Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was .

Jestem posiadaczem BMW F30 1.6i z końcówki 2014 r

Auto ma przejechane 58 tyś km

A tematem jest : Zacząłem odczuwać dziwne szarpnięcia , lub skrzynia działa z lekkim opóźnieniem .

Najbardziej odczuwalne to jest na zimnym silniku , i jazda w korku .

Po przełączeniu na Manual i zmiana biegu z 1 na 2 jest to samo szarpniecie i odwrotnie z 2 na 1 .

Inny przykład : jadę z prędkością 60 km/h dojeżdżam do świateł ale auto dalej się toczy , zapala się zielone i wciskam gaz i właśnie w tym momencie jest szarpnięcie , lub skrzynia się zastanawia .

Jeśli ktoś ma podobny przykład , lub ma rozwiązanie , proszę o wiadomość .

Dodam że auto jest jeszcze dalej na gwarancji .

Opublikowano

U mnie jest podobnie. Wyzsze biegi wchodzą dużo płynniej.

Jak wjeżdzam na rondo i w polowie jak jeszcze są skręcone koła przy wyjsciu dodam dużo gazu to potrafi szarpnąć.

Wydaje mi sie ze ESP opóźnia co by boka nie złapać i na prostych kołach nie synchronizuje skrzyni z przepustnicą.

W momencie wyprostowania kół przepustnica chce nadrobic, a bieg jeszcze nie do końca wpięty.

Mam i F30 i F21 i efekt jest ten sam.

Juz się nauczyłem ze przy normalnej jeździe dodaje mniej gazu na poczatku i problem nie wystepuje.

Zresztą sam bezmyślnie tak zacząłem podswiadomie robić.

Jak bym miał gwarancje to bym z nimi powalczył.

Wogóle to mam wrażenie ze te 8 biegowe skrzynie jak juz maja trochę nalatane(powyżej 80tys) to gorzej pracują niz stare 6HP po 200-300tys.

Opublikowano
Panowie, sprawdźcie czy przy wyłączonym ESP (poprzez przytrzymanie przycisku 5sek) skrzynia dalej będzie szarpać. ESP zimą powoduje dziwne reakcje auta, w tym upośledzoną reakcję na gaz, która może wpływać na działanie skrzyni.