Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeździłem do UK. Nie tylko BMW. Możesz sprecyzować pytanie ?
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

Wiec tak ...

Być moze pojade w przyszlosci autem do UK, dlatego chcialem sie dowiedziec czy taka podróż jeste bardzo męcząca ? Ile kosztuje gaz za granica (na trasie przejazdu). Slyszalem tez za w Anglii sa jakies inne końcówki do gazu ... czy ktos wie gdzie je kupic ?

Z tego co patrzalem na mapie to smaa trasa to okolo 1300 km + prom. Czytalem tez ze ludzie płyneli promem za okolo 70 zł, wiec nie jest to duzo.

www.rc-trial.pl ----> ZAPRASZAM
Opublikowano

Czesc MC-Maxim,

Podroz jest meczaca na pewno bo to bardzo daleko. Proponuje rozlozyc sobie ja na 2 etapy. Ja pojechalem (ale to byl hyundai coupe) najpierw do Kolonii, tam przespalem sie w hotelu (40ojro) i z rana uderzylem na prom (hoverspeed). Prom kosztowal 80zl. Niestety ten prom juz nie kursuje. Jest P&O, SeaFrance chyba.. ale wiem, ze sa drozsze. Mozesz sprobowac jeszcze eurotunel, ale to sie oplaca dopiero jak masz wiecej osob bo placisz tam tylko za samochod.

Gaz powinien byc na wielu firmowych stacjach, jednak na autostradzie sa one rozlozone w duzych odleglosciach a nie wiem czy bedzie Ci sie oplacalo zjezdzac do miasta aby zatankowac (a moze tak?). Liste stacji mozna wykukac w googlach, nawet sa ceny, adresy, napisane jest czy maja lpg czy nie (nie znam adresu ale taka liste ogladalem w zeszlym roku).

Pozdrawiam i zycze milej podrozy ;-)

Opublikowano
Witam co do podrozy poska-anglia jezdze regularnie co 3miesiace droga nie jest uciazliwa lecz dlugotrwala srednio 20hr.Co do gazu to sie nieorietuje nieposiadam instalacji cena w uk 0,67penny za litr.Autostrady darmowe co do cen promu to przeprawa w obie strony okolo 80 funtow lub 160 euro bukowanie przez internet 60 dni naprzod,lub przeprawa w jedna strone od 20 funtow prom nocny lub 40,60funtow w dzien.Kupujac z marszu bilet promowy 70 funtow w jedna strone. Pozdrawiam i zycze milej podrozy.
Opublikowano

Ale czytalem tez o tanszym promie .. tylko czy on aby jeszcze plywa ? ...

" Ja też niedługo jadę samochodem z Gdyni do Darlington.

Droga, którą wybrałem wydaje mi się najprostsza:

autem przez Szczecin, Berlin, Hanover, Antwerpię do Boulogne koło Calais

skąd prom do Dover kosztuje 37 EURO za auto osobowe i dwie osoby. "

Opublikowano

hmmm... :think:

a moze promem z Hoek van Holland do Harwich

mniej jazdy... bo do Holandii... i wiecej płyniesz... a co za tym idzie mniej spalasz... :mrgreen:

a i ceny nie sa az tak wysokie... :cool2:

szczegóły tutaj

pozdrawiam

cosmo

Opublikowano
Dzięki ;) Jeszcze pytanko czy kierownica po drugiej stronie moze przeszkadzac bardzo przy poruszaniu sie tam, czy da sie przyzwyczaic ? Moze lepiej kupic auto juz w Anglii ... z tym ze naprawde bylo by mi szkoda mojej Ukochanej :D
Opublikowano
Dzięki ;) Jeszcze pytanko czy kierownica po drugiej stronie moze przeszkadzac bardzo przy poruszaniu sie tam, czy da sie przyzwyczaic ?

spoko... ja nie mialem problemów... :cool2:

da sie przyzwyczaić... :D

a jedyna róznica... to masz wrażenie że ciągle wyprzedzasz.... :mrgreen:

pozdrawiam

cosmo

Opublikowano
No to sie ciesze :) Bo naprawde szkoda by mi bylo sprzedawac to autko ... przed taka w miare dluga podroza przygotowywales je jakos specjalnie ? :P Mam na mysli jakies zapasowe czesci, paski itp.
Opublikowano
przygotowywales je jakos specjalnie ? :P Mam na mysli jakies zapasowe czesci, paski itp.

