Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, czy ktoś może mi wytłumaczyć zasady działania RTTI i nawigacji BMW? Na jakich zasadach wyznacza trasę i skąd wie o korkach i wypadkach?

Wegdlug waszego doświadczenia lepiej się poruszać na nawigacji BMW czy np Google?

Opublikowano

Na Google nie pojedziesz, chyba że na głosie - mirror się wyłącza przy 7 km (albo 4).

BMW rozmawia z Google i liczę, że się dogadają - no i Android Play w końcu włączą ..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

RTTI zbiera dane z innych aut, czy ma też informacje z Google to nie wiem. Gdzieś był artykuł, tylko nie wiem ile w tym prawdy, że nawigacja z merca i audi dzieli się danymi z bmw o ruchu samochodowy.

Jeżdżąc po Warszawie i okolicach sprawdza się całkiem fajnie tylko dość często wybiera trasy gdzie nadkłada się ileś tam km aby zyskać np. 3 minuty.

Sytuacja z dziś, po wybraniu trasy za chwilę pojawiła się informacja o korkach na trasie, następnie zaproponowana została inna trasa a po kolejnych kilkunastu kilometrach pojawiło się info ze ruch się poprawił i znów zmieniła się trasa na jeszcze szybszą.

Opublikowano

RTTI z Google nie zbiera danych - A szkoda, bo Google ma lepsze pokrycie. W Krakowie BMW w stosunku do Google dodatkowo pokazuje często zielony kolor, mimo, że się stoi w "płynnym korku".

Na pewno warto zgłaszać do nich uwagi - w mapie 2018-2 uwzględniony zostanie np odcinek w Krakowie między Rondem Mogilskim a Grzegórzeckim - przelotowy odcinek, do tej pory bez RTTI...

Opublikowano

Czyli reasumując lepiej po mieście i okolicach poruszać się na telefonie (mapy Google). A w dłuższa trasę już można korzystać z navi BMW? Nie wiem jak Google to robi, ale w 95% przypadków wie o korkach i remontach. Szkoda, ze BMW z nimi nie współpracuje...

Szkoda tez, ze mirror się wyłącza. A glos chociaż pozostaje? W f10 mam tak, ze jak wybieram źródło audio bluetooth (telefon) i słucham muzyki z telefonu to i komendy z nawigacji z telefonu idą przez głośniki.

Opublikowano

Nie wiem, czy głos się wyłącza, ale na logikę nie.

Pożyjemy, zobaczymy - chyba z 2017-3 znacząco poprawiła się jakość traficu. BMW rozmawia z Google - miejmy nadzieję, że się dogadają :)

Opublikowano

A jeździ ktoś z was na nawigacji Yanosika?

Ja mam Yanosika GT od dwóch lat i jestem z niego bardzo zadowolony. Zastanawiam się czy przy odbiorze G30 nie kupić Yanosika Pro (kamera, nawigacja i antyradar w jednym). Co sądzicie?

Opublikowano

CB to już przeżytek :wink:

Brzęczy, buczy, trzeszczy, trzeba wystawiać antenę. Ludzie gadają jakieś głupoty.

Yanosik eliminuje te wszystkie kwestie a skuteczność moim zdaniem ma dużo lepsza. Raz oznaczona suszarka/wypadek/remont jest dostępna dla wszystkich użytkowników a przy CB musi akurat ktoś jechać z naprzeciwka z radiem i nie zawsze odpowie....

Opublikowano

Faktycznie, klną jak szewcy i dlatego nie przenosiłem CB z drugiego samochodu do G30 :)

Ale mam lepszy sposób - wystarczy trzmać się znaków i toleracji +10 km/h, aby nie bać się suszarki :)

PS

Janosik nigdy nie sprawdzał się tak dobrze jak CB - więc jak to nie jest problem to na pewno lepszy jest od ... braku CB/Janosika; ja jednak czekam na adroid playa, mam nadzieję, że to już niedługo ...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Macie tez problem z navi przy professional satnav jak RTTI jest wlaczone?

Mi glupieje, nawet 10 min liczy trase, przelicza w czasie jazdy, czekam juz ponad 3 tygodnie na fixa z serisu ale bez powodzenia.

W piatek wzieli vin I czekaja na Germany az cos poradza.

Z tego co udalo mi sie wyciagnac od nich to nie zalezne od modelu auta tylko navi, buissnes(male wyswietlacze) sa ok.

• 2 tygodnie później...