Skocz do zawartości

Czy warto instalowac kompresor firmy ESS ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam na myśli coś takiego :

http://www.esstuning.com/default.asp?c=shop&cat=93&subcat=102&subcat2=125&id=

Mam automatyczną skrzynię i ciekaw jestem czy wytrzyma ponad 400 Nm ? Czy oprócz powyższego zestawu trzeba będzie coś zmieniac w samochodzie ? Wiem że nie wypada pytac o spalanie ,ale o ile może wzrosnąc ? Kompresor bardziej obciąża silnik od turbo - chyba ?. Może ktoś instalował taki zestaw . Wiem ,że Panowie z KSmotors się tym zajmują . Na papierze ten zestaw "wygląda" lepiej niż zestaw Hamanna HM 3.3 (ESS oferuje większy przyrost mocy i momentu).

Czy w kompresorach występuje tzw. turbodziura ?

Opublikowano
w kwestii spalania - jego wzrost bierze sie nie stąd, ze turbo lub kompresor obciążają silnik. W jakims tam stopniu obciazaja, to fakt. Oba urzadzenia sa po to, by w aucie o zadanej pojemnosci dało sie spalic wiecej benzyny. Bez tego mozna oczywiscie "lac benzyne wiadrem" ale bedzie zbyt malo powietrza, by sie ona spaliła (dała MOC ;) ). Kompresor i turbina te niedostatki uzupelniaja. Czyli wieksze spalanie bierze sie z tego, ze wiecej spalasz :) :mrgreen:

pozdrawiam

t.