ja tam bylem tylko tydzien... wiec czesci zapasowych nie brałem... i specialnie jakoś auta też nie szykowalem... :mrgreen:

a to czy powinieneś się wyposażyć w zapasy... to już chyba zależy od tego na jak długo tam się wybierasz...

jeśli na dłużej... :roll2:

to wtedy te podstawowe elementy zapasowe warto zabrać... a i dobrze byłoby w autku wszystkie typowe elementy eksploatacyjne wymienić na nowe... nawet jeśli nie do końca sie zużyły... :D

pozdrawiam

cosmo

Opublikowano

dasz rade ja wlasnie niedawno wrucilem z pl w obie strony autem

droga spox caly czas ta sama trasa z dunkierki do granicy polskiej e40

tak jak pisali wczesniej lepiej jedz na 2 razy chyba ze masz kogos na zmiane

pozdro

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano

Tak, jezeli bede jechał napewno gdzies sie zdrzemne ... :)

Czy tez jechales trasą Berlin, Hanover, Antwerpię i do Boulogne koło Calais i promem do Dover ?

Opublikowano

jest krotsza droga dolem niemiec przez belgie tak jak pisalem sprawdz na mapie E40

prowadzi od zgorzelca do calais

ja plynolem z dunkierki to jest okolo 40 km blizej od calais i duzo blizej niz boulogne no i z tego co szukalem promy sa najtansze z dunkierki z firmy nortfolk ale cos ostatnio bardzo podrozaly chyba przez okres wakacyjny

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano
Tylko czy krotsza znaczy lepsza :) Bo z tego co czytalem wiekszosc osob jezdzilo ta trasa ktora ja podałem. Oczywiscie nie kwestionuje ze ta ktora podales Ty jest faktycznie gorsza :)
Opublikowano
Witam MC-Maxim :D Mieszkam w UK juz ponad poltora roku a dokladnie w Dover w Polsce bylem juz trzy razy,dwa znich fiatem z Polski,a ten ostatni moja ukochana beemka 520.Trasa nie jest taka straszna jak ja opisuja ja jezdze stala trasa Szczecin-Berlin-Hanower-Duisburg-Aindhowen-Antwerpia-Bruga i Dunkierka skad promem.Moim zdaniem jest to optymalna trasa bo od granicy w Kolbaskowie jest jakies 1100km,ja jezdze nie robiac zadnej przerwy na hotel czy cos w tym stylu trasa zajmuje mi okolo 12 godzin+2 na promie.Promy z Dunkierki[norfolkline] sa najtansze,ja jade do kraju 23/08 i za prom w obie strony z dwu tygodniowym wyprzedzeniem zaplacilem 64 funty.Planujac podroz musisz pamietac ze na odprawie w porcie musisz byc godzine przed czase w ktorym odplywa prom takie juz sa zasady.Pozdrawiam
Opublikowano

Dzieki za odpowiedz :) kazde dodatkowe informacje mi sie przydadza. Teraz mam pytanko czy wiecie jaka jest cena LPG w UK i czy po drodze sa stacje gdzie moge tankowac. I czy ta koncowka bedzie pasowala przez cala trase :

http://allegro.pl/item121267310_redukcja_przejsciowka_lpg_holandia_anglia.html

Czy potrzebuje jeszcze jakiejs dodatkowej ?

Pozdrawiam !

Opublikowano
a czy sa jakies ograniczenia w dlugosci poruszania sie samochodem na polskich blachach ?? czy nie jest przypadkiem tak jak (bodajze w finlandii) ze mozna max iles tam miesiecy jezdzic samochodem ??
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano

Z tego co wiem mozna jezdzic pół roku, i na nastepne pół trzeba opuscic kraj, lub tam zarejestrowac. Nie wiecie jak tam jest z czesciami do E32 ?

Slyszalem ze tych aut jest tam juz bardzo malo.

Opublikowano
a w jaki sposob oni sprawdzaja ile ten pojazd faktycznie tam przebywal ??
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano

z tym pol roku to pic na wode niesa w stanie sprawdzic ile faktycznie jezdzisz tam no chyba ze sie wygadasz

ja juz jezdze na polskim prawku 2 lata a niby po pol roku trzeba zmienic na angielskie itp

jak sie spyta glina ile jestes w gb to mowisz 3 miesiace i po sprawie

a co do e32 to jest tego i niezabraknie niemartw sie kumpel wlasnie chce sprzedac z 94 za 200 funa

pozdro

zycie zaczyna sie po 50i