Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Masz taką skrzynię jak ja. Też sugerowałem się tym co jest napisane na stronie Castrola jednak wolałem wcześniej zadzwonić do ASO BMW Misiak w Krakowie i tam powiedzieli, że nie można wlewać Dextron III ale tylko i wyłącznie Dextron II :nienie:
Opublikowano
Dextron III to olej polsyntetyczny a Dextron II to mineralny i niestety nie sa one mieszalne choc slyszalem ze olej pol syntetyczny nie wazy sie tak jak pelny syntetyk dlatego tez jest olejem polsyntetycznym pol mineralnym ale lepiej ich nie mieszac z mineralem ale jest napewno rzadszym olejem a twoje autko w latach swojej swietnosci i oleji produkowanych w tamtych latach nie mialo napewno zalewanego Dextron III poprostu koncern Castrola zaleca ten olej jako cos nowego i lepszego jak to z nowosciami ale dla skzryni napewno lepszy nie bedzie jak i dla twojej kieszeni do nowego typu skrzyn ten olej moze sie nadawac ale do 13letniego auta po powaznym napewno juz przebiegu to raczej nie tym bardziej ze od nowosci napewno taki olej nie byl zalewany terz nawet na pzrykladzie oleji silnikowych zobacz sobie jaki olej zaleca Castrol do twojego Auta a zobaczysz co ci wyjdzie pewnie mozesz zalac nawet pelen syntetyk tan najnowszej generacji 0W50 tylko jak silnik to wytzryma ale twoje Auto I twoj Wybor mysle ze mam racje Nie wiem co wy na TO

http://img835.imageshack.us/img835/6681/snc00073m.th.jpg

DWIE ZYCIOWE MILOSCI MOJA ZONA I MOJA SIODEMKA

Opublikowano
Poprposzę o info jakie oleje silnikowe stosujecie do swoich V12, ja mam zalany półsyntetyk przy przebiegu 260 tyś. Szykuję się na wymianę czy macie jakieś propozycje ?
Opublikowano

Mierek374 a ja mysle ze nie masz racji, bo jezeli kolega zaleje teraz ten najlepszy castrol 0w50 o ktorym mowisz to na pewno nie zaszkodzi silnikowi. To tak jak nie wiem skad wziela sie opinia " o juz przekroczylem 200 000 km , przechodze na olej mineralny mimo ze caly czas jezdzielm na 0w40 teraz wleje 15w40 bo silnik ma juz 200 000 wiec mu pomoge tym cudownym zabiegiem" . No i wtedy po tej cudownej zmianie oleju nastepuje dobicie calkowite silnika.

masz polsynteteyk, jezeli silnik jest w dobrej kondycji i nie zuzywa duzych ilosci tego oleju, a Ty chcesz jak najdluzej utrzymac swoje v12 w dobrej kondycji to przejdz na pelen syntetyk , albo pozostan na polsyntetyku, ale dobrej renomowanej firmy, np mobil, castrol, elf etc.

odradzam valvoline serii MAXLIFE, kiedys mialem go w e32 750iL , mechanik gdy go spuszczal, byc przerazony konsystencja, po jakis 5 000 km w silniku, zamienil sie w cos bardzo dziwnego i gestego.

Prowadzę sklep z częściami do samochodów.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano
Wybiorę chyba castrol magnatec półsyntetyczny, co do skrzyni wlałem dextrona II, najbardziej przekonuje mnie to że były właściciel taki zalewał do skrzyni oraz że w 1993 nie był dostępny dextron III. Jak na razie skrzynia działa :8) Sądze że to taka uczcwiość niektórych z mechaników leją olej dextrona II za 15 zł/l a biorą kasuja jak za dextrona III tzn 40 zł za litr ( cana podana przez 2 punkty we Wrocławiu).
Opublikowano
Ja miałem półsyntetyka Mobil 1 - 10W40 i przy 204000 km zmieniłem na pełny syntetyk Castrol RS 10W60 i powiem Wam, że nie żałuje żadnych efektów ubocznych i co najśmieszniejsze ZERO poboru oleju :mrgreen:
Opublikowano
Chciałby wymienić w mojej 750 V12 E32 olej w silniku wraz z filtrem oleju samemu. Proszę o podpowiedź gdzie znajduje się filtr i czy dostęp do niego jest łatwy, może ktoś z Was ma jakiś link do schematów lub fotki ?
Opublikowano
Chciałby wymienić w mojej 750 V12 E32 olej w silniku wraz z filtrem oleju samemu. Proszę o podpowiedź gdzie znajduje się filtr i czy dostęp do niego jest łatwy, może ktoś z Was ma jakiś link do schematów lub fotki ?

Lepszych zdjęć nie znalazłem :mrgreen:

http://img370.imageshack.us/img370/5870/c14280541eu7.png

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img168.imageshack.us/img168/3528/124581549pz4.png

i może jeszcze to się przyda :mrgreen:

http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=GC81&mospid=47354&hg=11&fg=30

Opublikowano

Witam. Panowie,z tego co widze troszku mieszaja sie watki. Rozmawialismy na temat wymianu oleju w skrzyni i jaki olej nalezy badz nalezaloby wymienic w danym typie skrzyni w miedzy czasie wmieszal sie watek oleju do silnika i jaki do jakiego po jakim przebiegu. Kazdy tak jak mowilem ma swoje zdanie i swoje obserwacje ale sam wiem po sobie w obrebie samochodow ktore sam uzytkuje i napewno przyznacie mi racje wiec polemizowanie co sie tyczy oleji silnikowych bo temat skrzyni mysle mamy zakonczony wiadomo co Bartolomeo ma za skrzynie i jaki olej ma wlac.To temat- woda. Poprostu kazdy z was ma napewno pojecie i swiadomosc ze smochod nawet na najwspanialszym oleju po przebiegu 300tys km mniej wiecej ma juz swoje zuzycie i zeby mu nalac nawet Miodku to nic tego nie polepszy. Sa poprostu oleje o roznych wartosciach i zastosowaniach dlaczego zauzmy nie wlac oleju ktory fabryka przewiduje do Diesla zauzmy do benzyniaka tez bedzie syntetyk pelen ale jak przeczytasz napis na naklejce do diesla a masz benzyne to juz go nie wlejesz przecie tez syntetyk 5W40 i co myslisz ?-ze twoj silnik to inteligetna jednostka i sie zbuntuje ze mu wlales diesla syntetik NIE sadze. Poprostu do samochodow z dosc powaznym przebiegiem nie nalezy wlewac oleju syntetycznego poniewaz ma on juz swoje przebiegi nagary i uksztaltownie struktury metalu pod dany typ i lepkosc oleju oraz wlasciwosci smarne, a wlanie mu syntetyka pelnego poprostu przyspieszy jego koniec bo oleje te maja spore ilosci srodkow pluczacych ktore ten wlasnie nagromadzony nagar i strukturę silnika niweluja przez co rozszczelniaja go i poprostu wykanczaja. Przebiegi typu: mam 200 wlewam mineral jest bez sensu masz polsyntetyk to lej taki masz mineral nie polepszaj nie plocz i lej taki i tak mu sie nie polepszy a wrecz przeciwnie

A jak jezdzisz na syntetyku a widzisz ze zaczyna ubywac olejku zmien na gestszy NO troszku sie pomondrzylem i sadze ze sie chyba nie myle PZDR MIREK

http://img835.imageshack.us/img835/6681/snc00073m.th.jpg

DWIE ZYCIOWE MILOSCI MOJA ZONA I MOJA SIODEMKA