Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam tak jak w temacie chce doposażyć swoją jedynke w PDC na przód i tył. na chwilę obecna posiadam radio professional LCI oraz zderzaki z 8 czujkami.

z tego co się orientowałem to potrzeba jeszcze:

- sterownik PDC

- wiązka

- panel

Moje wątpliwości to numer sterownika jaki ma być oraz jak to wszystko podłączyć :?:

nigdzie nie mogę znaleźć schematu podłączenia instalacji.

rozumiem ze wizualne PDC jest tylko w nawigacjach ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sterownik obojętne który

66 20 6 982 403

66 20 6 982 392

66 20 6 973 117

66 20 6 974 023

66 20 6 982 388

66 20 9 225 824

66 20 6 982 396

66 20 6 969 283

66 21 6 947 798

‭66 20 9 252 638

Schematy

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e87-120d-sha/search?q=PDC

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano

super dzięki za tą stronkę ze schematami. jest tam dużo innych przydatnych rzeczy.

a jak zamontować ten śmieszny panel z przyciskiem pdc :?:

A moze da rade wymienić konsole środkowa na taką dużą jak jest w pre lci ??

Opublikowano

Znalazłem sterownik w dobrej cenie jednak o nr. 66 21 6 982 403 zamiast 66 20 6 982 403

czy ta jedynka na początku ma wielkie znaczenie ?? będzie to działać ???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Montaz tylnego pdc jest stosunkowo proste, natomiast przód oraz tyl to bardzo duzo pracy. Musisz cala wiazke od tylu do przodu pociagnac. Wpiecie w linie can robisz z tylu.
Opublikowano

jeszcze jedna rzecz rozumiem ze skoro mam radio professional od lifta to głośniczków do pdc nie muszę mieć ?

dźwięk będzie poprzez główne głośniki od radia ?

od czego najprościej wziąć tego cana z tył ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Głośników dodatkowych nie potrzebujesz

K CAN musisz doprowadzić z przodu chyba że masz moduł haka .

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e87-120d-sha/components-connectors/plug-in-comb-type-solder-connectors/connectors-from-x1/x15006-x15006/oKqRbTF

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano

Mam problem podłączyłem wszystkie czujki zasilanie oraz CAN dodałem do FA $508 przekodowałem pustym manem moduły RAD2 oraz PDC i nie działa :/

ISTA pokazuje błąd 00E71D - Nieprawidłowy komunikat (Status PDC - 0x24A) odbiornik IHKA nadajnik PDC

co może być nie tak ???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przycisk PDC podpięty ?

IHKA też potraktuj pustym MAN .

Opublikowano
Tak przycisk podpięty przekodowałem już NFRM, IHK, JBBF, 2RAD, PDC, CAS, KOMBI i nadal nic dioda miga a na zegarach wywala błąd PDC
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co ISTA teraz pokazuje ?

Skasuj błędy i włącz analizę błędów ( jeśli będą ) .

Opublikowano
ista pokazuje sterownik pdc raz na siwo a innym razem na żółto z błędem lewy środkowy tył. ehh muszę znowu zdjąć zderzak i zobaczyć co mu dolega. mam nadzieję że coś nie łączy.
Opublikowano
no i jest udało mi się uruchomić PDC. zamienione były piny w jednej z czujek. Teraz moduł PDC nie wywala żadnych błędów. Mam wrażenie że czujki pikaja z lekkim opóźnieniem i tak jak by trochę późno zaczynały wykrywać przeszkodę czy jest możliwość jakiejś kalibracji / regulacji ??
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
A Ja mam inne pytanie. Ma ktoś jakiś zestaw zamienników czujników parkowania. Kupiłem przez przypadek zderzak tył z dziurami. Moja e87 nie ma czujników i chciałbym to zaślepić jakimś tanim zestawem który pasuje w org dziury
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam taki zestaw valeo, nigdy nie montowany, kupiłem kiedyś do innego auta, sprzedałem go i tak leży. Czujniki wyszło mi, że mają średnicę 18,4 mm ale tam gdzie są sprężynki montażowe jest więcej, otwornica w zestawie ma 18,8 mm. Jakbyś był zainteresowany to daj znać.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zapomniałem o foto:

IMG-20190425-WA0001.jpg

Niedługo podam co to za model. Wymiar pasuje?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.