Skocz do zawartości

Wymiana zarowki wlacznika swiatel - pytania i opis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Pytanie banalne dla uzytkownikow. Czy wlacznik swiatel jest w naszych autach podswietlany? Od nowosci jest u mnie ciemny. Jesli (jak mi sie wydaje powinien) jest podswietlony, jak zmienic zarowke w tym elemencie? Edytowane przez Piotr 318is

Pozdrawiam,

Piotr

e32 - 730i; e36 - 318is

Opublikowano
Dzieki za odpowiedz Kowal. Pytanie uzupelniajace, mam wyjac caly nawiew i za cholere nie wiem gdzie go podwazyc :(

Pozdrawiam,

Piotr

e32 - 730i; e36 - 318is

Opublikowano
Owszem jest wkręt ale z tego co pamiętam to wyłącznik jest zespolony z kratką wentylacyjną... chyba że się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
Sama radość :)
Opublikowano
Nie pamiętam szczegółów, ale jak rok temu wymieniałem tą żarówkę to odkręcałem ten wkręt i włącznik wychodził. Możliwe że razem z kratką.
Opublikowano

Dzieki Panowie, ide zawalczyc ;)

Opisze w kilku slowach, bo moze komus sie przyda. Aby wymienic ta zarowke trzeba zaczac od wykrecenia sruby (krzyzak) pod koncowka nawiewu (centralnie pod wlacznikiem). Po wykreceniu odchylamy lekko element i wysuwamy kratke wentylatora centralnie do przodu, lekko nia manipulujac (koncowka wysuwa sie z rury nawiewy na okolo 1.5 cm i jest oklejona gabczasta tasma izolacyjna. Po wysunieciu najtrudniejsze dwa elementy. Pierwszy, odpinamy kosc wlacznika swietel halogenow (latwiej) i odkrecamy duza kosc glowna od wlacznika oswietlenia (trudniej). Niestety kable sa dosyc krotkie i dostanie sie do niej jest utrudnione. Mnie udalo sie po wsadzeniu lapska od dolu z lewej strony. Zarowka jest dosyc nietypowo osadzona. Bialy koszyczek wsunieto w modul wlacznika, patrzac na niego od tylu, po lewej stronie gniazda w gornej czesci. Nie wystaja z niej zadne kable wiec jakis czas jej szukalem (nie jestem blondynem). Po wysunieciu 4 cm rurki, na jej koncu znajduje sie mala zarowka oznaczona symbolami OS 12/30w9V (OS to pewnie oznaczenie firmy Osram - ooops). W kazdym badz razie mala, wsuwana, lekko podluzna rureczka :)

Zreszta wrzuce foto

http://digital.pl/foto/zar.jpg

Montaz ponowny i... U mnie nie zaswiecila :( Unizol do reki, lekkie zraszanie kosci i... Dziala.

Raz jeszcze dziekuje za pomoc koledzy!

Pozdrawiam,

Piotr

e32 - 730i; e36 - 318is

Opublikowano
A ja mam pytanko czy ten opis,pasuje takze do Compactow,bo tez sie u mnie te zaroweczki nie pala :(

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Sluchaj Kowal a czy w kompakcie tez ma sie cos tam swiecic??Bo nie jestem pewien...a moze ktos przerabial jak to zrobic w tym modelu...z gory dziekuje za jakies wskazowki :modlitwa: :D

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Nie mam kompakta i nie wiem czy powinno świecić, ale myślę że tak, bmw przecież stosuje podobne rozwiązania w podobnych modelach.

Zaczekaj jednak aż wypowie się jakiś właściciel kompakta.

Opublikowano
Heh,no bede musial tak zrobic...w kazdym badz razie dzieki za odpowedzi ;)

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Słuchajcie ! Łatwiej sie tam dostać odkręcając osłone od spodu(nad kolanami i pod deska ) + odktecenie centralnej nakrętki na osce wyłacznika(trza zdjąć pokretło,u mnie troche cięzko) i wepchac wył do srodka--- zniknąproblemuy z wypieciem kosci.

Ale nie otym chciałem.

Kurcze juz 3 raz wymieniam tą zarówke! Czy wam tez tak szybko sie przepalaja (koszt aso 4pln, ale kupa roboty!)

A propos wiecie ile kosztuje zarówka podswietlania w popielniczce? szok 20 pln (cirkam).Znacie jakieś zamienniki?

Opublikowano

Słuchajcie ! Łatwiej sie tam dostać odkręcając osłone od spodu(nad kolanami i pod deska ) + odktecenie centralnej nakrętki na osce wyłacznika(trza zdjąć pokretło,u mnie troche cięzko) i wepchac wył do srodka--- zniknąproblemuy z wypieciem kosci.

Ale nie otym chciałem.

Kurcze juz 3 raz wymieniam tą zarówke! Czy wam tez tak szybko sie przepalaja (koszt aso 4pln, ale kupa roboty!)

A propos wiecie ile kosztuje zarówka podswietlania w popielniczce? szok 20 pln (cirkam).Znacie jakieś zamienniki?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam wszystkich.

widze że mamy wszyscy podobne problemiki.ja zaledwie dwa dni temu wymieniałem u mnie zaruweczke podswietlenia włącznika swiateł .

przejechałem sie berta mojej kumpeli i u niej swieciło a u mnie nie , wiec wzielem sie za to. ale zaruweczke kupiłem za 1pln w sklepie z czesciami do polonezuw i takich tam niewypałuw.do popielniczki kupilem sobie diody wraz z oprawkami koszt troche wiekszy nisz 1pln .ale mozna kupic zwykłą zaruweczke w oprawce cena około 5pln. oczywiscie w sklepie .do alegro nie mam cierpliwosci.mam pomysł dzisiaj kupuje i dzisiaj robie .pozdrawiam wszystkich .OBYSMY NIE MIELI WIEKSZYCH PROBLEMUW Z NASZYMI AUTAMI NIZ TE ŻARUWECZKI.

Opublikowano
U mnie w schowku nie działało podświetlenie . Żarówka padła . Teraz kiedy wymieniłem świeci cały czas . :mad2: hm.... chyba muszę pogrzebać raz jeszcze bo pewnie jakiś wyłącznik klapki nie działa ....Właśnie wymieniłem żaróweczkę w podświetlaniu świateł i zapalniczki ...robiłem wszystko wg opisu wyszło super dzięki :modlitwa: