Skocz do zawartości

325ci Wentylator skraplacza klimatyzacji. Standard czy opcja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie dot. wentylatora, który znajduje się pomiędzy wlotem powietrza a chłodnicą. Zdaje się, że to wentylator skraplacza klimatyzacji. Otóż pytanie brzmi: Czy on był montowany zawsze (jako seryjne wyposażenie) czy tylko w wybranych egzemplarzach E46? Pytam, bo u mnie go nie ma... Przez dwa lata użytkowania auta nie zwracałem na to uwagi, bo nie wiedziałem, że może być inaczej tj. że tam może być zamontowany jakiś wentylator. U mnie jest puste miejsce. Dopiero ostatnio u brata, który ma 530i zauważyłem, że u niego w tym miejscu jest wiatrak.

U brata, w E39 530i wygląda to tak:

Y2whPv4.jpg

U mnie w E46 325ci wygląda to tak:

KbJxGvW.jpg

Jak to wytłumaczyć? Tak ma być, czy coś tu jest nie tak?

VIN WBABN31090JW02218

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Brat zapewne ma wisko, wtedy jest dodatkowy wentylator. Ty masz elektryczny i wtedy drugi nie występował.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
A czy uklad wisko + elektryczny nie powinien byc bardziej wydajny jednoczesnie dla klimatyzacji jak i dla chlodzenia silnika niz sam elektryczny?
Opublikowano

Nie, ze względu na sposób pracy wisca.

Jeśli wentylator elektryczny się włączy i za szybko schłodzi chłodnicę, to wisco nawet nie zdąży się załączyć. Taka jest specyfika wisca ;)

Opublikowano
Sprzęgło wiskotyczne nie rozłącza się całkowicie. Wentylator wisko kręci się nawet na zimnym silniku tylko troche wolniej.