie pieczenie na jednym ogniu i zmniejszyli też hałas w zakresie obrotów którego się najczęściej używa. I chyba ta druga właściwość powoduje że niektórzy "tuningowcy" zastępują ten ostatni wyrafinowany tłumik jakimś pseudosportowym badziewiem, żeby niby poprawić zbyt ciche brzmienie.
Opublikowano
przed chwila sie bawilem tym zaworem odłaczałem i podpinałem zasilanie, i w koncu zostawiam odpięty, slawo masz racje fajniej teraz mruczy na niskich obrotach;)
Opublikowano
ja tak samo odłączyłem tylko prąd w bagażniku i jest otwarycały czas, juz dzis zrobilem na tym 150 km i nic sie nie dzieje, komp nie dostaje zadnych bledow;)
Opublikowano

Lukasz chyba nie za bardzo. Chlopaki na streetracing opisywali ze klapka jest domknieta do ok 3.8 - 4tys obr wlasnie po to aby zwiekszyc moment obrotowy na nizszych obrotach dzieki przydlawieniu spalin.

Ale pytalem w kilku serwisach ;) i nikt nie jest tego pewien ;)

Chlopaki ze streetracing maja swoje zdanie a konstruktorzy i projektanci , walkow, superchargerow, oprogramowania ECU, wydechow majacy na codzien dostep do hamowni i innych elektronicznych gadzetow maja inne.

:mrgreen:

Osobiscie bardziej ufam tym drugim i swoja wypowiedz bazuje na ich opini. :roll2:

Opublikowano
skoro roznic w osiagach nie widzicie .. a ladniej mruczy .. to ide i ja odlaczac :8)
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
Im glosniej slychac wydech tym wydaje sie, ze samochod szybciej jedzie.. w rzeczywistosci czasem jest zupelnie na odwrot.. stad moze wam sie wydawac, ze samochod nie stracil nic mocy. Dyskutowac mozna jeszcze dlugo ale dopoki ktos nie zmierzy tego na hamowni to nie bedzie wiadomo jak jest na prawde..
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Im glosniej slychac wydech tym wydaje sie, ze samochod szybciej jedzie.. w rzeczywistosci czasem jest zupelnie na odwrot.. stad moze wam sie wydawac, ze samochod nie stracil nic mocy. Dyskutowac mozna jeszcze dlugo ale dopoki ktos nie zmierzy tego na hamowni to nie bedzie wiadomo jak jest na prawde..

to jest tylko mruczenie nie glosny ryk!!

[email protected]

gg 1041