Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam drogich forumowiczów. Otoz mam problem z dosc głosnym kilku sekundowym terkotaniem z okolic silnika. Gdy silnik chodzi zadnych dzwiekow,wszystko chodzi normalnie. Kiedy zgasze silnik tez wszystko jest ok.Problem zaczyna sie gdy wysiade z samochodu i zgasna wszystkie swiatelka itp. i nagle przez kilka sekund terkocze pod maska. Nastepnie podchodze do samochodu ledwo otworze drzwi czy bagaznik terkocze od razu z okolic silnika przez pare sekund i cisza. Smochód odpala normalnie chodzi bez problemu.Ostatnio wymieniałem maglownice. Proszę o pomoc. Moze ktos miał taki przypadek. Pozdrawiam

link do filmiku z podobym dzwiękiem, róznica taka ze gosc gasi silnik i od razu słychac terkot. u mnie po zgaszeniu nic sie nie dzieje dopiero po kilma sek po zamknieciu samochodu
Opublikowano

Czesc,

Zrób test z gwałtownym przyspieszeniem i czy w granicach 80-100 km.h będziesz miał szarpanie.

Najprawdopodobniej to xdrive:-(

Jaki masz przebieg?

Jaki stan opon? Czy wszystkie mają identyczną wysokość bieznika i są tego samego modelu?

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano
Samochod ma 75tys przebiegu. Testu narazie nie zrobie bo samochod jest sprowadzony z us i musze go dokonczyc jezdzilem nim jedynie po placu u mechanika po wymianie maglownicy. I nic sie nie dzialo. Samochod stal w garazu przez pewien czas. I ktoregos dnia go odpalilem zeby pochodzil. Podjechalem do przodu i do tylu i tyle. Zgasilem i sie zaczelo. A co masz na mysli mowiac ze xdrive padl? Malo sie znam
Opublikowano
Skrzynka xdive mogła zaczać siadac.

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano
Dzieki za odpowiedz. Poczytalem troche o tym xdrivie,sporo tematow na forum. Mam jeszcze pytanie czy takie objawy jak opisalem moga byc zwiazane z niskim poziomem oleju w rozdzielaczu? Jezeli tak to jak sprawdzic poziom? Mechanik wymiwnial olej w skrzyni razem z deklem ktory byl pekniety czy to moze byc zwiazane z moim problemem?
Opublikowano

Olej w ATC (rozdzielacz) trzeba sprawdzac na podnosniku.

Szczesliwie, gdyby trzeba bylo dolac (ja wymienialem przy okolo 125k km w E90), to wchodzi tam chyba tylko litr - wiec nawet profilaktycznie mozna wymienic.

Opublikowano
U mnie auto wydaje mnostwo roznych dzwiekow do kilku minut po zgaszeniu silnika, tak jakby elektronika realizowala jeszcze procedure wylaczania silnika. Mam podobne odglosy, do tego zamykanie klap i rozne inne dzwieki pracy podzespolow.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano
U mnie ten dzwiek jest bardzo donosny. Oprocz tego milion innych na ktore nie zwracam uwagi. Potrzebowalbym namiary na kogos kto by zajal sie tym xdrivem. Diagnostyka + ewentualnie naprawa,mazowieckie,podlaskie.
Opublikowano
U mnie ten dzwiek jest bardzo donosny. Oprocz tego milion innych na ktore nie zwracam uwagi. Potrzebowalbym namiary na kogos kto by zajal sie tym xdrivem. Diagnostyka + ewentualnie naprawa,mazowieckie,podlaskie.

Mi xdrive ogarneli w Auto Kołko - Warszawa ulica Wolska, jak chcesz namiar to pisz na prv.

Ja serwisuje u nich 2 x BMW i nie mam uwag.

Pozdrawiam

Maciek

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam, podłączam się pod pytanie. Mam F30 328i bez xDrive i mam identyczne dźwięki z pod maski przy wzbudzaniu auta jak i kilka min po zamknięciu.