Skocz do zawartości

Ktory diesel lepszy z Automatem 2.5 czy 3.0 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych grupowiczow,

jestem w trakcie sprzedawnia mojej laguny V6 3.0 i postanowilem nabyc BMW E39 z dieslem. W lagunie mialem gaz i bylem z niego baardzo zadowolony ale niestety tu gdzie mieszkam (Monachium), mam 15km do najblizszej stacji z gazem. Pracowalem jeszcze niedawno w BMW (dzial prototypow ES-4 Eching pod Monachium) ale wtedy jeszcze nie wiedzialem co bede kupowal, wiec nie pytalem inzynierow ktory wybor jest lepszy, choc maila pewnie napisze :) Po opisowym wstepie i przywitaniu sie wracam do wlasciwego pytania:

Mam zamiar nabyc E39 rocznik 2000 (lub mlodszy jak sie da, ale watpie bo bede mial do dyspozycji jakies 9000 Euro). Silnik to tylko diesel i baaaardzo chcialbym automatyczna skrzynie (pracujac w BMW jezdzilem automatami i jest to rewelacyjna sprawa, pomijam milczeniem SMG w M5 czy M6). Ktora E39 bedzie lepszym wyborem: 525d czy 530d ? Niezawodnosc tych silnikow, spalanie? Ktory silnik ma lepsza opinie i ktory lepiej zachowuje sie z automatem?

topek -> jak zawsze pozdrawiajacy

Opublikowano

witam,

tez miszkam w niemczech..Bremen..

mam 730d 2001r

automat..

jezdzi mi sie rewelacyjnie zadnych problemow z automatem..zwroc uwage zeby kupowac steptronic!!

wiadomo ze e39 z tym silnikiem bedzie szybsza,tak wiec moge sobie wyobrazic jak to moze pomiatac!!! i zuzycie paliwa mniejsze..

ale szczerze powiem ,ze siedzac przy forum i sluchajac wypowiedzi na temat silnikow diesla to moge powiedziec ,ze jak narazie mam farta i nic konkretnego mi sie nie psuje..ale jesli mial bym znowu kupic autko to 4.4i v8 :cool2: :cool2: :cool2:

pozdrawiam. :D

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano

530d :cool2:

Zresztą to nie wymaga komentarza. Do te pory to chyba najlebszy silnik zrobiony przez BMW

PZDR :)

GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :dance:

http://img171.imageshack.us/img171/9086/2fn2.jpg

Opublikowano
ja posiadam 2,5 i powodow do narzekan nie mam. zreszta 2,5 jest calkowicie wzorowane na 3,0. wiec roznica jest w pojemnosci, spalaniu i osiagach. sam musisz sobie odpowiedziec w jakich proporcjach tego oczekujesz. jesli masz zamiar rozsadnie jezdzic to polecam Ci 2,5. zapewniam tez, ze duzej roznicy nie odczujesz w porownaniu z wieksza siostra.
DIESEL POWER