Skocz do zawartości

[E38] Silniki w V8 w 730i E32 i E38

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy różnią się silniki V8 3.0 w E32 i E38? Myślałem że niczym... ale inny jest moment obrotowy; spalanie niższe w E38; czy E38 ma inną skrzynie manualna? Z tego co wiem to automat chyba ten sam... czy skrzynia manualna ma inne przełożenia? Skąd różnice w spalaniu tych aut? Marketing?

Czy może różnice w silnikach tych aut to tylko różnice programowe?

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam nie wiem jak duża jest ta różnica ale miałem okazję bryknąć się E38 na automacie i wydawało mi się że jest bardziej żwawsza od mojej E32 wydaje się mi że E38 jest lżejsza stąd różnica (chyba)????????
Opublikowano

Może coś z Twoja betą jest nie tak. W obu autach silniki i skrzynie autom. są identyczne (manualne nie wiem) a e38 jest cięższa od e32.

Być może sprawa tkwi w innych przełożeniach skrzyni lub dyfra.

Opublikowano
To że silniki i skrzynie są takie same widac na pierwszy rzut oka, co do ciężaru to nie wiem są to tylko moje domysły poniewaz zwróciłem uwagę że podłużnice w E38 są inne (mniejsze). dlatego myślałem że lżejsze.
Opublikowano
To że silniki i skrzynie są takie same widac na pierwszy rzut oka, co do ciężaru to nie wiem są to tylko moje domysły poniewaz zwróciłem uwagę że podłużnice w E38 są inne (mniejsze). dlatego myślałem że lżejsze.

E38 730i V8 jest cięższe o 25kg od E32 w tej wersji; myślałem że sprawa aerodynamiki... ale zaś E38 jest wyższe i szersze (co powiększa opór powietrza).

A jak zestopniowany jest manual w 730i E32?

Pozdrawiam