Skocz do zawartości

318i m43tu 1.9 troche za malo oleju w skrzyni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wymienilem sobie ostatnio olej w skrzyni biegow na febi 75w80 niestety mialem tylko litr a wchodzi niby 1100ml. Sruba sie jeszcze nie przelalo. Czy moge tak jechac czy lepiej niech stoi dopoki nie doleje? Bo bede miec olej dopiero po swietach a czas na dolewke w weekend. Przy okazji wyskakuje mi czasem drugi bieg czego to moze byc oznaka?

Opublikowano
Myślę, że spokojnie możesz jechać ale na przyszłość lepiej dolać. A nie było wlać od razu ile trzeba, teraz podwojna robota. Jest sklep na allegro co konfekcjonuje Fuchs'a i można 100-200 ml dokupić. A to dość popularny olej do BMW
Opublikowano
Powien tak pan z najbardziej znanego na forum sklepu powiedzial ze litr spokojnie wystarczy i polecil mi febi wiec taki wzialem. Dokupie drugi litr i doleje trudno:)
Opublikowano
Czy Febi jest dobry to nie wiem, pierwszy raz w ogóle o nim usłyszałem. Od dawna na forum polecało się Pentosin lub Fuchs ale Fuchs przejął Pentosin i został Fuchs podobno był lany na 1 montaż jak i Castrol. Tylko też, że kiedyś Fuchs był produkowany w Niemczech a teraz w Polsce czy ma to wpływ na jakość nie wiem. Można jeszcze wlać Motula. Ja latem wlałem Fuchsa do skrzyni i do dyferencjału. Kupiłem 1,2L na 1,1 do skrzyni i 1,0L na 0,9 do dyfra i wlałem całość i czekałem aż skończy sobie wyciekać i pozakręcałem. Ale tak mniej więcej właśnie po 100ml mi wyciekło.