Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Ostatnio troche ubylo mi plynu do chlodnicy, musze znalezc dlaczego to sie stalo. Ale moj problem polega na tym, ze musze teraz dolac troche plynu i...wczesniej mialem borygo, a teraz kupilem petrygo (orlen,bo innego nie bylo) i przed samym wlaniem dowiedzialem sie, ze nie nalezy mieszac plynow roznych marek...troche wydaje mi sie to naciagane, ale jednak na wszelki wypadek zapytam, zanim cos sie stanie :) Wiec mozna mieszac? :) Nie zrobi sie mi tam galaretka? :D

pozdro

Opublikowano

Można mieszać.

Wg przepisów płyny chłodnicze muszą być mieszalne (bo i tak wszystkie sa na bazie tych samych lub podobnych glikoli) -- ja już w kilku autach mieszałem - Borygo, Petrygo (ich odmiany Alu z "nie Alu"), Texaco, Orlen i czasem jakieś marketowe, bo czasem nie ma dokładnie takiego płynu w sklepie lub stacji który potrzebujemy.

Nigdy w żadnym moim samochodzie nic się nie stało po zmieszaniu różnych płynów (nawet jak są innego koloru - to tylko barwniki).

Opublikowano

No - kolego zbyszku - podziwiam Twój optymizm!!

Płynów w układzie chłodzenia absolutnie nie wolno mieszać!! Bo mozna trafić na dwa takie które sie nie lubia i niebezpiecznie zgęstnieją albo wytworzy sie substancja która zacznie powolutku acz konsekwentnie pożerać plastikowe elementy naszego układu chłodzenia :)

To drugie przerabialem osobiście...

Opublikowano

looooo :D no to dobrze, ze sie spytalem :) wole nei mieszac, pare zlotych nie majatek :) nawet o tym nie wiedzialem...coz za amator ze mnie :mad2:

dzieki wielkie Motonita!!

...musze leciec na stacje po borygo :P

...nie chce ktos kupic 1L petrygo? :D nowka, nieodpakowana :)

Opublikowano
Hmmm,z tego co ja sie orientuje to mozna bez zadnego problemu mieszac ze soba rozne plyny chlodnicze...i jak do tej pory wszystko dziala i dzialalo!!

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Jak niewiele brakuje to lepiej dolać wody destylowanej niż innego płynu.

Ale widzę że wiesz co jest w chłodnicy to nie powinno być problemu z zakupem.

Opublikowano
Hmmm,ja mam jakis wyciek z chlodnicy,ale nie duzy...chyba sie rozszczelnila przy laczeniu ze zbiorniczkiem wyrownawczym...i raz w tygodniu musze niestety dolewac :cry2: :duh: plynu...i dolewam innego i nie zauwazylem zadnej roznicy...nic wiecej nie cieknie,jest tak samo jak bylo...(a chlodnice i tak musze kupic,ale narazie brak funduszy :mad2: :mad2: ...wiec tak sie ratuje)... :roll:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Kisiel:

Tak od razu możesz nic nie zauważyć, ale gdyby to było w zimie to mogłoby się okazać że płyn przez to zamarznie przy -20 zamiast -35.

Trudno przewidziec skutki a koszta nowego płynu są tak niewielkie ze nie ma co eksperymentowac. Co innego awaryjnie, to można nawet nalać wody z rowu.

Weź przykład ze swojego organizmu, co się dzieje jeśli pomieszasz kilka rodzajów alkoholu... Glikol to tez alkohol.

Opublikowano
Nie można mieszać płynów na bazie aminów z płynami na bazie glikoli (zrobi się wspomniana galaretka). Ale jak ten i ten jest na bazie np. glikoli to nie powinno być wielkiego problemu. Przeczytaj skład jednego i drugiego i się dowiesz...
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano

Dobrze, powiedzmy że mamy dwa oparte na glikolu, ale z tego co wiem to glikol jest bazą a różnica między płynami leży w dodatkach i to właśnie one mogą na siebie źle oddziaływać. A wątpię żeby producenci tak dokładnie pisali z czego to robią.

Gdyby jeszcze litr płynu kosztował 50 zł to można by kombinować.

Opublikowano

Ja nie wnikam co dają za dodatki (najczęściej antykorozyjne, antypienne i takie tam...), ale co z tego że jednego może być więcej niż w drugim?

Konkludując: NIE upieram się że można, ale kiedyś jak miałem e-30 to miałem niezłe problemiki z chłodzeniem i byłem zmuszony nieraz experymentować z płynami. Lałem shella, borygo (podobno nie nadawał się bo zżerał wszystko dookoła) :lol: , petrygo, dynagel, texaco i nic się nie działo. Oczywiście wszystko na bazie glikolu.

W razie co to każdy robi jak chce i do niczego nie namawiam, opisałem własne doświadczenia (TYLKO i wyłącznie).

POZDRAWIAM serdecznie :dance:

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano
no właśnie dzis uzupełniałem płyn - i mam pytanie w jakim tempie może go ubywać? podobno jeśli ubywa zbyt szybko to może być problem z uszczelką pod głowicą :jawdrop: więc chciałbym widzięć ile wynosi normale zużycie / odparowanie ?
Opublikowano
Hmmm,mi tez ubywa...dwa razy w tygodniu kontroluje i sprawdzam i niestety musze dolewac :duh: :mad2: :cry2: ...ale ja wiem, ze mam troszeczke rozszczelniona chlodnice i wiem ktoredy ucieka...co do Twojego przypadku to niestety nie wiem :/...generalnie chyba nie powinno wogole uciekac :worried:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl