Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, prawdopodobnie czeka mnie wymiana Dyfra. Mam do was kilka pytań:

Ale zanim o tym, napisze jakie mam objawy:

1. Przy wrzucaniu biegu i powolnym ruszaniu słychać jakby płytka metalowa sie gdzieś przesuwała.

2. Podczas jazdy słyszalny w kabinie szum metaliczny, zwłaszcza przez osoby siedzące na tylnim siedzeniu.

Podejrzewałem podporę wału, i bardzo bym chciał aby to było to.. albo cokolwiek innego zwiazane z wałem napędowym, bo przynajmniej mozna to naprawiać na nowych czesciach, a w przypadku dyfra? No właśnie mechanik, niestety ale jeszcze nie rozebral ukladu aby dotrzeć do sedna problemu, ale mówi ze to prawdopodobnie dyfer. Proboje rozeznac temat i widze, że Bede Miał Wydatki. I pytania do was:

1. Gdzie szukać dyfra do benzyny n46 318i ? (Na alledrogo, praktycznie same od Diesli).

2. Ile powinien kosztować sprawny dyfer?

3. Czy po numerze VIN bede w stanie określić konkretny numer czesci jaki pasuje do mojego auta? Widzialem ze dyfry sa mocowane na 3 lub 4 sruby, no i maja jeszcze rozne przylozenia. Domyslam sie ze nie moge zalozyc dyfra ktory ma inne przylozenie anizeli ten ktory mial pierwotnie. Prosze o rady.

Jeżeli chodzi o dyfer to pasujący do mojego auta ma numer dyfer 7524318/7524319, przylozenie 3.23 czyli moge szukac dyfrow z innymi numerami ale zeby mialy takie samo przylozenie czy tylko te? Bo po szybkim przejzeniu allegro i olx nie ma ani jednego..

Pozdrawiam

Opublikowano
Podbijam ponownie temat, bylem na kanale i sprawdziłem. Dzwiek wydobywa sie z dyfra lub z ukladu napedowego bezposrednio przy dyfrze, choć na 99% to z dyfra. Mataliczny dzwiek przy wrzucaniu 1 lub wstecznego, oraz podczas jazdy gdy hamuje silnikiem, dzwiek uderzania metalu o metal (zęby się mogły wyszczerbić w kole zębatym w dyfrze? - wiem ze nie wyrazam sie fachowo ale mysle ze fachowiec zrozumie o co mi chodzi). Poki co jezdze, ale naprawde emerycko, zacząłem się rozgladac za dyferem, ale ani na allegro ani na olx nie ma ani jednego z takim samem kodem czesci jak do mojego 7524318, przylozenie 3.23 - czy moge szukac innego ale o takim samym przylozeniu czy musi byc konkretnie taki jaki wynika z VINu ? Pomocy
Opublikowano

Tutaj masz namiar na gościa, który naprawia mosty: http://mariuszdrypa.pl/ Zadzwoń, zapytaj. Możliwe, że ma na półce taki most jaki potrzebujesz.

Miałem takie objawy jak Ty, a dodatkowo w oleju w dyfrze były opiłki metalu. Padają łożyska, koła zębate bardzo rzadko.

Opublikowano
Kupiłem dyfer jedyny jaki byl na allegro i olx, 1300 zł i tak samo stuka jak zepsuty. Rozkladam juz rece, nigdzie nie ma dyfra do tak malo popularnego auta jak bmw e90 318i to jest dramat.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
jestem po wymianie dyfra zalozylem od e87 3.64 a mialem 3.23 jest tro he ruznicy przy przyspieszaniu krutsze biegi co chodzi o duze predkisci to silnik troszke wyje gdyz i sie obroty zwiekszyly o jakies 350.
Opublikowano
Mi na szczęście udało sie znaleźć 3.23 taki jak miałem, w końcu bez zarzutu, przyspiesza i jeździ jak należy. Mam te stary uszkodzony, myślicie ze ktoś moze go kupic do regenracji ewentualnie na części,za jakieś grosze typu 100-200 zł czy zawieźć go na złom?
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam jak znalazles dyfer możesz podać nr części ?

Mi na szczęście udało sie znaleźć 3.23 taki jak miałem, w końcu bez zarzutu, przyspiesza i jeździ jak należy. Mam te stary uszkodzony, myślicie ze ktoś moze go kupic do regenracji ewentualnie na części,za jakieś grosze typu 100-200 zł czy zawieźć go na złom?