Skocz do zawartości

e46 320d Uszkodzony zamek drzwi kierowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

mam ładny dylemat. Uszkodził się zamek - kluczyć można włożyć i przekręcić w obie strony o 90 st lecz centralny się nie otwiera. I teraz dwa pytania:

1) jak się dostać do auta?? Pilot nie działa od jakiegoś czasu, odkładałem naprawę i teraz mam za swoje :) To touring więc nie ma zamka w klapie...

2) co się zepsuło? Czy sama wkładka czy trzeba wymieniać cały zamek?

Edytowane przez maggikk
Opublikowano

Akumulator jest nowy ale to i tak niewiele ma do rzeczy. Nawet gdyby padł to samochód powinno dać się otworzyć - przynajmniej same drzwi kierowcy.

W każdym razie dostałem się wczoraj do samochodu. Otworzyłem kluczyk, okazało się, że kabelek od baterii nie łączył i dlatego pilot nie działał. Polutowałem i pilot zaczął nadawać :)

Ale to nie rozwiązuje mojego problemu z zamkiem. Co mogło się zepsuć? Co należy wymienić? Czy to wkładka czy trzeba cały zamek wstawiać nowy? I czy da się to zrobić tak aby został mi ten samo kluczyk? Nie chcę mieć dwóch oddzielnych do drzwi i stacyjki..

Opublikowano
Jak juz dostałeś się do autka no to zdjąć boczek drzwi kierowcy trzeba wymontowac zamek i sprawdzić mysle zestaw naprawczy zamka się przyda.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie zestaw naprawczy zamka z allegro wtstarczy za 30zł. Masz tam wiosło i kilka wyprofilowanych tulejek.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Żeby już nie zakładać nowego tematu to się podepnę.

Mam sytuację bardzo podobną do kolegi. Najpierw otwierając z kluczyka drzwi kierowcy nie zawsze się otwierały i czasami trzeba było kilka razy zamknąć i otworzyć (rygielek drzwi "podskakiwał" i trzeba było liczyć że zostanie w położeniu górnym) lub po próbie otwarcia "pomóc" delikatnie kluczykiem w zamku. Ostatnio nic to już nie daje bo kluczyk przekręca się o 90stopni w lewo i nic się nie dzieje przez co samochód otwieram z kluczyka a następnie pomagam klamką wchodząc przez drzwi pasażera (nie zawsze klamka odblokowuje drzwi, czasami też muszę kilka razy zamknąć i otworzyć z kluczyka żeby załapało).

Proszę doradźcie co mam wymienić. Zamek, wkładkę, całość? Zestaw naprawczy coś tutaj da?

Dziękuję za wszelki odzew :)