Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jak sprawdzić wentylator nawiewów na krótko omijając jeża itp? Gdzie znajdę kostkę? Ilu jest pinowa? W które piny o podpiąć? Czy ktoś już sprawdzał tak i podpowie?
Opublikowano
A jakaś alternatywa? Np kostka co wpinam do jeża. Tam jest kilka pinów. Da radę tam wzbudzić wentylator dając + i - ?
Opublikowano

Akurat przerabiam ten temat, też mam problem z wentylatorem, chyba szczotki się kończą.

Możesz go sprawdzić w kostce od jeżą wpinając się w pin 1 i 5, tylko radzę podać napięcie 6V, bo klimatronik podaje niecałe 9V.

Jeśli wykluczyłeś jeża to sprawdź jeszcze klimatronik czy dobrze podaje napięcie na jeża.

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

Opublikowano

Na elektryce nie znam się za bardzo, ale dziś sprawdzałem swojego klimatronika i tak, na pierwszej kreseczce napięcie było bodajże 2.35V a na ostatniej ok. 8.70V i na impulsowe mi to nie wyglądało.

Myślę że jak na chwilę dasz 12V to się nic nie stanie, ja się zasugerowałem filmikiem na Youtube, gość robił to w e46, ale teraz nie mogę znaleźć tego filmiku :(

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

Opublikowano
A może lepiej zamiast wentylatora podłączyć do jeża żarówkę (jeśli stamtąd jest zasilany wentylator) i sprawdzić czy jest napięcie i czy działa regulacja? Jeśli żarówka będzie świecić i reagować na sterowanie to znaczy że wentylator jest martwy.
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Bez wstępnych objawów nagle pewnego dnia straciła życie dmuchawa. Sprawdziłem bezpiecznik, wymieniłem jeza- cisza. Aby sprawdzić czy to padł silniczek wentylatora trzeba podac napięcie na pin 1 i 5 kostki jeza czy zrobic tam zworke ? Czy może szukac jeszcze innej przyczyny ? Nie chce popsuc czegos przy okazji.