Skocz do zawartości

Problem - z uruchomieniem silnika (1.6) rok produkcji 1990

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Dziś silnik odmówił mi posłuszeństwa. Silnik był jeszcze ciepły gdy po przekręceniu kluczyka, rozrusznik kręcił lecz silnik nie odpalił, a z pod maski słychać było dziwne buczenie. Po otwarciu buczenie dochodziło z wiązki kabli, lub 3 przekaźników. Po uderzeniu ręką w kable, buczenie ustało, a silnik odpalił. Co to mogło być ?

Edit: Silnik 1.6, rok produkcji 1990

Edytowane przez krzysztof49
Opublikowano
Nawet nie podałeś jaki silnik i rok produkcji. Domyśliłem sie ze to E30 z powodu założenia watku w dziale e30 i opisu koło aviatora. Spróbuj poprawić temat topicu z opisem silnika.
Opublikowano

Na mój gust to masz albo zwarcie albo luźne mocowania kabli.

W grę może jeszcze wchodzić słaby akumulator. Sprawdź ładowanie ewentualnie i czy masz nowy czy stary akumulator. Jak pada pojemność aku to nie ma siły dawać pożądnego impulsu na przekaźniki.

Ale jak napisałeś, że po "klepnięciu" zaskoczył, to stawiałbym na niesprawnośc w instalacji. Bez sprawdzenia się nie obejdzie. Czasem to jakieś głupie obluzowanie się czegoś sieje panikę...

Pozdrawiam!

Opublikowano

nie napisałeś w jakie kable uderzyłeś, a to dosyć istotne. jeśli po takim zabiegu silnik udało się uruchomić to /właściwie/ masz odpowiedź /istnieje jeszcze możliwość że byl to zbieg okoliczności :wink: /

sprawdź jeszcze masę akumulatora i silnika. dosyć podobnie będzie się dziać, kiedy będą one luźne. muszą być właściwie przykręcone, żeby mieć dobry styk.

Opublikowano
sprawdź jeszcze masę akumulatora i silnika. dosyć podobnie będzie się dziać, kiedy będą one luźne. muszą być właściwie przykręcone, żeby mieć dobry styk.

Miałeś rację co do masy, jeden kabel był luźny. Dziekuje.