Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W zeszłym roku uzupełniałem klimatyzacje, dziś po roku zrobiłem to ponownie. W ciągu roku ubyło mi 270 gram czynnika z klimatyzacji z 590g. Z klimą nie miałem żadnych problemów jeśli jej używałem, choć przyznać się muszę że używałem jej tylko w okresie letnim powiedzmy 2 miesiące, reszta czasu to może włączana raz na miesiąc a zimą rzadziej. Mechanik (bo chyba tylko tak mogę nazwać gościa co tylko podłącza rurki od maszyny pod auto i ustawia program) twierdzi, że maszyna nie wskazuje na nieszczelność układu i wygląda wszystko ok. Czy przez NIEUŻYWANIE klimatyzacji przez większość czasu może ubyć 40% czynnika w rok czy jest to niemożliwe ? Jak u was wyglądają ubytki czynnika i czy używacie klimy znacznie częściej ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy mikroskopijnym peknieciu maszyna nie wykaże nieszczelności a czynnik spiepszy. W rok polowa czynnika to na bank gdzies ucieka. Chyba ze w glupa w zeszlym roku polecieli i nie nabili :D

🙃🙃

Opublikowano

Coś musi być nie tak, albo naciąga cie na kasę..

W poprzednim aucie Ford Mondeo przez 5 lat eksploatacji nie uzupełnialem klimatyzacji ani razu, a klima chodziła super.

W obecnym, e91 lci, trzecie lato u mnie również klimy nie uzupelnialem, równie chłodzi jeszcze lepiej niż w mondeo..

W obu autach jezdze na AC cały rok, również zimą.

Oczywiscie odkażalem, wynieniaoem filtry itp.

Opublikowano
A możecie podpowiedzieć, gdzie są jakieś newralgiczne punkty gdzie można szukać z pewnym prawdopodobieństwem nieszczelności w E91 ? Z tego co słyszałem to zalewanie czynnika UV do układu nie jest zdrowe dla sprężarki i najlepiej tego unikać, za to można znaleźć zielonkawy nalot w miejscach rozszczelnień przeglądając układ organoleptycznie.